Viimeksi julkaistu 19.4.2021 19.13

Toimenpidealoite TPA 65/2020 vp 
Arja Juvonen ps 
 
Toimenpidealoite selvityksen käynnistämisestä kotimaisen rokotetuotannon palauttamisen mahdollisuuksista

Eduskunnalle

Koronavirusepidemiaa on Suomessa pyritty hidastamaan erinäisin väliaikaisin rajoitustoimin ja viivyttämään näin taudin etenemistä. Nämä viivytystoimet toimivat vain väliaikaisena jarruna, ja jotta tartunnat saadaan hallintaan, on virus lopulta nujerrettava. 

Suomella oli omaa rokotetuotantoa yli sadan vuoden ajan, mutta tuotanto ajettiin alas 17 vuotta sitten. Oman tuotannon ylläpitoa pidettiin pienelle valtiolle liian kalliina vaihtoehtona, mutta jo muutama vuosi myöhemmin sikainfluenssarokotteen yhtäkkinen globaali kova kysyntä ja rokotteen saatavuusongelmat osoittivat kotimaisen tuotannon tärkeyden myös huoltovarmuuden näkökulmasta. Suomi sai tuolloin huomata marssijärjestyksen rokotekaupoissa.  

Myös koronarokotteesta tulee valmistuessaan olemaan kova kysyntä, ja onkin mahdollista, että jos jäämme odottamaan valmista rokotetta globaaleilta markkinoilta, jäämme ostotilanteessa muiden maiden jalkoihin. 

Suomalaisprofessoreilla on kehitettynä lähes valmis koronavirusrokote, ja Suomesta löytyy useampikin rokotetuotantoon sopiva yritys, joissa tuotanto on käynnistettävissä  nopeastikin. Asiantuntijat ovat arvioineet tuotantokapasiteetin riittävän jopa koko maan tarpeisiin. (YLE 8.5.2020) 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin käynnistääkseen selvityksen kotimaisen rokotetuotannon palauttamisen mahdollisuuksista. 
Helsingissä 15.5.2020 
Arja Juvonen ps