1.1
Laki lääkärin hyväksymisestä luokkaan A kuuluvien säteilytyöntekijöiden terveydentilan seurannan suorittavaksi lääkäriksi
1 §.Luokkaan A kuuluvien säteilytyöntekijöiden terveydentilan seurannan suorittavaksi lääkäriksi hyväksyminen. Pykälässä säädettäisiin edellytyksistä toimia säteilylain 32 §:ssä tarkoitettuna luokkaan A kuuluvien säteilytyöntekijöiden terveydentilan seurannan suorittavana lääkärinä (säteilyyn perehtynyt työterveyslääkäri). Ehdotetun 1 momentin mukaan Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto voisi hakemuksesta hyväksyä luokkaan A kuuluvan työntekijän terveydentilan seurannan suorittavaksi lääkäriksi laillistetun lääkärin, jolla on oikeus harjoittaa työterveyshuollon lääkärin ammattia itsenäisesti laillistettuna ammattihenkilönä Suomessa ja joka on perehtynyt työterveyshuoltoon ja säteilyn terveydellisiin vaikutuksiin sekä suorittanut Suomessa säteilyyn perehtyneelle työterveyslääkärille tarkoitetun nimenomaisen säteilysuojelukoulutuksen. Hyväksynnällä varmistetaan, että terveydentilan seurannan suorittavilla lääkäreillä on riittävä pätevyys (koulutus työterveyshuollosta ja säteilyn terveydellisistä vaikutuksista).
Säteilyyn perehtyneeltä työterveyslääkäriltä edellytetään työterveyshuollon erikoislääkärin koulutusta tai erillisen työterveyshuollon ns. pitkän kurssin suorittamista. Tällainen kurssi voi olla esimerkiksi Työterveyslaitoksen järjestämä 15 opintopisteen (aikaisemmin 7 opintoviikon/11 opintopisteen) laajuinen työterveyshuoltoon pätevöittävä koulutus (alle 20 h/viikko työterveyslääkärin tehtävissä toimivilla, mistä säädetään hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (708/ 2013) 12 §:ssä.
Lisäksi lääkärin tulee olla suorittanut säteilyn terveydellisiin vaikutuksiin perehdyttävän säteilysuojelukoulutuksen. Säteilysuojelukoulutuksessa lääkäri saa tarvittavat tiedot säteilyn vaikutuksista ja siitä, kuinka säteilytyöntekijöiden terveyden seuranta suoritetaan.
Valmisteilla olevan säteilylainsäädännön kokonaisuudistuksen yhteydessä tarkastellaan uudelleen lääkäreiden säteilysuojelukoulutuksen osaamistavoitteita ja täydennyskoulutusta. Säteilyyn perehtyneen työterveyslääkärin säteilysuojelukoulutusta koskeviin vaatimuksiin ei kuitenkaan tässä yhteydessä liene odotettavissa muutoksia. Ulkomailla suoritettu säteilysuojelukoulutus ei välttämättä olisi riittävä, sillä tällöin esimerkiksi tiedot suomalaisesta säteilylainsäädännöstä voivat olla puutteelliset. Tällaisessa tilanteissa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto käytännössä pyytäisi Säteilyturvakeskusta arviota kyseisen lääkärin säteilysuojelukoulutuksen riittävyydestä.
Kyseiset lääkärioikeudet myönnettäisiin toistaiseksi voimassa olevina kuten oikeudet muillekin terveydenhuollon ammattihenkilöille. Kyseiset lääkärioikeudet saanut lääkäri voisi toimia sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.
Toimivaltaisena viranomaisena toimisi Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Säännöksellä täytäntöön pantaisiin säteilyturvallisuusdirektiivin vaatimus työterveyshuoltopalveluiden järjestämisestä (4 artiklan 59 kohta ja 79 artiklan 1 kohdan a alakohta).
Nykyisessä säteilylaissa käytetty termi ´terveystarkkailu´ korvattaisiin termillä ´terveydentilan seuranta´, termi ´säteilytyöluokka A´ korvattaisiin termillä ´luokka A´ ja termi ´terveystarkkailusta vastaava lääkäri´ korvattaisiin termillä ´terveydentilan seurannan suorittava lääkäri´, jolla tarkoitetaan Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston hyväksymää säteilyyn perehtynyttä työterveyslääkäriä. Muutokset johtuvat siitä, että aiempi termi ´terveydentilan seuranta´ on nykyaikaisempi ja tehtävää paremmin kuvaava termi. Termi ´luokka A´ vastaa täsmällisemmin direktiivin termiä ´category A´. Termi ´terveystarkkailusta vastaava lääkäri´ on johtanut joissakin tapauksissa sellaiseen käsitykseen, että työterveyshuollossa riittäisi yhden lääkärin (vastaava lääkäri) pätevyyden toteaminen. Tarkoituksena on kuitenkin ollut, että jokaisella terveystarkkailun suorittavalla lääkärin on toimivaltaisen viranomaisen toteama pätevyys. Säteilyyn perehtyneiden työterveyslääkäreiden pätevyyden hyväksymismenettely sekä näiden tuottamat palvelut ovat lähtökohta luokkaan A kuuluvien työntekijöiden terveydentilan seurantaan.
Säteilyyn perehtyneen työterveyslääkärin hyväksymistä koskevien tehtävien, mukaan lukien kyseisten lääkärien 4 §:ssä tarkoitetun luettelon ylläpidon, siirtäminen Säteilyturvakeskuksesta Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle on perusteltua sen vuoksi, että virastolla on monipuolinen asiantuntemus terveydenhuollon ammattihenkilöiden pätevyysarviointien suorittamisessa.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin, että 1 momentissa tarkoitettuun Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston päätökseen saisi vaatia oikaisua siten kuin hallintolaissa (434/2003) säädetään. Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saisi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen siten kuin hallintolainkäyttölaissa säädetään. Hallinto-oikeuden päätökseen saisi kuitenkin hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.
2 §.Säteilysuojelukoulutus. Pykälässä säädettäisiin, että säteilyyn perehtyneen työterveyslääkärin on osoitettava perehtyneisyys säteilyn terveydellisiin vaikutuksiin. Koulutusorganisaatio antaisi lääkärille todistuksen hyväksytysti suoritetusta koulutuksesta. Työterveyslaitos järjestää tällä hetkellä pykälässä tarkoitetun säteilysuojelukoulutuksen työterveyshuollossa toimiville lääkäreille. Pykälässä säädettäisiin koulutuksen järjestämisestä siten, että vain Työterveyslaitos tai yliopisto voisivat järjestää säteilysuojelukoulutusta. Koska koulutuksen järjestäjänä toimiminen edellyttää perehtyneisyyttä erilaisiin säteilylle altistaviin tehtäviin ja työympäristöihin sekä säteilyn terveysvaikutuksiin, ja koulutettavien määrä on sangen vähäinen vuosittain, on perusteltua, että koulutuksesta vastaavat mainitut koulutusorganisaatiot. Ulkomailta Suomeen tulevaa lääkäriä, jolla on pätevyys toimia Suomessa laillistettuna lääkärinä, koskisivat samat vaatimukset kuin Suomessa koulutuksen saanutta lääkäriä. Käytännössä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto pyytäisi arviota Säteilyturvakeskukselta siitä, riittääkö lääkärin pätevyys vai pitäisikö lääkärin osallistua Suomessa järjestettävään säteilysuojelukoulutukseen.
Pykälän 2 momentissa säädettäisiin, että 1 momentissa tarkoitetulla koulutuksen järjestävällä yliopistolla tulisi olla työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen koulutusohjelma. Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksesta sekä yleislääketieteen erityiskoulutuksesta annetun sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (56/2015) 1 §:ssä luetellaan yliopistot, joissa voidaan antaa erikoislääkärikoulutusta mukaan lukien työterveyshuollon erikoislääkärikoulutusta.
Pykälän 3 momentissa ehdotetaan, että Sosiaali- ja terveysministeriö voisi antaa tarkemmat säännökset säteilyyn perehtyneen työterveyslääkärin osaamisen ja kelpoisuuden edellyttämästä säteilysuojelukoulutuksesta.
3 §.Lausunto säteilysuojelukoulutuksesta. Ehdotetun pykälän mukaan ennen 2 §:n 1 momentissa tarkoitetun säteilysuojelukoulutuksen aloittamista koulutusorganisaation tulisi pyytää Säteilyturvakeskuksen lausunto sen varmistamiseksi, että koulutuksella saavutetaan riittävä perehtyneisyys säteilyn terveydellisiin vaikutuksiin säteilyyn perehtyneenä työterveyslääkärinä toimimista varten.. Lisäksi koulutukseen suunnitelluista olennaisista muutoksista olisi pyydettävä Säteilyturvakeskuksen lausunto ennen koulutuksen sisällön muuttamista.
Säteilyyn perehtyneen työterveyslääkärin tehtävät edellyttävät erityisosaamista säteilyn riskeistä erilaisissa säteilylle altistavista tehtävissä sekä sisäisen ja ulkoisen säteilyaltistuksen aiheuttamista terveydellisistä vaikutuksista. Lausuntomenettelyllä olisi tarkoitus varmistaa, että edellytettävä säteilysuojelukoulutus sisältää säteilyyn perehtyneen työterveyslääkärin tehtävien kannalta keskeisen sisällön sisäisen ja ulkoisen säteilyaltistuksen terveydellisistä vaikutuksista ja säteilyn riskeistä erilaisissa säteilylle altistavissa tehtävissä. Vaikkakin koulutusta antava organisaatio vastaisi koulutuksen sisällöstä, lausunnon pyytämisellä on tarkoitus varmistaa, että Säteilyturvakeskuksen asiantuntemus on mukana koulutusten suunnittelussa. Jos Säteilyturvakeskukselle ei varattaisi mahdollisuutta tulla kuulluksi koulutuksen suunnitteluvaiheessa tai jos koulutusta olennaisesti muutettaisiin, riskinä olisi, että koulutus jäisi joiltakin osin vajavaiseksi, koska Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto hyväksyisi lääkärin todistusten perusteella, eikä sinällään valvoisi koulutuksen sisältöä. Säteilyturvakeskuksella on valtakunnallinen tietämys erilaisista säteilytoiminnoista ja niissä käytettävistä menetelmistä, niiden riskeistä ja mahdollisista vaikutuksista työntekijöiden altistukseen koulutuksen sisällön ja sen laadun arvioimiseksi.
4 §.Luettelo säteilyyn perehtyneistä työterveyslääkäreistä. Pykälän mukaan Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston olisi pidettävä saatavilla luetteloa Terhikki-rekisteriin merkityistä terveydenhuollon laillistetuista ammattihenkilöistä, joilla on viraston myöntämä pätevyys toimia säteilyyn perehtyneinä työterveyslääkäreinä. Luettelo olisi erillinen julkisesta Terhikki-rekisteristä, sillä JulkiTerhikki on itsenäisten terveydenhuollon ammattihenkilöiden ammatinharjoittamisoikeudet sisältävä tietokanta, eikä säteilyyn perehtyneen työterveyslääkärin pätevyys ole itsenäinen ammatinharjoittamisoikeus vaan lääkärin hankkima muu lisäpätevyys. Luettelon saatavilla olon tarkoitus on helpottaa toiminnanharjoittajien, työntekijöiden, kansalaisten ja viranomaisen tiedon saantia. Tietoa tarvitaan, jotta voidaan varmistaa, että terveydenseurannasta annettu todistus on päteväksi todetun lääkärin antama. Lisäksi jos lääkäri menettää oikeutensa tai kuolee, nimi poistetaan Terhikki-rekisteristä viiveettä.
5 §.Voimaantulo ja siirtymäsäännökset. Ehdotetun 1 momentin mukaan tämä laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä joulukuuta 2016.
Luokkaan A kuuluvien työntekijöiden terveystarkkailun suorittavalla lääkärillä, jolle Säteilyturvakeskus on myöntänyt pätevyyden toimia säteilytyöluokkaan A kuuluvan työntekijän terveystarkkailusta vastaavana lääkärinä, olisi oikeus toimia säteilyyn perehtyneenä työterveyslääkärinä kuusi kuukautta tämän lain voimaantulosta, jonka aikana lääkäri voi ilmoittaa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolle, että haluaa tulla merkityksi säteilyyn perehtyneeksi työterveyslääkäriksi terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto suorittaisi rekisteröinnin pyynnöstä ilmoituksen perusteella maksutta ilman uutta hakemusta. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto käytännössä tarkastaa ennen terveystarkkailusta vastaavien lääkärien siirtämistä Säteilyturvakeskuksen rekisteristä Terhikki-rekisteriin, että kaikki lääkärit, joiden pätevyys on todettu riittäväksi, on merkitty laillistetuksi lääkäriksi Terhikki-rekisteriin sekä tiedottaa lain voimaantulosta asianosaisille lääkäreille. Jos lääkäri ei tee ilmoitusta halustaan jatkaa säteilyyn perehtyneenä työterveyslääkärinä määräajassa Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviranomaiselle, Säteilyturvakeskuksen aiemmin toteama pätevyys raukeaa, eikä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto merkitse lääkäriä säteilyyn perehtyneeksi työterveyslääkäriksi Terhikki-rekisteriin.