Toimenpidealoite
TPA
65
2018 vp
Joona
Räsänen
sd
Toimenpidealoite hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittämisen asettamisesta rangaistavaksi teoksi
Eduskunnalle
Itsenäisyyspäivän viettoa varjostivat tänäkin vuonna kansallissosialistiset mielenilmaukset. Helsingin kaduilla kulkeneessa marssissa pidettiin näkyvästi esillä hakaristilippuja, jotka poliisi poisti johdonmukaisesti kulkueesta. Helsingin poliisi perusteli ratkaisuaan sillä, että "hakaristin esittämisessä on voimakas rasistinen ja syrjivä viesti".  
Monessa Euroopan maassa, kuten Saksassa, hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittäminen on säädetty lailla rangaistavaksi teoksi. Suomessa näin ei kuitenkaan ole, eikä esimerkiksi itsenäisyyspäivänä natsilippuja kantaneita mielenosoittajia voida asettaa vastuuseen kansallissosialististen tunnusten esittämisestä. 
Sotiemme veteraanit eivät taistelleet Suomen vapauden ja itsenäisyyden puolesta siksi, että hakaristiliput voisivat liehua tänä päivänä itsenäisessä Suomessa. On perusteltua, että Suomessakin ryhdyttäisiin toimenpiteisiin, joilla hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittäminen asetettaisiin rikoslaissa rangaistavaksi teoksi. 
Edellä olevan perusteella ehdotan,
että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, jotta hakaristin ja muiden kansallissosialististen symbolien esittäminen säädetäisiin laissa rangaistavaksi teoksi. 
Helsingissä 7.12.2018 
Joona
Räsänen
sd
Viimeksi julkaistu 7.12.2018 19.38