1
Lakiehdotuksen perustelut
5 §.Määritelmät. Pykälän 24 kohdassa korjattaisiin virheellinen viittaus Euroopan unionin suorista tuista maataloudelle annettuun lakiin (193/2013) niin, että kohdassa viitattaisiin viljelijän määritelmän osalta kyseisen lain 2 §:n 10 kohdan sijaan saman pykälän 11 kohtaan. Pykälään lisättäisiin uusi 31 kohta, jossa määriteltäisiin pilottihanke. Pilottihankkeella tarkoitettaisiin Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston (maaseuturahasto) tuesta maaseudun kehittämiseen ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1698/2005 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 35 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettua pilottihanketta.
8 §.Tuen saaja. Pykälän 3 momentti ehdotetaan kumottavan. Momentin mukaan tuen saajan taikka julkisoikeudelliseen yhteisöön kuuluvan, tuetun toimenpiteen vastuullisen toteuttajan toimialan on liityttävä tuettavaan toimintaan. Maaseutuohjelman tavoitteena on muun muassa innovatiivisten ja uutta luovien toimenpiteiden toteuttaminen maaseudulla. Säännös rajaa tarpeettomasti tuen myöntämistä. Maaseudun kehittämisen tukemisesta annetun lain 18 §:n 2 momentin mukaan yritystukea voidaan myöntää yritykselle, jolla on edellytykset jatkuvaan kannattavaan toimintaan ja jolla on tuen kohteena olevaa yritystoimintaa koskeva riittävä ammattitaito. Yrityksen tulee esittää tästä ammattitaidostaan selvitys. Kehittämishanketuen osalta maaseudun kehittämisen tukemisesta annetun lain 27 §:n 1 momentin mukaan tuen myöntämisen edellytyksenä on, että hakijalla on riittävät taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset hankkeen toteuttamiseksi. Näin ollen tuen rajaaminen hakijan toimialaan liittyvään toimintaan on tarpeetonta.
15 §.Tuen siirtäminen toiselle tuettavan toimenpiteen toteuttamista varten. Pykälän 3 momenttiin tehtäisiin tekninen korjaus säädösviittaukseen, joka on virheellinen.
18 §.Yritystuen saajaa koskevat edellytykset. Lain 18 §:n 3 momentin mukaan yritystuella tuettavan toiminnan on annettava pääasiallinen toimeentulo ainakin yhdelle yrityksessä toimivalle yrittäjälle tai työntekijälle. Pääasiallinen toimineentulo voi momentin mukaan muodostua myös hakijan harjoittamasta alkutuotannosta ja sen yhteydessä harjoittamasta yhden tai useamman muun tuotannonalan yritystoiminnasta. Momentissa säädettyä toimeentulovaatimusta joustavoitettaisiin jossain määrin.
Momenttia muutettaisiin niin, että tuettavan yrityksen lisäksi huomioitaisiin toimenpiteen työllistävä vaikutus tuettavan yrityksen omistavassa yhdessä tai useammassa yrityksessä, kuten yritysten toteuttamat yhteisinvestoinnit ja yhteisyritykset. Lisäksi momenttia joustavoitettaisiin niin, että yhden henkilön työllistymisen lisäksi huomioitaisiin useamman henkilön työjaksot, jos ne yhteenlaskettuina vastaavat yhden henkilön täysimääräistä työllistymistä. Momentin keskeisenä tarkoituksena on, että yritystuella tuettaan toimintaa, jolla on työllistävä vaikutus. Yhden henkilön täysimääräisen työllistymisen sijaan esitetyn muutoksen myötä riittäväksi katsottaisiin, jos useamman henkilön työjaksot yhteenlaskettuina vastaavat yhtä henkilötyövuotta. Momenttia myös täsmennettäisiin niin, että siinä edellytetyn työllistävän vaikutuksen on ilmettävä viimeistään tuettavan toimenpiteen toteuttamisen jälkeen. Vaatimuksen ei siten tarvitse täyttyä välittömästi tuen myöntöhetkestä lähtien. Pääasiallinen toimeentulo voisi kokonaisuutena muodostua myös monella alalla toimivien yritysten harjoittamasta yritystoiminnasta. Pykälän 5 momenttia muutettaisiin niin, että toimeentulovaatimusta ja työllistävyyttä koskevasta vaatimuksesta voitaisiin tarvittaessa antaa tarkempia säännöksiä valtioneuvoston asetuksella.
24 §.Kehittämishankkeeseen sisältyvät toimenpiteet. Pykälään tehtäisiin pilottihankkeiden tukemisen kannalta tarpeelliset muutokset. Pykälän 1 momentin 2 kohdan mukaan kehittämishanketuella voidaan tukea toimenpiteitä alueen elinkeinotoiminnan yleiseksi edistämiseksi. Kohdasta poistettaisiin sana ”yleiseksi”. Osa maaseutuohjelman kehittämishanketuesta myönnetään valtiontukisääntöjen nojalla. Erityisesti maaseutuohjelman toimenpiteessä ”M16 – Yhteistyö” tuetaan yritystoimintaa ja elinkeinoja tukevia yhteistyöhankkeita. Näiden hankkeiden kohdalla hyödyn ei välttämättä voida katsoa kohdistuvan kohdan nykyisen sanamuodon mukaisesti yleisesti alueen elinkeinotoiminnan edistämiseen siten että kyse olisi puhtaan yleishyödyllisistä toimenpiteistä. Kyse on kuitenkin hankkeista, jotka toteutetaan kahden tai useamman osapuolen yhteishankkeina ja jotka eivät hyödytä vain yhtä yritystä tai tapahdu alihankintana vaan aitona yhteistyönä. Yhteistyöhankkeiden tavoitteena on tukea tietämyksen siirtoa ja innovaatioiden syntymistä maaseudulla sen kaikkien elinkeinojen liiketoiminnan ja kilpailukyvyn edistämiseksi. Kohdan nykyinen sanamuoto rajaa säännöksen soveltamista liikaa.
Pykälän 1 momenttiin lisättäisiin uusi 7 kohta, jonka mukaan kehittämishanketukea voidaan myöntää momentin 2 ja 5 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden tavoitteita palveleviin pilottihankkeisiin liittyviin investointeihin tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014 25 artiklan ja tiettyjen maa- ja metsätalousalan ja maaseutualueiden tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti annetun komission asetuksen 702/2014 31 artiklan mukaisesti.
Pykälän 2 momenttia muutettaisiin niin, että investointeja voisi sisältyä myös 1 momentin 7 kohdan mukaisiin pilottihankkeisiin. Lisäksi säännöksen sanamuotoa muutettaisiin selkeämmäksi.
Pykälän 3 momentin ensimmäisen virkkeen mukaan kehittämishanketuen määrää vähentävänä tekijänä otetaan huomioon tuettavasta toimenpiteestä aiheutuneet tulot. Momenttiin lisättäisiin säännös, jonka mukaan tämä ei koske Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä sekä Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1303/2013 neuvoston asetuksen 1303/2013 65 artiklan 8 kohdan i alakohdan mukaista tukea. Kyseisen alakohdan mukaan tulojen vähentäminen ei koske toimia, joiden tukikelpoisten kustannusten kokonaismäärä on enintään 50 000 euroa. Kyse on lakiteknisestä täsmennyksestä, jota esitetään selvyyden vuoksi ja kyseinen Euroopan unionin asetuksen säännös soveltuu ilman esitettyä viittaustakin.
25 §.Kehittämishankkeen hyväksyttävät kustannukset. Pykälän 1 momentista poistettaisiin säännös, jonka mukaan kehittämishankkeen hyväksyttäviin kustannuksiin voidaan sisällyttää myös sen suunnittelusta aiheutuvat kustannukset. Tuen myöntämisen edellytyksenä on 11 § mukaan, että hakija esittää tuettavaa toimenpidettä koskevan suunnitelman. Tukihakemus tulee vireille, kun 36 §:ssä esitetyt ehdot täyttyvät. Siten kehittämishankkeen suunnittelusta aiheutuvia kustannuksia ei voida sisällyttää hyväksyttäviin kustannuksiin ennen vireille tuloa.
26 §.Teemahanke. Pykälän 2 momentista poistettaisiin säännös, jonka mukaan teemahankkeen kokoamisesta, yhteistyöstä tai kokemuksen vaihdosta aiheutuviin kustannuksiin vaadittaisiin erityinen syy. Samoin pykälän 3 momentista poistettaisiin valtuutus antaa valtioneuvoston asetuksella tarkemmat säännökset erityisestä syystä.
Maaseutuohjelman toimeenpanosta saatujen kokemusten mukaan muutos on tarpeellinen, sillä teemahankkeen luonteesta johtuen nämä niin sanotut koordinointikustannukset ovat ilman erityistä syytä teemahankkeen onnistumisen kannalta lähes kaikissa teemahankkeissa hyvin perusteltuja ja hyväksyttäviä. Teemahankkeita on tähän mennessä haettu yli 30 kappaletta ja lähes kaikissa niissä on hyvin perusteltu ”erityinen” syy koordinointikustannuksille hankkeen sisällöllisen tai määrällisen laajuuden takia (yli kymmenen toimenpidettä). Useissa teemahankkeissa on jopa 20 toimenpidettä, joiden toteuttajat ovat usein pieniä ja uusia toimijoita, ja niiden kokoaminen ja neuvonta edellyttävät koordinaatiotyötä. Toimenpiteet ovat usein euromääräisesti pieniä, mutta niillä saadaan isoja vipuvaikutuksia ja uusia toimijoita mukaan maaseudun kehittämistyöhön. Vaikka vaatimus erityisestä syystä poistettaisiin, tulee tuen myöntävän viranomaisen kuitenkin arvioida kustannusten kohtuullisuus ja sitä kautta varmistetaan, etteivät koordinaatiokustannukset kasva kohtuuttoman suuriksi.
27 §.Kehittämishanketuen myöntämisen edellytykset ja rajoitukset. Pykälän 4 momentin mukaan tukea ei myönnetä, jos tuen lopullinen määrä jäisi tuettavan toimenpiteen tukikelpoisten kustannusten perusteella arvioiden valtioneuvoston asetuksella säädettävää määrää pienemmäksi. Säännöksen tarkoituksena on tukihakemusten käsittelyn edellyttämä työmäärä huomioiden, että hakemusten joukosta karsitaan ne tukihakemukset, joiden johdosta myönnettäväksi tuleva tuki ei olisi tämän työmäärän arvoinen. Maaseudun kehittämisen tukemisesta annetun lain määritelmiä koskevan 5 §:n 9 kohdan mukaan tuella tarkoitetaan avustusta, joka on myönnetty tai myönnetään valtion tai Euroopan unionin taikka niiden molempien varoista. Maaseutuohjelman toteuttamisessa kooltaan pienimmät hankkeet ovat Leader-ryhmien kautta hyväksyttäviä hankkeita. Leader-ryhmien edellytetään kokoavan 20 prosenttia julkisesta rahoituksesta alueen kunnilta.
Jotta säännös ei asettaisi Leader-ryhmien välittämille tukihakemuksille tiukempia vaatimuksia kuin muille kehittämishanketukihakemuksille, säännöstä esitetään muutettavan niin, että tuen vähimmäismäärässä huomioitaisiin myös kunnan varoista myönnettävä tuki.
30 §.Toimenpiteen toteutusaika. Pykälän 4 momenttia muutettaisiin niin, että kehittämishanketuen toteutusaika voisi olla kokonaisuudessaan enintään kuusi vuotta silloin, kun kyseessä on Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa, Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä sekä Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahastoa, koheesiorahastoa ja Euroopan meri- ja kalatalousrahastoa koskevista yleisistä säännöksistä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 1083/2006 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1303/2013 35 artiklan 1 d) ja e) kohdan mukainen tuki.
67 §.Maaseudun innovaatioryhmän toimintaraha.Pykälä esitetään kumottavan tarpeettomana. Pykälä sisällytettiin lakiin sen valmistelun aikana kun Euroopan unionin lainsäädäntö ja Suomen kansallinen maaseutuohjelma eivät vielä olleet valmiita. Ohjelman valmistelussa päädyttiin maaseudun innovaatioryhmien osalta yksinkertaisempaan hankerakenteeseen niin, että erillistä toimintarahaa ei ole vaan kustannuslajit ovat samat kuin muissakin kehittämishankkeissa.