Viimeksi julkaistu 19.4.2021 20.07

Toimenpidealoite TPA 60/2020 vp 
Arja Juvonen ps 
 
Toimenpidealoite turvallisten tapaamisten järjestämisestä hoivalaitoksissa sekä ulkona myös koronavirusepidemian aikana

Eduskunnalle

Tässä hyvin poikkeuksellisessa koronavirusepidemian aiheuttamassa tilanteessa on jouduttu pitämään sosiaalista etäisyyttä ja toteuttamaan tiukkoja rajoitustoimia myös tilanteissa, joissa ne omat rakkaimmat olisivat seuraa eniten kaivanneet. Vanhuksille yksinäisyys on konkretisoitunut ennennäkemättömällä tavalla.  

Lähimmäisten vierailuista ja heiltä saadusta lämmöstä ja huolenpidosta on jouduttu luopumaan kokonaan, eikä tilanteen selittäminen tai sietäminen ole ollut helppoa. Tähän on löydettävä pikaisesti ratkaisuja ja innovatiivisia keinoja, joilla vanhukset voisivat lähimmäisiään tavata turvallisesti myös poikkeusolojen aikana. Tämä on mahdollista, kun se vain mahdollistetaan. 

Hoivalaitoksissa tulisi olla mahdollisuus järjestää esimerkiksi pihalle erilaisia hallittuja tapoja vanhusten ja omaisten turvalliseen tapaamiseen. Helsingissä tapaamisia ryhdytään toteuttamaan erillisissä ns. konttirakennuksissa.  

Myös muutoin, esimerkiksi ulkoillen, hoivakodin ikääntyneen voisi olla mahdollista tavata läheistään.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin turvallisten tapaamisten järjestämiseksi hoivalaitoksissa sekä ulkona myös koronavirusepidemian aikana.  
Helsingissä 7.5.2020 
Arja Juvonen ps