5
Säännöskohtaiset perustelut
2 §.Määritelmät. Pykälän 6 kohta poistettaisiin. Määritelmää ei tarvita, koska kokeilualueista säädetään 3 §:ssä ja kokeilualueen kunnan tehtävistä muualla laissa.
3 §.Kokeilualueet. Pykälän 1 kohta jaettaisiin a ja b alakohtaan ja b alakohtaan lisättäisiin uutena kokeilualueena Kurikan, Teuvan, Isojoen, Karijoen, Alavuden ja Soinin muodostama kokeilualue. Pykälän 2 kohdassa tarkoitettuun Mikkelin, Juvan, Hirvensalmen, Mäntyharjun, Kangasniemen ja Puumalan muodostamaan kokeilualueeseen lisättäisiin uutena kuntana Pertunmaa.
Pykälän 5 kohta jaettaisiin a ja b alakohtaan ja b alakohtaan lisättäisiin uutena kokeilualueena Jämsän, Keuruun ja Saarijärven muodostama kokeilualue. Pykälän 8 kohdassa tarkoitettuun kokeilualueeseen lisättäisiin uusina kuntina Kannus, Perho, Kaustinen, Veteli, Halsua, Toholampi ja Lestijärvi.
Pykälän 9 kohta jaettaisiin a ja b alakohtaan ja b alakohtaan lisättäisiin uutena kokeilualueena Kiteen, Lieksan, Juuan, Rääkkylän, Heinäveden, Ilomantsin ja Tohmajärven muodostama kokeilualue. Pykälän 10 kohta jaettaisiin a-c alakohtaan ja c alakohtaan lisättäisiin uutena kokeilualueena Alavieskan, Kalajoen, Merijärven, Oulaisten ja Ylivieskan muodostama kokeilualue.
Pykälän 12 kohdassa tarkoitettuun kokeilualueeseen lisättäisiin uutena kuntana Ulvila. Pykälän 13 kohta jaettaisiin a-e alakohtaan. Kohdan d alakohtaan lisättäisiin uutena kokeilualueena Porvoon kokeilualue ja e alakohtaan uutena kokeilualueena Hangon ja Raaseporin muodostama kokeilualue. Pykälän 14 kohdassa tarkoitettuun Salon ja Marttilan muodostamaan kokeilualueeseen lisättäisiin uutena kuntana Kosken Tl.
4 §.Kokeilualueen kunnan asiakkaat. Pykälää ja sen otsikkoa muutettaisiin siten, että asiakkuus määriteltäisiin siihen kokeilualueen kuntaan, jossa henkilöllä on kotikunta, eikä kokeilualueelle. Asiakasryhmiä koskeviin säännöksiin ei ehdoteta muutoksia. Pykälän 2 momenttiin tehtäisiin kielellinen täsmennys, jolla määre ”työ- ja elinkeinotoimisto siirtää kokeilualueen kunnan asiakkaaksi” ulotetaan koskemaan sekä sellaisia 1 momentissa tarkoitettuihin asiakasryhmiin kuuluvia henkilöitä, jotka lain voimaan tullessa ovat ilmoittautuneet työttömäksi työnhakijaksi, että sellaisia 1 momentissa tarkoitettuihin asiakasryhmiin kuuluvia henkilöitä, jotka kokeilun aikana ilmoittautuvat työttömäksi työnhakijaksi.
5 §.Asiakkuuden siirtäminen. Pykälää muutettaisiin siten, että työ- ja elinkeinotoimisto siirtäisi asiakkuuden siihen kokeilualueen kuntaan, jossa henkilöllä on kotikunta, eikä kokeilualueelle. Pykälän otsikkoa muutettaisiin vastaamaan muutetun pykälän sisältöä ja samalla kieliasuun tehtäisiin korjaus.
6 §.Asiakkuuden päättyminen ja uudelleen käynnistäminen. Pykälää muutettaisiin siten, että kokeilualueen asiakkuuden sijaan siinä puhuttaisiin kokeilualueen kunnan asiakkuudesta, ja kokeilualue korvattaisiin pykälässä kokeilualueen kunnalla.
7 a §.Työnhakijan haastattelut ja palvelutarpeen arviointi. Pykälä olisi uusi. Sen 1 momentissa säädettäisiin kokeilualueen kunnan velvollisuudesta järjestää asiakkailleen työnhakijan haastattelut ja vastata haastatteluihin liittyvistä tehtävistä työ- ja elinkeinotoimiston sijaan.
Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 2 luvun 4 §:n mukaan työ- ja elinkeinoviranomainen järjestää työnhakijalle ensimmäisen haastattelun kahden viikon kuluessa työnhaun alkamisesta, jollei se työnhakijan tilanne huomioon ottaen ole ilmeisen tarpeetonta. Työ- ja elinkeinoviranomaisen tulee varata työnhakijalle tilaisuus myöhempiin haastatteluihin määräajoin työnhakijan palvelutarpeen mukaisesti. Työttömän työnhakijan haastattelu tulee kuitenkin aina järjestää työttömyyden jatkuttua yhdenjaksoisesti kolmen kuukauden ajan ja sen jälkeen aina kolmen kuukauden yhdenjaksoisen työttömyyden jälkeen. Kokeilualueen kunnilla olisi siis vastaava velvollisuus asiakkaidensa osalta.
Julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 2 luvun 5 §:ssä säädetään työnhakijan haastattelun sisällöstä. Säännöksen mukaan ensimmäisessä työnhakijan haastattelussa tarkistetaan ja täydennetään työnhakutiedot, arvioidaan palvelutarve, laaditaan työllistymissuunnitelma sekä sovitaan asiointitavasta ja yhteydenpidosta työ- ja elinkeinoviranomaisen ja työnhakijan välillä. Osana palvelutarpeen arviointia työ- ja elinkeinoviranomainen tekee arvion työttömän työnhakijan valmiuksista työllistyä avoimille työmarkkinoille sekä työttömyyden pitkittymisen todennäköisyydestä. Myöhemmissä haastatteluissa arvioidaan lisäksi työnhaun tuloksellisuutta ja työllistymissuunnitelman tai sitä korvaavan suunnitelman toteutumista sekä tarkistetaan suunnitelma. Työnhakijan haastattelun yhteydessä työ- ja elinkeinoviranomainen tarjoaa työnhakijalle soveltuvia työpaikkoja ja koulutusta sekä muita palvelutarpeen ja työllistymissuunnitelman tai sitä korvaavan suunnitelman mukaisia palveluja. Kokeilualueen kunnilla olisi siis vastaavat tehtävät asiakkaidensa osalta.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 2 luvun 3 §:ssä säädetyn työnhakijan informointivelvollisuuden ja 9 §:ssä säädettyjen työ- ja elinkeinoviranomaisten velvollisuuksien soveltamisesta kokeilualueen kuntaan. Säännös on tärkeä työnhakijan oikeuksien kannalta.
Työnhakijan informointivelvollisuuden soveltaminen kokeilualueen kuntaan tarkoittaisi, että kokeilualueen kunnan olisi, vastaavasti kuin työ- ja elinkeinoviranomaisen, informoitava työnhakijaa työnhaun käynnistämisen yhteydessä tai viipymättä sen jälkeen työnhakuun liittyvistä seikoista, hänelle tarjolla olevista julkisista työvoima- ja yrityspalveluista, työnhaun voimassaolon edellytyksistä sekä muutosturvasta. Lisäksi kunnan tulisi informoida tarvittaessa työtöntä työnhakijaa hänen työllistymistään edistävistä muista palveluista, työttömän työnhakijan yleisistä velvollisuuksista sekä työttömyyspäivärahan tai työmarkkinatuen saamisen keskeisistä työvoimapoliittisista edellytyksistä.
Työ- ja elinkeinoviranomaisen velvollisuuksien soveltaminen kokeilualueen kuntaan tarkoittaisi, että kokeilualueen kunnan olisi, vastaavasti kuin työ- ja elinkeinoviranomaisen, tarjottava työtä ja koulutusta sekä järjestettävä työllistymissuunnitelmaan tai sitä korvaavaan suunnitelmaan sisältyviä palveluja sen käytettäväksi osoitettujen määrärahojen rajoissa. Kunnan olisi myös seurattava työllistymissuunnitelman tai sitä korvaavan suunnitelman toteutumista ja osaltaan huolehdittava palveluprosessin etenemisestä. Säännös sisältää siis viranomaiselle velvollisuuden määrärahojen rajoissa pyrkiä kaikin käytettävissään olevin keinoin osaltaan vaikuttamaan suunnitelman toteutumiseen.
7 b §.Kokeilualueen kunnan suunnitelmia koskevat tehtävät. Alkuperäisen lakiehdotuksen 12 § siirrettäisiin 7 b §:ksi. Pykälää muutettaisiin siten, että kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla ja pykälän 2 momenttiin lisättäisiin säännös, jolla varmistetaan, että muualla lainsäädännössä mahdollisesti olevia viittauksia työllistymissuunnitelmaan tai sitä korvaaviin suunnitelmiin sovellettaisiin myös kokeilualueen kunnan ja sen asiakkaan laatimaan suunnitelmaan.
8 §.Kokeilualueen kunnan julkiset työvoima- ja yrityspalvelut. Pykälään yhdistettäisiin alkuperäisen lakiehdotuksen 8 §:n, 9 §:n 1 momentin sekä 10 §:n 1 momentin tehtäväsäännökset. Pykälään sisällytettäisiin viittaussäännösten avulla myös alkuperäisen lakiehdotuksen 9 §:n 3 momentin, 10 §:n 5 momentin, 11 §:n ja 16 §:n 2 momentin sisältö. Pykälän otsikko muutettaisiin yhdistettyä sisältöä vastaavasti ja vastaamaan julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa käytettyä käsitteistöä.
Pykälän 1 momentin johdantokappaletta muutettaisiin vastaamaan julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa käytettyä käsitteistöä ja kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla. Momentin 1 ja 2 kohta vastaisivat alkuperäisen lakiehdotuksen 8 §:n 1 momentin 1 ja 2 kohtaa, mutta kohtien kirjoitusasua muutettaisiin lakiteknisistä syistä.
Momentin 3 kohdan a-d alakohdaksi koottaisiin alkuperäisen lakiehdotuksen 9 §:n 1 momentin 1 ja 2 kohta sekä 3 kohdan ensimmäinen virke. Samalla kohtien kirjoitusasua muutettaisiin lakiteknisistä syistä.
Momentin 4 ja 5 kohdaksi siirrettäisiin alkuperäisen lakiehdotuksen 10 §:n 1 momentissa säädetyt omaehtoisen opiskelun tukemiseen liittyvät tehtävät. Samalla kohtien kirjoitusasua muutettaisiin lakiteknisistä syistä. Momentin 6 kohdaksi siirrettäisiin alkuperäisen lakiehdotuksen 8 §:n 3 momentissa säädetty työnvälitystehtävä.
Pykälän 2 momentin ensimmäisessä virkkeessä säädettäisiin kootusti, että 1 momentissa tarkoitettuihin palveluihin sovelletaan, mitä niistä julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa, sen nojalla annetuissa säännöksissä ja kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa säädetään, ellei ehdotetussa laissa toisin säädetä. Säännös kattaisi alkuperäisen lakiehdotuksen 8 §:n 2 momentin ensimmäisen virkkeen osittain, 9 §:n 1 momentin 3 kohdan toisen virkkeen, 11 §:n 2 momentin ja 16 §:n 2 kohdan osittain.
Pykälän 2 momentin toisessa virkkeessä säädettäisiin kootusti siitä, että kokeilualueen kunnan hoitaessa tässä laissa säädettyjä tehtäviä, siihen sovellettaisiin julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa ja sen nojalla annetuissa säännöksissä sekä kotoutumisen edistämisestä annetussa laissa säädettyjä työ- ja elinkeinotoimistoa, työ- ja elinkeinoviranomaista ja näiden tehtäviä koskevia säännöksiä, ja että mainituissa laeissa ja säännöksissä säädetyt velvollisuudet ilmoittaa tietoja työ- ja elinkeinotoimistolle koskisivat kokeilualueen kuntaa. Ilmoittamisvelvollisuuksien osalta säännös siis tarkoittaa, että jos mainituissa laeissa tai säännöksissä säädetään jollekin taholle, esimerkiksi työnhakijalle tai koulutuspalvelujen tuottajalle, velvollisuus ilmoittaa tietoja työ- ja elinkeinotoimistolle, säännöstä sovellettaisiin kokeilualueen kuntaan. Tiedot olisi siis ilmoitettava kokeilualueen kunnalle.
Poikkeuksen 2 momentin toisesta virkkeestä muodostaisivat julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 5 luvun 3 ja 5 §. Niissä säädetyt tehtävät, eli opiskelijoiden valitseminen työvoimakoulutukseen ja työvoimakoulutuksen keskeyttäminen, eivät siirtyisi kokeilualueen kunnalle. Siitä johtuen keskeyttämisperusteista olisi ilmoitettava työ- ja elinkeinotoimistolle.
Pykälän 2 momentin toinen virke kattaisi alkuperäisen lakiehdotuksen 8 §:n 2 momentin, 10 §:n 5 momentin, 11 §:n 1 ja 3 momentin ja 16 §:n 2 kohdan (alkuperäisen lakiehdotuksen 16 §:n 2 kohdassa on virhe; tiedot opintojen etenemisestä ja tukemisen keskeyttämisestä oli tarkoitus säätää toimitettaviksi kokeilualueen kunnalle).
Ehdotetun 2 momentin johdosta esimerkiksi palkkatuen osalta kokeilualueen kunnan myöntämään palkkatukeen sovellettaisiin, mitä palkkatuesta säädetään julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetussa laissa ja asetuksessa. Lisäksi esimerkiksi työnhakijan omaehtoisten opintojen osalta 2 momentti tarkoittaisi, että julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 6 luvun säännöksiä muun muassa tukiajasta, tukemisesta sopimisesta työllistymissuunnitelmassa, etenemisvaatimuksista ja opintojen etenemisestä ilmoittamisesta sekä koulutuspalvelujen tuottajan velvollisuuksista sovellettaisiin myös silloin kun ratkaisun opintojen tukemisesta tekee kokeilualueen kunta. Lisäksi esimerkiksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun valtioneuvoston asetuksen (1073/2012) säännökset muun muassa kulukorvauksen määrästä, kulukorvauksen hakemisesta ja maksamisesta, korvattavista matkoista ja matka- ja yöpymiskustannusten korvausperusteesta tulisivat sovellettavaksi kokeilualueen myöntämään harkinnanvaraiseen kulukorvaukseen ja matka- ja yöpymiskustannusten korvaukseen.
Viittaamalla palveluista ja tehtävistä säädettyyn kootusti pienennetään riskiä, että viittaus johonkin yksittäiseen säännökseen jäisi puuttumaan, ja siten säännökset kokeilualueen kunnan ja työ- ja elinkeinotoimiston palveluista ja tehtävistä eivät vastaisikaan toisiaan. Asiakkaiden yhdenvertaisuuden kannalta on tärkeää, etteivät julkisten työvoima- ja yrityspalvelujen sisältö ja viranomaisten tehtävät riipu siitä, mikä taho palvelut järjestää.
Pykälän 3 momenttiin lisättäisiin alkuperäisestä esityksestä puuttunut säännös kokeilualueen kunnan velvollisuudesta noudattaa julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 1 luvun 4 ja 6-8 §:n säännöksiä työvoima- ja yrityspalveluiden tarjoamisesta, maksuttomuudesta, tasapuolisuudesta ja yhdenvertaisuudesta sekä miesten ja naisten välisen tasa-arvon edistämisestä. Säännös on tärkeä asiakkaiden yhdenvertaisuuden kannalta.
Pykälän 4 momentissa säädettäisiin julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 12 luvun 8 §:n ja sen nojalla annettujen säännösten soveltamisesta kokeilualueen kunnan ehdotetun lain nojalla myöntämiin tukiin ja korvauksiin. Säännös korvaisi alkuperäisen lakiehdotuksen 9 §:n 3 momentin ja täydentäisi ehdotetussa 8 §:n 2 momentissa säädettyä selvyyden vuoksi.
8 a §.Työkokeilua ja palkkatukea koskevat poikkeukset. Pykälän 1 momentissa säädettäisiin selvyyden vuoksi työkokeilua koskevista poikkeuksista sellaisia tilanteita varten, jossa kunta itse on työkokeilun järjestäjänä. Säännöstä ei ollut alkuperäisessä lakiehdotuksessa. Pykälän 2 momentin sisältö sen sijaan vastaisi alkuperäisen lakiehdotuksen 9 §:n 2 momenttia.
Alkuperäisen lakiehdotuksen 9 §. Kokeilualueen toimivalta etuuksien myöntämisessä. Pykälän sisältö on sisällytetty ehdotettuihin 8 ja 8 a pykäliin.
10 §.Kokeilualueen kunnan muut tehtävät. Pykälän otsikosta kokeilualue muutettaisiin kokeilualueen kunnaksi. Pykälän 1 momenttia muutettaisiin siten, että alkuperäisen lakiehdotuksen 1 momentin sisältö olisi siirretty ehdotettuun 8 §:n 1 momenttiin, ja sen paikalla 1 momentissa säädettäisiin kokeilualueen kunnan kotoutumisen edistämiseen liittyvistä tehtävistä.
Ehdotetun uuden 1 momentin mukaan kokeilualueen kunta vastaisi kotoutumisen edistämisestä annetun lain 2 luvussa työ- ja elinkeinotoimiston tehtäväksi säädettyjen palvelujen ja toimenpiteiden järjestämisestä asiakkailleen työ- ja elinkeinotoimiston sijaan. Näihin palveluihin ja toimenpiteisiin sovellettaisiin, mitä niistä mainitussa luvussa säädetään.
Kokeilualueelle on ehdotettu säädettävän kotoutumisen edistämisestä annetun lain 2 luvussa tarkoitetut kotoutumissuunnitelmaan liittyvät tehtävät 7 b §:ssä ja maahanmuuttajan omaehtoisten opintojen tukemiseen liittyvät eräät tehtävät 8 §:n 1 momentin 5 kohdassa. Näiden tehtävien lisäksi kotoutumisen edistämisestä annetun lain 2 luvussa säädetään työ- ja elinkeinotoimistolle tehtäväksi ohjaus ja neuvonta, alkukartoituksen järjestäminen ja maahanmuuttajan ohjaaminen koulutukseen. Ehdotetun 1 momentin mukaan kokeilualueen kunta vastaisi siis myös näistä tehtävistä. Vastaavaa tarkoittanut säännös sisältyi alkuperäisen lakiehdotuksen 8 §:n 1 momentin 3 kohtaan, mutta kyseisestä kohdasta oli virheellisesti jäänyt puuttumaan osa kotoutumisen edistämisestä annetun lain 2 luvussa tarkoitetuista tehtävistä. Säännöksen perusteluissa ne kuitenkin mainittiin.
Pykälän 2 momentissa kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla ja kohtiin tehtäisiin lakiteknisiä korjauksia. Pykälän 3 ja 4 momentissa kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla. Pykälän 5 momentissa kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla ja lisäksi lisättäisiin säännös julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain 9 luvun 2 §:n 4 momentin nojalla annettujen säännösten soveltamisesta kokeilualueen kuntaan myös siltä osin kuin kyseisissä säännöksissä säädetään kulukorvauksen määrästä.
Alkuperäisen lakiehdotuksen 11 §. Koulutuspalvelujen tuottajan velvollisuudet. Pykälän sisältö on sisällytetty ehdotettuun 8 §:n 2 momenttiin viittaussäännöksellä.
Alkuperäisen lakiehdotuksen 12 §.Kokeilualueen suunnitelmia koskevat tehtävät. Pykälän sisältö on siirretty 7 b §:ään.
13 §. Kuntoutus-, koulutus- ja työntekomahdollisuuden järjestäminen. Pykälässä kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla.
14 §.Työ- ja elinkeinotoimiston asiakastietojärjestelmän käyttö. Pykälässä kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla. Lisäksi pykälän 1, 2 ja 4 momenttiin tehtäisiin kielellisiä tai lakiteknisiä korjauksia. Pykälän 5 momentti, jossa alkuperäisessä esityksessä ehdotettiin säädettäväksi asetuksenantovaltuudesta, poistettaisiin.
15 §. Kokeilualueen kunnan asiakkaana olevan työttömän työnhakijan velvollisuudet. Pykälän otsikossa ja pykälässä kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla. Pykälän viittaukset suunnitelmia koskevaan pykälään olisi päivitettävä vastaamaan uutta pykäläjärjestystä.
Alkuperäisen lakiehdotuksen 16 §.Kokeilualueen asiakkaan velvollisuus tietojen antamiseen. Pykälän 1 kohdan sisältö ehdotetaan tarpeellisilta osin siirrettäväksi 21 §:ään. Alkuperäisen lakiehdotuksen 2 kohdassa oli virhe. Tiedot olisi pitänyt säätää annettavan työ- ja elinkeinotoimiston sijaan kokeilualueen kunnalle. Tämä muutos huomioituna 2 kohdan säännös on sisällytetty ehdotettuun 8 §:n 2 momenttiin.
18 §.Tiedonsaantioikeus, palvelun epääminen ja muutoksenhaku. Pykälän 1 momentin johdantokappaleessa kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla. Momentin 1 ja 2 kohtaan tehtäisiin lakiteknisiä korjauksia. Alkuperäisen lakiehdotuksen 1 momentin 3 kohta, 2 momentti ja 3 momentti koottaisiin uudeksi 2 momentiksi ja samalla säännöksiin tehtäisiin lakiteknisiä korjauksia.
19 §.Vastuu asiakastietojen käsittelystä. Pykälässä kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla. Lisäksi 1 momenttiin tehtäisiin kielellinen korjaus.
20 §.Työ- ja elinkeinotoimiston virkamiehen siirtäminen kokeilualueelle. Pykälässä kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnalla.
21 §.Kokeilualueen kunnan ja sen asiakkaan tiedonantovelvollisuus. Pykälän otsikkoa muutettaisiin ja pykälä jaettaisiin kahdeksi momentiksi. Pykälässä säädettäisiin kokeilualueen kunnan ja sen asiakkaan tiedonantovelvollisuudesta.
Pykälän 1 momentin mukaan asiakkaan velvollisuuteen antaa tietoja kokeilualueen kunnalle sovellettaisiin työttömyysturvalain säännöksiä tietojen ilmoittamisesta työvoimapoliittisen lausunnon antamista varten. Momentissa mainitun työttömyysturvalain 11 luvun 2 §:n 2 ja 3 momentin mukaan työttömyysetuuden hakijan on esitettävä työ- ja elinkeinotoimiston lausunnon edellyttämät häntä henkilökohtaisesti koskevat selvitykset työ- ja elinkeinotoimistolle sen määräämällä tavalla, ja lisäksi etuuden saajan tulee viipymättä ilmoittaa olosuhteita koskevasta muutoksesta työ- ja elinkeinotoimistolle tai työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskukselle. Olosuhteilla tarkoitetaan niitä työttömyysetuuden saamisen edellytyksiä, joista annetaan työvoimapoliittinen lausunto työttömyysturvalain 11 luvun 4 §:n perusteella. Asiakkaan tietojenantovelvollisuus koskisi kokeilualueen kunnan antamien työvoimapoliittisten lausuntojen edellyttämiä tietoja ja 2 momentissa tarkoitettuja työ- ja elinkeinotoimistolle ilmoitettavia tietoja. Pykälän 2 momentti vastaisi alkuperäisen lakiesityksen 21 §:ää.
22 §.Työ- ja elinkeinotoimiston ja kokeilualueen yhteistyövelvoite. Pykälän 1 momentissa kokeilualue korvattaisiin kokeilualueen kunnilla.
24 §.Voimaantulo. Voimaantulopykälään lisättäisiin säännös lain voimaantulosta uusilla kokeilualueilla.