Viimeksi julkaistu 19.4.2021 20.07

Toimenpidealoite TPA 48/2020 vp 
Arja Juvonen ps 
 
Toimenpidealoite valtakunnallisen koronavirusneuvonnan puhelinpalvelun laajentamiseksi myös sunnuntaihin

Eduskunnalle

Koronavirusepidemian vuoksi on 4.3.2020 avattu valtakunnallinen neuvontapuhelin, jonka tarkoitus on jakaa toimintaohjeita ja tietoa tilanteesta huolestuneille kansalaisille. Palvelu on avoinna vain arkipäivisin kello 8—21 sekä lauantaisin kello 9—15. Muina aikoina nauhoite kehottaa ihmisiä olemaan yhteydessä terveydenhuollon päivystykseen tai katsomaan thl.fi-verkkosivuja.  

Puhelinpalvelu on ymmärrettävästi ollut ruuhkautunut, ja puhelumäärät ovat yllättäneet palveluntarjoajan, eikä kaikkiin puheluihin ole kyetty vastaamaan.  

Jotta puheluiden suuri määrä ja palvelun rajallinen aukiolo ei kumuloisi ongelmaa muutenkin kiireisissä terveydenhuollon päivystyspuhelimissa tai hätänumerossa, olisi syytä laajentaa neuvontapuhelin palvelemaan kansalaisia myös sunnuntaisin. Puhelinpalvelua on mahdollista hoitaa tässä ajassa etätyöyhteyden avulla, jolloin resurssien lisääminen on mahdollista toteuttaa palvelussa työskentelevien henkilöiden turvallisuus huomioiden.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin valtakunnallisen koronavirusneuvonnan puhelinpalvelun laajentamiseksi myös sunnuntaihin.  
Helsingissä 22.4.2020 
Arja Juvonen ps