2.1
Energiaverotus Suomessa
Yleinen rakenne
Energiatuotteiden verotuksesta säädetään nestemäisten polttoaineiden valmisteverosta annetussa laissa (1472/1994), jäljempänä polttoaineverolaki, sekä sähkön ja eräiden polttoaineiden valmisteverosta annetussa laissa (1260/1996), jäljempänä sähköverolaki. Mainituissa laeissa määritellään ne polttoaineet ja muut energiatuotteet, jotka ovat verollisia lämmitys-, voimalaitos- tai työkonekäytössä, jäljempänä lämmityspolttoaineet. Sähköverolain mukaisia lämmityspolttoaineita ovat maakaasu, kivihiili, turve ja mäntyöljy. Polttoaineverolaissa määriteltyjä lämmityspolttoaineita ovat kevyt ja raskas polttoöljy, biopolttoöljy sekä neste- ja bionestekaasu. Polttoaineverolaissa säädetään myös moottoribensiinin, dieselöljyn sekä niitä korvaavien biopolttoaineiden verotuksesta, jäljempänä liikennepolttoaineet.
Energiatuotteiden valmistevero muodostuu energiasisältöverosta ja hiilidioksidiverosta, jotka vuonna 2011 toteutetun energiaverouudistuksen myötä perustuvat energiatuotteisiin sovellettaviin yhdenmukaisiin veroperusteisiin turvetta ja mäntyöljyä lukuun ottamatta. Energiasisältövero perustuu polttoaineen energiasisältöön ja hiilidioksidivero polttoaineen elinkaarenaikaisiin päästöihin.
Sekä fossiilisten että bioperäisten polttoaineiden hiilidioksidivero on energiasisältöveron tavoin suhteutettu polttoaineen lämpöarvoon, jolloin energiasisältöveron lisäksi myös bioperäisten polttoaineiden litrakohtainen hiilidioksidivero on usein fossiilisia alempi. Kestävyyskriteerit täyttävien biopolttoaineiden, kuten maatalousperäisen etanolin ja biodieselin, hiilidioksidivero on puolitettu ja jätteistä, tähteistä, lignoselluloosasta ja syötäväksi kelpaamattomasta selluloosasta valmistetut biopolttoaineet, jäljempänä T-luokka, on vapautettu kokonaan hiilidioksidiverosta, koska niiden voidaan katsoa olevan lähes kasvihuonekaasuneutraaleja polttoaineita koko polttoaineketjun yli tarkasteltuna ja koska niiden raaka-aineet ovat ruuantuotantoon soveltumattomia.
Kaasumaiset ja kiinteät biomassaperäiset polttoaineet, kuten puupolttoaineet ja biokaasu, ovat lämmitys- ja liikennepolttoaineena verottomia ja huoltovarmuusmaksuttomia. Sähköntuotannossa käytettyjen polttoaineiden lisäksi myös useissa erilaisissa teollisuusprosesseissa käytetyt fossiiliset ja uusiutuvat polttoaineet ovat verottomia.
Polttoaineverolaissa ja sähköverolaissa veron rakenne ja sen määräytymisen perusteet ovat yhdenmukaiset muutoin, mutta liikennepolttoaineiden, kuten moottoribensiinin, dieselöljyn ja niitä korvaavien biopolttoaineiden energiasisältö- ja hiilidioksidiveron tasot ovat lämmityspolttoaineita korkeammat. Verolakien liitteiden verotaulukoissa verojen määrä on selvyyden vuoksi muunnettu verotettavaan yksikköön polttoainekohtaisesti.
Sähköstä sekä lämmitys- ja liikennepolttoaineista kannetaan energiaverotuksen yhteydessä huoltovarmuusmaksua turvetta ja mäntyöljyä lukuun ottamatta. Huoltovarmuusmaksu perustuu huoltovarmuuden turvaamisesta annettuun lakiin (1390/1992) eikä noudata energiaverotuksen rakennetta, joka perustuu tuotteen ominaisuuksiin. Tältä osin huoltovarmuusmaksun määräytymisperuste on ongelmallinen EU:n valmisteverotuslainsäädännön kannalta. Huoltovarmuusmaksun tulot eivät kerry valtion budjettiin, vaan ne tuloutetaan suoraan talousarvion ulkopuoliseen huoltovarmuusrahastoon.
Sähkön verotus
Vaikka sähkön tuotannon polttoaineet ovat verottomia, sähköstä kannetaan veroa sen tuotantotapaan katsomatta. Sähkön valmistevero on porrastettu kahteen veroluokkaan. Veroluokan I veroa kannetaan yleisesti elinkeinotoiminnassa, kuten palvelutoiminnoissa, metsätaloudessa ja rakentamisessa sekä julkisella sektorilla ja kotitalouksissa käytettävästä sähköstä. Sähköveroluokan I vero on 2,24 senttiä kilowattitunnilta. Alemman veroluokan II vero on vuoden 2021 alusta ollut 0,05 senttiä kilowattitunnilta. Sen piiriin kuuluvat teollisuudessa, kaivostoiminnassa, kokonaisteholtaan yli viiden megawatin konesaleissa sekä kasvihuoneissa käytettävä sähkö. Lisäksi muu maatalous kuuluu käytännössä veroluokan II piiriin, sillä maatalouden energiaveronpalautuksella toimijoille palautetaan sähköveroluokkien erotus.
Sähköverolaissa energiaverotukien toteuttamista varten teollisuus on määritelty Tilastokeskuksen vuoden 2008 toimialaluokituksen, jäljempänä TOL 2008, avulla. Sen mukaan teollisuudella tarkoitetaan pääluokkaan C, teollisuus, ja pääluokkaan B, kaivostoiminta ja louhinta, kuuluvaa toimintaa. Teollisuuteen rinnastetaan tukien toteuttamista varten myös ammattimainen kasvihuoneviljely ja yrityksen omaan teolliseen tuotantotoimintaan liittyvä vähäinen teollisuuteen kuulumattoman tukitoiminnon harjoittaminen yrityksen tuotantopaikalla. Tuen saamiseksi yrityksen päätoimialan ei tarvitse kuitenkaan kuulua kyseiseen toimialaluokkaan, vaan riittää, että osa yrityksen toiminnasta on teollisuutta. Yritys on oikeutettu veroluokan II sähköön vain tämän teollisuudeksi katsottavan toiminnan osalta.
Teollinen kierrätysmateriaalien valmistus ja jalostaminen luokitellaan TOL 2008 mukaan jätteen käsittelyksi. Uusioraaka-aineiden teollinen valmistaminen luokitellaan toimialaluokkaan E, vesihuolto, viemäri- ja jätevesihuolto, jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito, ja sen alaluokkaan 38320, lajiteltujen materiaalien kierrätys. Koska sähköverolain teollisuuden määritelmä on pääosin sidottu Tilastokeskuksen toimialaluokitukseen, luonteeltaan teollisen kierrätysmateriaalien valmistuksen ja jalostamisen ei katsota olevan sähköverolaissa tarkoitettua teollisuutta. Tämän vuoksi se ei ole oikeutettu alempaan sähköveroluokkaan II eikä energiaintensiivisten yritysten veronpalautukseen. Lopputuotteiden valmistamisen osalta kyse on kuitenkin sähköverolaissa tarkoitetusta teollisuudesta, koska uusien lopputuotteiden valmistaminen uusioraaka-aineista katsotaan TOL 2008 mukaan teollisuudeksi.
Sähköverolaissa konesalilla tarkoitetaan kokonaisteholtaan yli viiden megawatin laitetilaa, jossa yritys harjoittaa tietopalvelutoimintaa, tietojenkäsittelyä, palvelintilan vuokrausta ja siihen liittyviä palveluja pääasiallisena elinkeinotoimintanaan. Muissa palvelintiloissa käytetty sähkö verotetaan sähköveroluokan I mukaisesti. Alempaan veroluokkaan ei esimerkiksi kuulu toiminta, joka on yrityksen pääasialliseen liiketoimintaan nähden vain tukitoiminto, vaikka kyseisen yrityksen konesalin laitetilan kokonaisteho ylittäisikin viisi megawattia.
Sähköveroluokka lämmön tuotannossa määräytyy käyttökohteen veroluokan mukaisesti. Jos lämpöä tuotetaan ja hyödynnetään sähköverolaissa energiaverotukien toteuttamista varten määritellyssä teollisuudessa (teollisuus, kaivostoiminta ja kasvihuoneviljely), joka kuuluu alempaan sähköveroluokkaan, myös lämpöpumpun kuluttaman sähkön vero on alemman sähköveroluokan mukainen. Kaukolämpöyhtiöiden lämmön tuotannossa käyttämää sähköä verotetaan pääasiassa sähköveroluokan I mukaisesti. Tämä koskee esimerkiksi erillisiä lämpöpumppu- ja sähkökattilaratkaisuja, joilla tuotetaan lämpöä kaukolämpöverkkoon. Myös geotermisen lämmön eli maan sisällä radioaktiivisen hajoamisen tuloksena syntyvää lämpöä hyödyntävän tuotantolaitteiston kiertovesipumppujen kuluttama sähkö kuuluu korkeamman veroluokan I soveltamisalaan.
Voimalaitoksen sähköntuotannon tai yhteistuotannon omakäyttölaitteissa käytetty sähkö on verotonta. Yleisesti voimalaitoksen omakäyttölaitteisiin kuuluvat ne laitteet ja koneistot, jotka laitoksessa tarvitaan sähkön tai sähkön ja lämmön tuottamiseen ja tuotantovalmiuden ylläpitämiseen tai jotka tarvitaan laitoksen aiheuttamien ympäristöhaittojen poistamiseen tai pienentämiseen. Tarkemmin omakäyttölaitteista säädetään voimalaitosten omakäyttölaitteista annetussa kauppa- ja teollisuusministeriön asetuksessa (309/2003). Jos voimalaitoksella on samassa toiminnallisessa kokonaisuudessa mukana lämpöpumppuja, katsotaan ne osaksi voimalaitosta ja niissä tuotettu lämpö osaksi koko voimalaitoksen tuottamaa lämpöä. Tällöin lämpöpumpun avulla tuotettu lämpö lisää yhteistuotannon hyötylämmön määrää, jonka perusteella lämmön tuotantoon käytetyistä lämmityspolttoaineista suoritetaan vero. Kyseisten lämpöpumppujen kuluttama sähkö kuitenkin katsotaan voimalaitoksen verottomaksi omakäyttösähköksi. Tilanteessa, jossa lämpöpumput eivät kuulu voimalaitoskonaisuuteen, niiden tuottamaa lämpöä ei huomioida yhteistuotannon polttoaineverotuksessa. Tällöin lämpöpumppujen kuluttamasta sähköstä suoritetaan veroluokan I mukainen vero. Kokonaisuudessaan Suomessa on yli 1,1 miljoonaa lämpöpumppua, joista suurin osa hyvin pieniä, teholtaan alle 10 kilowatin kokoisia yksittäisten kiinteistöjen lämpöpumppuja. Kaukolämmön tuotannossa käytettävät lämpöpumput ovat tyypillisesti suurempaa kokoluokkaa.
Alempaan sähköveroluokkaan kuuluvan teollisuuden yhteydessä sähkökattilan kuluttama sähkö on sähköveroluokan II piirissä. Muissa tapauksissa sähkökattilat ovat sähköveroluokan I piirissä.
Alennetun sähköveroluokan II piiriin kuuluu noin 10 000 yritystä ja noin puolet sähkön kulutuksesta. Sähkön alempaan veroluokkaan II oikeutetut toimijat ovat valtiontuen saajia, joita koskevat EU:n valtiontukisäännöt. Valtiontuen saajien on esimerkiksi rekisteröidyttävä valmisteverotuksen tuensaajarekisteriin. Lisäksi oikeus tukeen päättyy, jos yritys katsotaan EU:n valtiontukisääntöjen mukaisesti taloudellisissa vaikeuksissa olevaksi yritykseksi.
Ammattimaisen kasvihuoneviljelyn lisäksi myös muu maatalous kuuluu käytännössä sähköveroluokan II piiriin, mutta tämä toteutetaan palauttamalla maataloudelle veroluokkien I ja II välinen erotus maataloudessa käytettyjen eräiden energiatuotteiden valmisteveron palautuksesta annetun lain (603/2006), jäljempänä maatalouden veronpalautuslaki, nojalla. Sähkön lisäksi ammattimainen maatalouden harjoittaja saa veronpalautusta maataloudessa käyttämästään kevyestä ja raskaasta polttoöljystä sekä biopolttoöljystä. Vuodelta 2020 veronpalautusta sai hieman yli 33 000 maatalouden harjoittajaa.
Pienimmät sähköntuottajat on vapautettu itse tuottamansa ja käyttämänsä sähkön verosta. Tällaisia ovat enintään 100 kilovolttiampeerin nimellistehoisilla mikrovoimalaitoksilla tai yli 100 kilovolttiampeerin nimellistehoisilla voimalaitoksilla mutta enintään 800 000 kilowattituntia sähköä vuodessa tuottavat sähkön pientuottajat.
Maakaasun verotus
Maakaasusta kannetaan energiatuotteiden valmisteveroa ja huoltovarmuusmaksua sähköverolain perusteella. Vuoden 2021 alusta maakaasun energiasisältövero on 10,33 euroa megawattitunnilta, hiilidioksidivero 12,94 euroa megawattitunnilta ja huoltovarmuusmaksu 0,084 euroa megawattitunnilta. Sekä kaasumainen että nesteytetty maakaasu ovat valmisteveron alaisia energiatuotteita.
Maakaasun verotuksessa noudatetaan valmisteverotuksen periaatteita ja menettelyitä, joista säädetään valmisteverotuslaissa (182/2010). Valmisteverotuksen yleisestä verotusmenettelystä säädetään valmisteverotuslain lisäksi oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä annetussa laissa (768/2016), joiden lisäksi verolajikohtaisissa laeissa säädetään yksityiskohtaisemmin veroperusteista ja tietyistä menettelyistä. Valmisteverotuksen toimittamisesta vastaa Verohallinto.
Valmisteverotus on tuoteverotusta, joka perustuu kulutukseen fyysisesti luovutetun tuotteen määrään ja sen ominaisuuksiin. Vero tulee suorittaa, kun tuote luovutetaan kulutukseen. EU:n yhdenmukaistetussa valmisteverotuksessa maakaasun verotusmenettelyihin on säädetty eräitä lievennyksiä, eikä maakaasuun sovelleta valvonta- ja siirtojärjestelmää koskevia säännöksiä. Tästä huolimatta kansallisesti kaasun verotuksen on täytettävä yhdenmukaistetun valmisteverotuksen eräät perusvaatimukset. Kaasu tulee voida muun muassa siirtää verottomasti toisesta jäsenvaltiosta Suomeen ja verotus toimitetaan, kun kaasu luovutetaan kulutukseen. Valmisteverotuksen olennainen osa on väliaikaisen verottomuuden järjestelmä, jolla mahdollistetaan veronalaisten tuotteiden toimiva liikkuminen Euroopan unionin alueella ennen niiden luovutusta kulutukseen.
Suomessa kaasunjakelu toteutuu maakaasun siirtoverkon, jakeluverkkojen ja nesteytetyn kaasun varastosäiliöiden eli terminaalien kautta. Näistä maakaasun siirtoverkko katsotaan valmisteverotuksessa verottomaksi varastoksi. Myös nesteytetyn maakaasun varastoille on Suomessa olemassa muutamia valtuutetun varastonpitäjän ja verottoman varaston lupia. Maakaasua koskevaan valmisteverotuksen väliaikaisen verottomuuden järjestelmään kuuluvat edellä kuvatusti siirtoputkisto sekä muut verottomat varastot. Maakaasun siirtäminen verottomasta varastosäiliöstä maakaasun siirtoverkkoon tai pelkästään verottomaan käyttötarkoitukseen on verotonta. Maakaasun loppukäytön verottamisen helpottamiseksi maakaasua voidaan luovuttaa siirtoverkosta verotta myös rekisteröityneelle käyttäjälle. Maakaasun voi myydä rekisteröidylle käyttäjälle muu kuin maakaasuverkonhaltija tai valtuutettu varastonpitäjä, mutta siirto rekisteröidylle käyttäjälle tulee tehdä suoraan maakaasunsiirtoverkosta tai verottomasta varastosta. Maakaasun myynnillä ei ole vaikutusta sen valmisteverotukseen. Jos rekisteröity käyttäjä käyttää kaasua verolliseen tarkoitukseen, sen tulee suorittaa siitä käyttötarkoituksen mukainen vero.
Valmisteverotuksessa verovelvollisia ovat ne, jotka luovuttavat tuotteet kulutukseen väliaikaisen verottomuuden järjestelmästä. Maakaasun valmisteverotuksessa verovelvollisia ovat siirtoverkonhaltija eli Gasgrid Finland Oy, valtuutetut varastonpitäjät, kuten nesteytettyä maakaasua varastoivan terminaalin toiminnanharjoittajat, sekä mahdolliset muut valmisteverotus- ja sähköverolain mukaiset verovelvolliset.
Maakaasun käyttäjille maakaasua toimitetaan myös siirtoverkkoon yhteydessä olevien paikallisten jakeluverkkojen kautta. Maakaasun luovutus käyttäjille tai jakeluverkkoon tapahtuu paineenvähennys- ja mittausasemien kautta, joissa kaasun paine pudotetaan vastaanottajalle sopivaksi ja kaasun määrä yleensä mitataan. Jakeluverkot eivät ole verottomia varastoja eivätkä jakeluverkonhaltijat verovelvollisia. Siksi maakaasun siirtyessä jakeluverkkoon verokynnys ylittyy ja tuote katsotaan luovutetuksi kulutukseen. Jakeluverkossa olevat käyttäjät ostavat siten maakaasun aina verollisena.
Veron ilmoittamiseen ja maksamiseen sovelletaan oma-aloitteisten verojen verotusmenettelystä annettua lakia. Verovelvollisen tulee antaa veroilmoitus kultakin verokaudelta sitä seuraavan toisen kalenterikuukauden 12. päivään mennessä. Maakaasun valmistevero maksetaan verokautta seuraavan toisen kuukauden 12. päivään mennessä. Käyttäjät, jotka ostavat maakaasun verollisena, voivat hakea sähköverolain mukaista palautusta verottomaksi säädettyyn tarkoitukseen käytetystä maakaasusta joko puolivuosittain tai koko vuodelta. Palautuksen edellytyksenä on, että palautuksen hakija esittää luotettavan selvityksen maakaasun käytöstä verottomaan tarkoitukseen. Hakemus on jätettävä kolmen vuoden kuluessa hakujakson päättymisestä. Palautusta ei makseta, jos palautettava määrä on alle 330 euroa.
Kuviossa 1 on esitetty maakaasun verotasoja Suomessa ja muissa EU-maissa Taxes in Europe -tietokannan mukaan. Esitettyjen verotasoihin on syytä suhtautua varauksella, sillä verotasoissa ei ole kaikilta osin huomioitu mahdollisia palautuksia, eikä muita maakaasuun liittyviä maksuja. Maakaasun verotasot eroavat useassa maassa sen mukaan käytetäänkö maakaasu liikenteessä, teollisuuden lämmöntuotannossa, kaukolämmön tuotannossa tai suoraan rakennusten erillislämmityksessä. Lisäksi joissakin maissa maakaasun verotaso eroaa myös käytön määrän mukaan tai sen mukaan kuuluuko polttoaineen kulutus päästökauppaan vai ei. Tätä vaihtelua on kuvattu kuviossa verotasojen ala- ja ylärajalla.
Kuten kuviosta nähdään, maakaasun verotasot Suomessa ovat Euroopan korkeimpia. Korkeampia verotasoja on lähinnä Tanskassa, Alankomaissa ja Ruotsissa. Tanskassa ja Alankomaissa siirtoverkkoon syötettyä biokaasua kohdellaan verotuksessa maakaasuna.
Kuvio 1. Maakaasun verotasot EU:n jäsenmaissa, euroa / gigajoule
Biokaasun verotus
Biokaasu ei kuulu sähköverolain soveltamisalaan, joten se on valmisteveroton polttoaine liikenne- ja lämmityskäytössä. Biokaasuun ei sovelleta muutakaan valmisteverotuksen sääntelyä. Biokaasua voidaan kuitenkin luovuttaa kulutukseen maakaasun siirtoverkon kautta, jolloin maakaasuverkonhaltijan on pidettävä kirjanpitoa siirtoverkkoon syötetyn verottoman biokaasun määrästä sen erittelemiseksi verollisesta maakaasusta, joka on käytännössä kemiallisesti samaa metaania kuin biokaasu. Biokaasun luovutuksista siirtoverkosta kulutukseen ei tehdä veroilmoituksia, eikä luovutettua biokaasua sisällytetä maakaasun veroilmoituksiin. Veroa suoritetaan vain fossiilisesta maakaasusta.
Vaikka valmisteverotuslaissa tai sähköverolaissa ei ole säännöksiä biokaasun verotusmenettelystä, Verohallinto on mahdollistanut Gasgrid Finland Oy:n myöntämien biokaasusertifikaattien hyödyntämisen maakaasun valmisteverotuksessa osoituksena käytetyn biokaasun osuudesta. Verotuksella ei ole roolia siinä, miten ja millä edellytyksillä biokaasusertifikaatteja luodaan. Järjestelmän perusteella siirtoverkkoon syötetystä biokaasusta luodaan verkkoon syötön yhteydessä biokaasusertifikaatti, joka on todisteena kaasun alkuperästä. Tämä tarkoittaa sitä, että toimijat voivat biokaasusertifikaateilla virtuaalisesti luoda maakaasusta biokaasua ja kohdentaa sertifikaattiin perustuvaa biokaasua tietylle asiakkaalle. Vastaavaa menettelyä ei sovelleta muussa valmisteverotuksessa Suomessa.
Liikennepolttoaineiden verotuksen erityispiirteet
Lähtökohtaisesti kaikilla fossiilisilla ja bioperäisillä liikennepolttoaineilla tulisi olla energiayksikköä kohti sama, bensiinin verotasoon sidottu energiasisältövero sekä polttoaineen elinkaarenaikaisiin päästöihin perustuva hiilidioksidivero.
Fossiilisen ja bioperäisen dieselöljyn energiasisältöveron taso ei kuitenkaan ole yhtä korkea kuin moottoribensiinin ja sitä korvaavien bioperäisten polttoaineiden. Dieselöljyn lievemmällä verotuksella on haluttu alentaa muun muassa kuorma-autoliikenteen ja sitä kautta vientiteollisuuden sekä linja-autoliikenteen kustannuksia. Tämä on toteutettu siten, että dieselöljyn ja sitä korvaavien polttoaineiden energiasisällölle annettua veroa alennetaan kiinteällä määrällä noin 0,0072 euroa megajoulelta, joka tarkoittaa perinteiselle fossiiliselle dieselöljylitralle 25,95 sentin suuruista veronalennusta veroperusteen edellyttämään tasoon. Verotaulukossa ilmoitettu fossiilisen dieselöljyn energiasisältövero on siten 60,52 sentin sijasta 34,57 senttiä litralta.
Koska dieselöljyn energiasisältövero on matalampi kuin veron ympäristöperusteet edellyttäisivät eikä dieselhenkilöautojen suosimiselle ole ympäristö- eikä muitakaan perusteita, dieselkäyttöisistä henkilöautoista kannetaan ajoneuvoveron käyttövoimaveroa. Sillä täydennetään polttoaineverotusta ja yhtenäistetään bensiinin ja dieselöljyn erilaisesta verokohtelusta keskimääräisellä vuotuisella ajosuoritteella aiheutuvia kustannuseroja autoilijoille sekä varmistetaan valtiontukisääntelyn edellyttämä vaatimus eri polttoaineiden neutraalista verotuksesta.
Biokaasun verottomuuden lisäksi maakaasua verotetaan liikenteessä lämmityspolttoaineiden veroperustein, jotka ovat alhaisemmat kuin liikenteen polttoaineiden veroperusteet. Liikennepolttoaineiden veromallin mukainen maakaasun energiasisältöveron taso maakaasulle olisi 60,52 euroa megawattitunnilta ja hiilidioksidiveron taso 18,80 euroa megawattitunnilta. Maakaasun alemmista veroperusteista syntyvää verotukea kompensoidaan henkilöautojen käyttövoimaverolla.
Kaasuautojen käyttövoimavero otettiin käyttöön vuoden 2011 energiaverouudistuksen yhteydessä, jolloin kaasukäyttöisiä autoja oli liikenteessä hyvin vähän eikä liikenteessä käytetylle kaasulle katsottu siksi tarpeelliseksi määrittää omia verotasoja. Koska kaasun tankkausverkosto oli tuolloin nykyistä harvempi, sitä pidettiin kaasun käyttöä rajoittavana tekijänä ja kaasulla ajettujen kilometrien arvioitiin jäävän henkilöautoilla keskimäärin 10 000 kilometriin vuodessa. Viimeisen vuosikymmenen aikana kaasun tankkausverkosto on kuitenkin parantunut huomattavasti, minkä vuoksi kaasuautoilla voidaan olettaa ajettavan lähinnä kaasulla sen ollessa huomattavasti bensiiniä edullisempaa ja bensiinitankkien ollessa pieniä. Näistä syistä valtiovarainministeriön asettama liikenteen verotuksen uudistamista selvittänyt työryhmä arvioi, ettei kaasukäyttöisten henkilöautojen verotus ole enää tekniikkaneutraalia.
Koska kaasukäyttöisille paketti-, kuorma- ja linja-autoille ei ole asetettu käyttövoimaveroa kompensoimaan maa- ja biokaasun dieseliä alhaisempaa verotusta, työryhmä katsoi, ettei kaasukäyttöisten paketti-, kuorma-ja linja-autojen verotus ole tekniikkaneutraalia verrattuna vastaaviin dieselautoihin. Siten kaasukäyttöisille hyötyliikenteen ajoneuvoille syntyy perusteetonta hyötyä maakaasun lämmityspolttoaineiden verotasosta ja biokaasun verottomuudesta. Työryhmä suositti päivittämään liikenteessä käytettävän kaasun verotus vastamaan liikenteen energiaveromallia ja katsoi neutraaleimmaksi tavaksi toteuttaa tämä määrittämällä kaasun liikennekäytölle dieseliä vastaavat verotasot ja määrittämällä kaasukäyttöisille henkilöautoille käyttövoimavero samoin perustein kuin dieselkäyttöisille henkilöautoille. Kaasun verottaminen tätä kevyemmin saattaisi johtaa tilanteeseen, jossa liikenteen energiaverorakenteeseen tulkittaisiin sisältyvän valtiontueksi katsottavaa verotukea kaasulle ja olevan siten jakeluvelvoitteen kanssa päällekkäinen edistämistoimi.
Maa- ja biokaasun kulutus
Vuonna 2019 Tilastokeskuksen mukaan maakaasua käytettiin yhteensä noin 25 terawattituntia ja biokaasua yhteensä noin 2,1 terawattituntia. Biokaasua syötettiin siirto- ja jakeluverkkoihin vuonna 2019 noin 0,1 terawattituntia, joka on noin viisi prosenttia biokaasun kokonaiskulutuksesta. Maakaasun verollinen kulutus vuonna 2019 oli noin 8 terawattituntia, josta yhdistetyn tuotannon osuus oli noin kolme viidesosaa.
Tieliikenteessä kulutettiin maa- ja biokaasua yhteensä noin 0,15 terawattituntia vuonna 2019 ja 0,19 terawattituntia vuonna 2020. Verkon ulkopuolella biokaasua kulutettiin tieliikenteessä 0,02 terawattituntia vuonna 2019 ja 0,05 terawattituntia vuonna 2020. Siirto- ja jakeluverkon kautta myytiin biokaasua tieliikenteeseen 0,06 terawattituntia vuosina 2019 ja 2020. Tieliikenteeseen myydyn maakaasun määrä oli 0,07 terawattituntia vuonna 2019 ja 0,08 terawattituntia vuonna 2020. Energian kokonaiskulutus tieliikenteessä vuonna 2019 oli noin 45 terawattituntia ja vuonna 2020 noin 42,4 terawattituntia.
Kaasukäyttöisten autojen määrä on kasvanut 2010-luvulla, ja määrän on arvioitu jatkavan kasvua lähivuosina. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n laatiman liikenteen perusennusteen mukaan tieliikenteen kaasun kulutuksen arvioidaan olevan vuonna 2022 noin 1,5-kertainen ja vuonna 2025 noin 2,3 kertainen vuoden 2020 tasoon nähden.
Vuonna 2019 energiantuotannon alalla sähkön ja lämmön tuotannossa biokaasua käytettiin 1 terawattitunti ja teollisuudessa 0,9 terawattituntia, josta paperiteollisuuden osuus oli noin 95 prosenttia. Energiantuotannossa biokaasun kulutuksesta erilliseen kaukolämmöntuotantoon kului 0,08 terawattituntia ja yhteistuotantoon 0,46 terawattituntia, josta lämmön osuus oli noin puolet. Teollisuudessa biokaasua kulutettiin erillisessä teollisuushöyryn tuotannossa arviolta noin 0,4 terawattituntia ja yhteistuotannossa noin 0,5 terawattituntia, josta lämmön osuus oli noin neljä viidesosaa. Teollisuuden erillisessä teollisuushöyryn tuotannossa merkittävä osa saatetaan kuitenkin käyttää erilaisissa verottomaksi säädetyissä teollisuuden prosesseissa. Muilla sektoreilla biokaasua käytettiin 0,19 terawattituntia, josta maa- ja metsätalouden osuus oli noin kuusi prosenttia.
Kuviossa 2 on esitetty biokaasun kulutus EU:ssa käyttökohteittain Eurostatin julkaisemien energiatasetilastojen mukaan. Biokaasua käytettiin EU:ssa mukaan lukien Iso-Britannia yhteensä 196 terawattituntia. Biokaasua käytetään EU:ssa erityisesti erillisessä sähköntuotannossa sekä sähkön ja lämmön yhteistuotannossa (CHP). Viime vuosina erityisesti verkkoon syötetyn biokaasun määrä on kasvanut ja vuonna 2019 verkkoon syötetyn biokaasun määrä oli noin 11 terawattituntia.
Kuvio 2. Biokaasun kulutus EU:ssa
Maakaasumarkkinamallin muutos vuonna 2020
Vuoden 2019 loppuun maakaasun siirtoverkko oli liitetty yhteen ainoastaan Venäjän maakaasuverkon kanssa, minkä lisäksi maakaasua voitiin tuoda Suomeen nesteytettynä. Vuoden 2020 alusta Suomen maakaasumarkkinat avattiin kuitenkin kilpailulle ja Suomen siirtoverkosta avautui yhteys Viron siirtoverkkoon, kun niin sanottu Balticconnector-kaasuputki otettiin käyttöön. Liettuan ja Puolan välinen siirtoyhteys on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2022 aikana, jolloin Suomesta olisi yhteys myös Keski-Euroopan kaasuverkkoon.
Maakaasumarkkina kaasun siirron näkökulmasta toimii uudessa markkinamallissa vastaavalla tavalla kuin nykyisin. Sen sijaan kaasun myynnin kannalta aiempi markkina muuttui siten, että kaasun tukkumyynnistä vastaavat lähtökohtaisesti siirtoverkonhaltijan ylläpitämään markkinaosapuolirekisteriin rekisteröityneet shipperit. Siirtoverkonhaltija kuitenkin toteuttaa varsinaisen siirron. Jakeluverkoissa kaasun myynnistä vastaavat vähittäismyyjät, jotka hankkivat kaasun shippereiltä. Jakeluverkonhaltija toteuttaa varsinaisen kaasun jakelun jakeluverkossa.
Nykyinen kaasun verotusjärjestelmä on mukautettu yhteen ennen vuotta 2020 käytössä olleen markkinamallin kanssa. Maakaasumarkkinamallin muutoksella ei kuitenkaan ole ollut vaikutusta verotusmenettelyyn, sillä valmisteverotuksessa aiemmin säädettyä ja sovellettua verotusmenettelyä on voitu soveltaa myös uudessa maakaasumarkkinamallissa.
Sen sijaan biokaasun verotuksen tilanne ja arviointi muuttuivat olennaisesti vuonna 2020, kun uuden maakaasumarkkinamallin kiinteä putkiyhteys Baltiaan avautui. Baltiaan yhteydessä olevan siirtoverkon kautta Suomeen on mahdollista tuoda maakaasun lisäksi biokaasua. Käytännössä Suomeen putken kautta tulee seoskaasua, joka koostumukseltaan on lähes sataprosenttisesti fossiilista maakaasua.
Uuden maakaasumarkkinamallin myötä vuoden 2020 alussa maakaasumarkkinoilla siirryttiin myös mittaamaan ja laskuttamaan käytetty maakaasu ylemmässä lämpöarvossa aiemmin käytetyn alemman lämpöarvon sijaan. Sähköverolain liitteen verotaulukossa maakaasun energiasisältö- ja hiilidioksidivero sekä huoltovarmuusmaksu ovat kuitenkin edelleen määritellyt muiden energiatuotteiden lailla alemman lämpöarvon mukaisesti. Verotuksessa ylemmän lämpöarvon mukainen maakaasun määrä on tähän saakka muutettu alemman lämpöarvon mukaiseksi Verohallinnon ohjeistuksen perusteella.
Jakeluvelvoite
Polttoaineiden verotuksen tarkoituksena ei ole edistää biopolttoaineiden käyttöä, vaan verottaa kaikkia polttoaineita mahdollisimman objektiivisesti ja neutraalisti niiden energiasisällön, elinkaarenaikaisen hiilidioksidipäästön ja lähipäästöjen perusteella. Polttoaineiden verotuksen tarkoituksena on myös siten osaltaan varmistaa verojärjestelmän ja jakeluvelvoitteen EU-oikeudellinen yhteensopivuus.
Suomessa liikenteen biopolttoaineiden käytön edistäminen perustuu sen sijaan polttoaineen jakelijoita koskevaan sitovaan velvoitteeseen toimittaa vuosittain liikennepolttoaineeksi laissa säädetty osuus biopolttoaineita. Toisin sanoen öljy-yhtiöiden on myytävä biopolttoaineita tietty asteittain kasvava prosenttiosuus liikennepolttoaineista. Biopolttoaineiden jakeluvelvoitteesta säädetään biopolttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annetussa laissa (446/2007). Lain mukaan biopolttoaineiden osuuden tulee olla 18 prosenttia vuonna 2021, josta se nousee puolentoista prosenttiyksikön portain 30 prosenttiin vuonna 2029. Lisäksi biopolttoöljyn jakeluvelvoitteesta säädetään biopolttoöljyn käytön edistämisestä annetussa laissa (418/2019). Sen mukaan biopolttoöljyn energiasisällön osuus jakelijan kulutukseen toimittaman kevyen polttoöljyn ja biopolttoöljyn energiasisällön kokonaismäärästä tulee olla vähintään kolme prosenttia vuonna 2021 ja nousta vuosittain tasaisesti kymmeneen prosenttiin vuoteen 2028 mennessä.
Hallitus antoi keväällä 2021 eduskunnalle esityksen laeiksi biopolttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta (HE 48/2021 vp). Tässä jakeluvelvoitelainsäädäntöä koskevassa esityksessä ehdotetaan muun muassa liikenteen jakeluvelvoitteen soveltamisalan laajentamista biokaasuun. Lait on vahvistettu kesäkuussa 2021, ja tulevat biokaasun jakeluvelvoitteen osalta voimaan 1.1.2022.
Nestemäisten liikennepolttoaineiden osalta pakollinen jakeluvelvoite soveltuu vain toimijoihin, jotka luovuttavat kulutukseen yli miljoona litraa nestemäisiä polttoaineita kalenterivuodessa. Lakimuutoksen myötä vastaavanlainen jakeluvelvoitteen soveltamisraja asetetaan kaasumaisten polttoaineiden jakelijoille. Kaasumaisten polttoaineiden osalta vastaava raja on yhdeksän gigawattituntia. Se vastaa energiamääränä miljoonan litran rajaa nestemäisissä polttoaineissa. Lisäksi jakelijat voivat vapaaehtoisesti hakeutua jakeluvelvoitteen piiriin, jos niiden kalenterivuonna toimittamien polttoaineiden määrä jää alle pakollisen jakeluvelvoitteen soveltamisrajan. Nestemäisten liikennepolttoaineiden jakelijat voivat hakeutua jakeluvelvoitteen piiriin vapaaehtoisesti, jos ne jakelevat vähintään 100 000 mutta korkeintaan miljoona litraa nestemäisiä polttoaineita. Kaasumaisten polttoaineiden jakelijoiden osalta rajat ovat vähintään yksi mutta enintään yhdeksän gigawattituntia.
Jakeluvelvoitteen ulottaminen liikenteessä käytettyyn biokaasuun edellyttää sen verottamista EU:n valtiontukisääntelyn vaatimusten täyttämiseksi. Valtiontukisääntelyn mukaan jakeluvelvoitetta ja veronalennusta ei voi käyttää samanaikaisesti.
2.2
EU:n lainsäädäntö
Valmisteverotusdirektiivi
Neuvosto antoi 19.12.2019 direktiivin (EU) 2020/262 valmisteveroja koskevasta yleisestä järjestelmästä (uudelleenlaadittu), jäljempänä valmisteverotusdirektiivi, jolla korvataan neuvoston direktiivi 2008/118/EY valmisteveroja koskevasta yleisestä järjestelmästä ja direktiivin 92/12/ETY kumoamisesta. Direktiivissä vahvistetaan yhdenmukaistettuja valmisteveroja koskeva yleinen järjestelmä, ja siinä käsitellään erityisesti valmisteveron alaisten tuotteiden tuotantoa, varastointia ja siirtämistä jäsenvaltioiden välillä. Direktiivin päätavoite on mahdollistaa tuotteiden vapaa liikkuminen EU:n alueella ja samalla varmistaa valmisteverosaatavan oikea kantaminen jäsenvaltioissa. Valmisteverotusdirektiivi tuli voimaan keväällä 2020, ja sitä sovelletaan 13.2.2023 alkaen. Täytäntöönpanoa koskevat lait on kuitenkin hyväksyttävä eduskunnassa direktiivin edellyttämällä tavalla vuoden 2021 loppuun mennessä.
EU:n valmisteverotuksen lähtökohtana on luvanvarainen järjestelmä, jossa valmisteveron alaisten tuotteiden valmistaminen, varastointi ja siirrot tapahtuvat verottomina väliaikaisen verottomuuden järjestelmässä. Väliaikaisen verottomuuden järjestelmässä voidaan tuotteita siirtää valtuutettujen toimijoiden kesken jäsenvaltioiden välillä tai tuonnin jälkeen vastaanottajalle tai vietäväksi yhteisön ulkopuolelle.
Valmisteverotusdirektiiviä sovelletaan nestemäisiin polttoaineisiin ja eräisiin muihin energiatuotteisiin, sähköön, alkoholiin ja alkoholijuomiin sekä tupakkatuotteisiin, joista on annettu erilliset tuotekohtaiset direktiivit. Näissä direktiiveissä säädetään muun muassa tuotteiden vähimmäisverotasoista ja verotuksen rakenteesta.
Valmisteverotuksessa on lähtökohtana alueperiaate, jonka mukaan jokainen EU:n jäsenvaltio verottaa sen alueella tapahtuvaa valmisteveron alaisten tuotteiden kulutusta. Valmisteverot kannetaan, kun tuotteet luovutetaan kulutukseen verottomasta varastosta tai vastaanotetaan toisesta jäsenvaltiosta tai yhteisön ulkopuolelta. Verovelvollisuus syntyy siinä jäsenvaltiossa, jossa tuotteet luovutetaan kulutukseen.
Energiaverodirektiivi
Polttoaineiden ja sähkön verotus on yhdenmukaistettu energiatuotteiden ja sähkön verotusta koskevan yhteisön kehyksen uudistamisesta annetulla neuvoston direktiivillä 2003/96/EY, jäljempänä energiaverodirektiivi. Energiaverodirektiivissä veronalaisiksi tarkoitettuja energiatuotteita ovat muun muassa moottoribensiini, dieselöljy, kevyt ja raskas polttoöljy, maakaasu, nestekaasu, kivihiili ja sähkö. Komissio on heinäkuussa 2021 antanut ehdotuksen neuvoston direktiiviksi energiatuotteiden ja sähkön verotusta koskevan unionin kehyksen uudistamisesta (uudelleenlaadittu) KOM (2021) 563 lopullinen. Ehdotusta sekä sen sisältöä käsitellään asiaa koskevassa valtioneuvoston kirjelmässä eduskunnalle (U 56/2021 vp).
Voimassa olevan energiaverodirektiivin mukaan myös erilaiset bioperäiset polttoaineet, kuten alkoholit ja rasvat, on verotettava samojen perusteiden mukaan kuin esimerkiksi fossiilinen moottoribensiini, dieselöljy tai kevyt polttoöljy. Tämän lisäksi direktiivin korvaavuusperiaatteen mukaisesti kaikki moottoripolttoaineena käytettävät tuotteet on verotettava vastaavan moottoripolttoaineen verotasolla ja kaikista hiilivedyistä on suoritettava vastaavan lämmityspolttoaineen vero käytettäessä niitä lämmityspolttoaineena. Tämän mukaan muun muassa biokaasun tulisi hiilivetynä olla veronalainen tuote Suomessa sekä moottori- että lämmityspolttoaineena. Biokaasu on kuitenkin tällä hetkellä verotonta, eikä Suomi ole hakenut komissiolta hyväksyntää verottomuudelle.
Energiaverodirektiivin, kuten muunkin valmisteverotuksen, lähtökohtana on veronalaisen tuotteen verottaminen tuotteen määrän ja ominaisuuksien perusteella siinä jäsenvaltiossa, jossa tuote kulutetaan. Tämän mahdollistamiseksi tuotteita saa siirtää verovalvonnassa valmisteverottomina jäsenvaltiosta toiseen. Energiaverodirektiivin mukaan energiatuotteista on kannettava vähimmäisvero, jonka jäsenvaltio voi halutessaan ylittää. Energiaverodirektiivissä säädetään myös verotuksen rakenteesta ja veronalennuksista esimerkiksi polttoaineille, jotka ovat ympäristöominaisuuksiltaan parempia kuin markkinoilla olevat muut tuotteet. Direktiivi mahdollistaa yritystoiminnan ja myös sitä suppeampien toimialojen, kuten teollisuuden ja kaivostoiminnan, ja käyttökohteiden, kuten maatalouden, lievemmän energiaverotuksen. Alennuksen myöntämisen edellytyksenä on, että alennukseen oikeutetun tuotteen laatua tai käyttöä valvotaan niin, että veroviranomainen voi varmistua veronalennuksen edellytysten täyttymisestä.
Direktiivin mukaan tietyin edellytyksin on mahdollista myöntää verottomuus tai veronalennus bioperäisille polttoaineille. Veronalennus voi koskea vain sitä osaa polttoaineesta tai polttoaineseoksesta, joka on kokonaan bioperäistä. Jos kysymyksessä on polttoaineseos, joka muodostuu biokomponentista ja fossiilisesta polttoaineesta, fossiilisen polttoaineen osuudesta on suoritettava normaali bensiinin, dieselöljyn tai maakaasun vero. Veronalennus voidaan myöntää vain määräaikaisena, ja ylikompensaation välttämiseksi biopolttoaineen verotuen määrä tulee mukauttaa esimerkiksi raakaöljyn ja biopolttoaineen hinnanvaihtelujen mukaan. Lisäksi komissiolle on vuosittain raportoitava sovellettavista veronalennusohjelmista. Energiaverodirektiivissä biopolttoaineiden käytön edistämiseksi tarkoitetun tukiohjelman kansallinen käyttöönotto edellyttää aina EU:n valtiontukimenettelyä ja siten myös komission etukäteishyväksyntää tukitoimenpiteelle. Suomessa tätä menettelyä on sovellettu eräissä kokeiluhankkeissa käytetyille biopolttoaineille. Suomen nykyiseen nestemäisten biopolttoaineiden verotukseen, joka perustuu fossiilisten polttoaineiden verotuksen tavoin tuotteiden ominaisuuksiin, erillistä lupaa ei sen sijaan ole tarvinnut hakea, koska siihen ei katsota sisältyvän valtiontukea.
EU:n energia- ja valmisteverotuslainsäädännössä ei tunneta valmisteveron alaisen tuotteen valmistajan verotonta omaa kulutusta, vaan kaikki kulutus on veronalaista. Energiaverodirektiivi mahdollistaa kuitenkin sen, että satunnainen ja määrältään vähäinen energiatuotteiden valmistus voidaan jättää verotuksen ulkopuolelle. Tarkoituksena on säästää hallinnollista taakkaa vähäisten tuotantomäärien osalta, joilla ei myöskään ole kovin suurta vaikutusta valtiontalouteen tai jäsenvaltioiden väliseen kauppaan eikä niitä siten pidettäisi valtiontukena. Toisaalta verojärjestelmää arvioitaessa on pidettävä mielessä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä SEUT, verosyrjintää koskevat määräykset.
Tiettyjen toimialojen lievemmän energiaverotuksen lisäksi energiaverodirektiivi nimenomaisesti myös sallii alennettujen verotasojen soveltamisalan rajoittamisen. Tällöin huomioon tulee kuitenkin ottaa myös verosyrjintäkielto ja valtiontukimääräykset. Direktiivi siis mahdollistaa esimerkiksi kaivostoiminnan rajaamisen energiaverotukien soveltamisalan ulkopuolelle. Vaikka energiaverodirektiivi mahdollistaa erilaisten tuotteiden ja käyttökohteiden lievemmän verotuksen, se ei sisällä säännöksiä esimerkiksi lämpöpumppujen, sähkökattiloiden tai geotermisen lämmöntuotantolaitteistojen lievemmästä sähköverotuksesta. Siten energiaverodirektiivissä mainitsemattoman veronalennustoimen käyttöönotto ei ole mahdollista pelkässä valtiontukiprosessissa. Toimenpide edellyttää lisäksi komission ehdotusta ja neuvoston yksimielistä päätöstä antaa jäsenvaltioille lupa ottaa käyttöön muita kuin direktiivissä mainittuja alennuksia erityisistä politiikkaan liittyvistä syistä. Käytännössä jäsenvaltion, joka haluaa ottaa käyttöön tällaisen toimenpiteen, on tehtävä asiasta hakemus komissiolle ja toimitettava sille kaikki merkitykselliset ja tarpeelliset tiedot. Komissio arvioi pyyntöä ottaen huomioon muun muassa sisämarkkinoiden moitteettoman toiminnan, tarpeen varmistaa tasapuolinen kilpailu sekä yhteisön terveys-, ympäristönsuojelu-, energia- ja liikennepolitiikan. Kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun komissio on saanut kaikki merkitykselliset ja tarpeelliset tiedot, komissio joko ehdottaa, että neuvosto antaisi luvan toteuttaa kyseisen toimenpiteen, tai vaihtoehtoisesti perustelee neuvostolle, miksi se ei ole ehdottanut kyseistä toimenpidettä koskevaa lupaa. Lupa myönnetään enintään kuuden vuoden määräajaksi, jonka jälkeen hakemus voidaan saattaa uudelleen komission ja neuvoston arvioitavaksi.
Verosyrjintäkielto ja valtiontukimääräykset
Verotuksessa on otettava huomioon SEUT:n verosyrjintää sekä valtiontukea koskevat määräykset, jotka asettavat rajoituksia ja menettelyllisiä vaatimuksia veronalennusten muodossa myönnettävien tukien käytölle. Vaikka energiaverodirektiivi mahdollistaa erilaisia veronalennuksia, ne tulevat arvioitaviksi EU:n valtiontukea ja verosyrjintää koskevien määräysten perusteella.
SEUT:ssa määrätään jäsenvaltioita velvoittavasta verojen ja maksujen syrjintäkiellosta, jonka tavoitteena on taata tavaroiden vapaa liikkuvuus jäsenvaltioiden välillä normaaleissa kilpailuolosuhteissa. Syrjintäkiellon takia jäsenvaltiot eivät saa soveltaa sellaisia sisäisiä veroja tai verotusmenettelyitä, jotka voivat syrjiä muista jäsenvaltioista peräisin olevia tuotteita. Jäsenvaltiot eivät siis saa määrätä muiden jäsenvaltioiden tuotteille minkäänlaisia korkeampia välittömiä tai välillisiä maksuja kuin ne välittömästi tai välillisesti määräävät samanlaisille kotimaisille tuotteille. Jäsenvaltiot eivät saa myöskään määrätä muiden jäsenvaltioiden tuotteille sellaisia sisäisiä maksuja, joilla välillisesti suojellaan muuta tuotantoa. Vero tai maksu on syrjintäkiellon vastainen, jos toisesta jäsenvaltiosta tuodulle tuotteelle määrätään vero, joka lasketaan eri tavalla tai erilaisten yksityiskohtaisten sääntöjen mukaisesti kuin samanlaiseen kotimaiseen tuotteeseen kohdistettu vero. Verosyrjintänä pidetään myös tuontituotteisiin kohdistuvia verotusmenettelyjä, jotka poikkeavat kotimaisiin tuotteisiin sovellettavista menettelyistä. Siten tuontipolttoaineiden verotuksessa ei voida esimerkiksi vaatia monimutkaisempia tai laajempia selvityksiä kuin kotimaisten polttoaineiden osalta. Verosyrjintäkielto ei kuitenkaan estä verovalvonnan suorittamista.
EU:n valtiontukisääntely on osa unionin kilpailuoikeutta, jonka tarkoituksena on taata tasavertaiset kilpailuolosuhteet koko unionin alueella. Sääntely on tärkeä osa Euroopan laajuisten sisämarkkinoiden toimintaa. Sen tarkoituksena on varmistaa, etteivät jäsenvaltioiden viranomaiset myönnä sellaisia tukia, jotka vääristävät kilpailua eivätkä siten sovi sisämarkkinoille. Tavoitteena on myös vähentää jäsenvaltioiden välistä tukikilpailua.
SEUT:n määräykset rajoittavat valtiontukien käyttöä talouspolitiikan välineenä. Jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannon alaa, ei sovellu yhteismarkkinoille siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan. Esimerkiksi suora tuki, veron porrastaminen tai verovapauden myöntäminen jollekin tuotteelle täyttää yleensä valtiontuen tunnusmerkistön ja edellyttää siten komission ennakkohyväksyntää.
Eräissä tilanteissa vaihtoehtona on tiettyjen tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi perussopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti annetun komission asetuksen (EU) N:o 651/2014, jäljempänä ryhmäpoikkeusasetus, mukainen yksinkertaistettu menettely. Ryhmäpoikkeusasetuksen mukaan ympäristöverojen alennusten muodossa toteutettavat tukiohjelmat soveltuvat yhteismarkkinoilla, jos ne täyttävät energiaverodirektiivin edellytykset. Tukiohjelmasta ei tarvitse tehdä ennakkoilmoitusta, jos veronalennuksen saajat valitaan läpinäkyvien ja objektiivisten kriteerien perusteella ja jos tukea saavat maksavat veroa vähintään energiaverodirektiivissä vahvistetun vähimmäistason. Vaikka ryhmäpoikkeusasetuksen perusteella myönnetystä valtiontuesta ei tarvitse tehdä ennakkoilmoitusta, komissiolle on toimitettava yhteenveto tukitoimenpiteen voimaantulosta. Lisäksi tuesta on raportoitava komissiolle jälkikäteen vuosittain. Tuki on myös komission jälkivalvonnan piirissä. Suomessa ryhmäpoikkeusasetusta sovelletaan energiaintensiivisten yritysten veronpalautukseen, teollisuuden ja konesalien alennettuun sähköveroon, yhteistuotannon alennettuun energiasisältöveroon sekä maatalouden energiaveron palautukseen. Koska energiaverodirektiivi ei tunnista esimerkiksi lämpöpumpuissa kulutetun sähkön alennettua verokantaa tai biokaasun verottomuutta, ryhmäpoikkeusasetuksen mukaista yksinkertaistettua menettelyä ei voida soveltaa niihin. Toisaalta vaikka energiaverodirektiivi tunnistaa maatalouden ohella vesiviljelyn ja niitä kohdellaan direktiivissä yhdenmukaisesti ja niiden kummankin osalta ympäristönsuojelun suuntaviivojen ympäristöverotuille säädetyt edellytykset täyttyvät, yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen yksinkertaistettua menettelyä ei kuitenkaan sovelleta vesiviljelyyn. Siihen sovelletaan tiettyjen kalastus- ja vesiviljelytuotteiden tuottamisen, jalostamisen ja kaupan pitämisen alalla toimiville yrityksille myönnettävien tukimuotojen toteamisesta sisämarkkinoille soveltuviksi Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklan mukaisesti annetun komission asetuksen (EU) N:o 1388/2014, jäljempänä kalastuksen ja vesiviljelyn ryhmäpoikkeusasetus, mukaista yksinkertaistettua menettelyä.
Veron porrastamista ei kuitenkaan pidetä EU:n valtiontukisääntelyn perusteella valtiontukena, jos se on verojärjestelmän luonteen ja rakenteen mukainen ja sitä sovelletaan johdonmukaisesti. Esimerkkinä tällaisesta toimenpiteestä voidaan pitää veron porrastamista tuotteen haitallisen ominaisuuden perusteella. Muita vähemmän haittaa aiheuttava tuote voidaan verottaa muita lievemmin ilman, että asia tulisi arvioitavaksi valtiontukena. Veron perusteen tulee kuitenkin olla objektiivinen ja sitä tulee soveltaa yhdenmukaisesti kaikkiin kilpaileviin tuotteisiin. Suomessa käytössä oleva polttoaineen energiasisältöön sekä elinkaarenaikaisiin hiilidioksidipäästöihin rakentuva energiaverojärjestelmä perustuu edellä mainittuun periaatteeseen, eikä siihen siten katsota sisältyvän valtiontukea. Liikennepolttoaineiden osalta energiaverojärjestelmää täydentää käyttövoimavero, joka osaltaan varmistaa verojärjestelmän EU-lainsäädännön mukaisuuden.
Eräs valtiontukisääntelyn ja sen soveltamisen lähtökohta on, ettei esimerkiksi pakolliseksi säädettyä toimenpidettä saa tukea veronalennuksilla tai muilla taloudellisilla tukitoimilla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että biopolttoaineiden käytön edistäminen on kiellettyä verotuin, jos yrityksille on säädetty sitova velvoite toimittaa markkinoille tietty osuus biopolttoaineita. Se, ettei energiaverojärjestelmään sisälly valtiontukena pidettävää verotukea biopolttoaineille, mahdollistaa Suomessa biopolttoaineiden jakeluvelvoitteen ja polttoaineiden energiasisällön ja hiilidioksidipäästön huomioivan verotuksen samanaikaisen käyttämisen.
Jos valtiontukea maksetaan enemmän kuin unionin lainsäädäntö mahdollistaa tai sen vastaisesti, kyseessä on laiton tuki ja seurauksena voi olla tuen takaisinperiminen tuen saajalta kymmeneltä vuodelta korkoineen. Lisäksi valtiontukia koskee kasaantumissääntö, jonka mukaan tukiohjelmat tai yksittäiset tuet sekä ryhmäpoikkeukset kasaantuvat keskenään. Tuki-intensiteetissä eli tuen enimmäismäärässä suhteessa hyväksyttyihin kustannuksiin tulee ottaa huomioon kaikki yksittäiset tuet, jotka liittyvät kyseessä olevaan yksilöityyn hankkeeseen. Yksittäisellä yrityksellä voi siten olla useita hankkeita, joiden rahoitus kasaantuu erikseen. Säännöksen tarkoituksena on estää ylisuuren tuen maksaminen tietylle toimenpiteelle tai hankkeelle.
Energiaverotukiin on sovellettava valtiontukien myöntämisen yleisiä edellytyksiä. Niiden mukaan tukea ei saa esimerkiksi myöntää taloudellisissa vaikeuksissa olevalle yritykselle. Valtiontukia koskeviin yleisiin edellytyksiin kuuluu myös tukitietojen julkaisuvelvoitteen noudattaminen. Näiden velvoitteiden täytäntöönpano edellyttää muun muassa rekisteröitymistä tuensaajaksi ja tuensaajien ilmoitusvelvollisuutta yrityksen taloudellisista vaikeuksista.
Nykyisten valtiontukisääntöjen uudistaminen on meneillään ja uusien sääntöjen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 alusta.
Alkuperätakuu
Alkuperätakuujärjestelmä on EU:n laajuinen järjestelmä ja siitä säädetään uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä annetussa direktiivissä (EU) 2018/2001, jäljempänä RED II. Nykyisin alkuperätakuujärjestelmä koskee vain sähköä, mutta RED II:n voimaantulon myötä järjestelmää koskeva kansallinen sääntely laajennettaisiin lisäksi kaasuun mukaan lukien vety sekä lämpöön ja jäähdytykseen. Hallitus on toukokuussa 2021 antanut eduskunnalle esityksen laiksi energian alkuperätakuista (HE 87/2021 vp).
Alkuperätakuu on sähköinen asiakirja, joka toimii näyttönä energian loppukäyttäjälle siitä, että tietty energiaosuus tai -määrä on tuotettu uusiutuvista lähteistä. Alkuperätakuu osoittaa siis tuotteen uusiutuvuuden ja sen tarkoituksena on parantaa loppukäyttäjien mahdollisuuksia tehdä valintoja kuluttamansa energian tuotantotavasta. Alkuperätakuulla ei sen sijaan voida välittömästi osoittaa tuotteen kestävyyttä, vaan tämä täytyy todentaa muilla tavoin. Kaasun alkuperätakuulla ei lähtökohtaisesti voida todentaa kaasun uusiutuvuutta ja kestävyyttä päästökaupassa, verotuksessa tai jakeluvelvoitteessa.
Alkuperätakuut ovat siirrettävissä EU:n laajuisesti. Tämän myötä esimerkiksi kaasun alkuperätakuun siirtäminen ei ole sidottu tuotteen tuotantopaikan ja käyttöpaikan fyysiseen yhteyteen.