Toimenpidealoite
TPA
60
2020 vp
Arja
Juvonen
ps
Toimenpidealoite turvallisten tapaamisten järjestämisestä hoivalaitoksissa sekä ulkona myös koronavirusepidemian aikana
Eduskunnalle
Tässä hyvin poikkeuksellisessa koronavirusepidemian aiheuttamassa tilanteessa on jouduttu pitämään sosiaalista etäisyyttä ja toteuttamaan tiukkoja rajoitustoimia myös tilanteissa, joissa ne omat rakkaimmat olisivat seuraa eniten kaivanneet. Vanhuksille yksinäisyys on konkretisoitunut ennennäkemättömällä tavalla.  
Lähimmäisten vierailuista ja heiltä saadusta lämmöstä ja huolenpidosta on jouduttu luopumaan kokonaan, eikä tilanteen selittäminen tai sietäminen ole ollut helppoa. Tähän on löydettävä pikaisesti ratkaisuja ja innovatiivisia keinoja, joilla vanhukset voisivat lähimmäisiään tavata turvallisesti myös poikkeusolojen aikana. Tämä on mahdollista, kun se vain mahdollistetaan. 
Hoivalaitoksissa tulisi olla mahdollisuus järjestää esimerkiksi pihalle erilaisia hallittuja tapoja vanhusten ja omaisten turvalliseen tapaamiseen. Helsingissä tapaamisia ryhdytään toteuttamaan erillisissä ns. konttirakennuksissa.  
Myös muutoin, esimerkiksi ulkoillen, hoivakodin ikääntyneen voisi olla mahdollista tavata läheistään.  
Edellä olevan perusteella ehdotan,
että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin turvallisten tapaamisten järjestämiseksi hoivalaitoksissa sekä ulkona myös koronavirusepidemian aikana.  
Helsingissä 7.5.2020 
Arja
Juvonen
ps
Viimeksi julkaistu 7.5.2020 15.04