1
Lakiehdotusten perustelut
6 §. Opintotuen saamisen rajoitukset. Pykälän 1 momentin 2 kohtaa ehdotetaan muutettavaksi, koska aikuiskoulutustuesta annetun lain (1276/2000) nimike on muutettu lailla 521/2018, joka on tullut voimaan 1.1.2019. Uusi nimike on laki aikuiskoulutusetuuksista (1276/2000).
Voimassa olevan 1 momentin 9 kohdassa säädetään, että opintotukea ei myönnetä sille, joka saa kansaneläkelain taikka työntekijän eläkelain tai sen 3 §:ssä mainittujen työeläkelakien mukaista työttömyyseläkettä tai saa eräiden pitkäaikaisesti työttöminä olleiden henkilöiden eläketuesta annetun lain (39/2005) mukaista eläketukea. Esityksessä ehdotetaan, että tästä säätelystä luovutaan, koska kyseisiä eläkkeitä ei enää myönnetä. Kohtaa ehdotetaan muutettavaksi siten, että siinä säädettäisiin eläketukilain (1531/2016) mukainen eläketuki estäväksi etuudeksi. Eläketuella turvataan tuen piiriin kuuluvien henkilöiden toimeentuloa ennen heidän siirtymistään vanhuuseläkkeelle. Eläketuki on takuueläkkeen suuruinen, joten on perustelua, että se on opintotuen estävä etuus.
Voimassa olevan 1 momentin 12 kohdan mukaan opintotukea ei myönnetä sille, joka saa täyttä ansionmenetyskorvausta liikennevakuutuslain perusteella korvattavasta kuntoutuksesta annetun lain (626/1991) nojalla taikka työtapaturma- ja ammattitautilain (459/2015), maatalousyrittäjän työtapaturma- ja ammattitautilain (873/2015), sotilasvammalain (404/1948) tai sotilastapaturmalain (1211/1990) kuntoutusta koskevien säännösten perusteella. Momentin 12 kohtaan ehdottaan lisättäväksi sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annettu laki (1521/2016) ja samalla poistettavaksi sotilastapaturmalaki (1211/1990), joka on kumottu lailla sotilastapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta annetulla lailla (1521/2016).
7 b §.Tukikuukauden käyttäminen. Voimassa olevassa 7 b §:ssä säädetään, että tukikuukausi katsotaan käytetyksi, kun tukikuukauden opintoraha tai asumislisä on maksettu. Pykälän 2 momentissa säädetään, että jos tuensaaja maksaa vapaaehtoisesti takaisin tukikuukauden opintorahan ja asumislisän tukivuotta seuraavan kalenterivuoden toukokuun loppuun mennessä, tukikuukausi palautuu uudelleen käytettäväksi. Vapaaehtoisesti takaisinmaksettu opintoraha ja asumislisä myönnetään uudelleen 23 §:n mukaista hakuaikaa noudattaen. Pykälän 3 momentin mukaan takaisinperintä ei palauta tukikuukautta uudelleen käytettäväksi, ellei takaisinperintä aiheudu virheellisestä maksatuksesta tai 6 §:ssä tarkoitetun etuuden takautuvasta maksatuksesta
Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi pykälän 2 momenttia. Ehdotuksen mukaan tukikuukausi palautuu uudelleen käytettäväksi, jos tuensaaja maksaa vapaaehtoisesti takaisin tukikuukauden opintorahan ja asumislisän tukivuotta seuraavan kalenterivuoden aikana valtioneuvoston asetuksella säädettävään määräaikaan mennessä. Vapaaehtoisesti takaisinmaksettu opintoraha ja asumislisä myönnetään uudelleen 23 §:n mukaista hakuaikaa noudattaen.
Opintotuen palauttamisen aikataulu on ollut sidoksissa verotuksen aikatauluun. Verotuksen toimeenpanon aikataulu on aikaistumassa ja voi muuttua vuosittain. Momentissa ei siten enää mainittaisi takaisinmaksun määräaikaa, koska vapaaehtoisen palautuksen määräajasta olisi tarkoituksenmukaisempaa säätää asetuksessa.
11 §.Opintorahan määrä. Voimassa olevassa 11 §:ssä säädetään opintorahan määristä. Voimassa olevan pykälän 1 ja 2 momentissa olevat euromäärät jäisivät lakiin lukuun ottamatta 1 momentin 3 kohdan euromäärää. Ehdotetun 1 momentin 3 kohdan mukaan opintorahan määrä kuukaudessa on 12 §:n mukaisesti opintorahan huoltajakorotukseen oikeutetulle opiskelijalle 250,28 euroa lisättynä 6 momentissa säädetyllä huoltajakorotuksella. Opintorahan määrä kuukaudessa olisi tällöin opintorahan huoltajakorotukeen oikeutetulle opiskelijalle 350,28 euroa 1.1.2020—31.7.2020. Opintorahan määrä olisi 1.8.2020 alkaen huoltajakoroteukseen oikeutetuilla opiskelijoilla 353,75 euroa kuukaudessa, kun myös huoltajakorotuksen määrää korotettaisiin indeksillä.
Pykälän 2—5 ja 7 momentteihin ei ehdoteta muutoksia. Pykälän 6 momentissa säädetään huoltajakorotuksen määrästä. Esityksen mukaan huoltajakorotuksen määrää korotettaisiin 25 eurolla. Lisäksi momentin sanamuotoa muutettaisiin 1 momentin 3 kohtaan ehdotettavan muutoksen vuoksi. Ehdotetun uuden 6 momentin mukaan opintorahan huoltajakorotuksen määrä olisi 100 euroa kuukaudessa.
Pykälään ehdotetaan lisättäväksi uusi 8 momentti, jonka mukaan edellä 1 ja 2 momentissa säädettyä opintorahan määrää, 6 momentissa säädettyä opintorahan huoltajakorotuksen määrää ja 7 momentissa säädettyä oppimateriaalilisän määrää tarkistettaisiin kunkin lukuvuoden alusta lukien noudattaen, mitä kansaneläkeindeksistä annetussa laissa (456/2001) säädetään. Euromäärät pyöristettäisiin lähimpään senttiin.
Opiskelijoille myönnettäisiin lukuvuosittain lain voimaantulosta lukien kansaneläkeindeksillä tarkistetut opintorahat. Kansaneläkeindeksistä annetun lain mukainen kansaneläkeindeksi seuraa elinkustannusindeksiä, jonka Tilastokeskus laskee keskeisten hyödykkeiden hintatietojen perusteella. Kansaneläkeindeksin pisteluku seuraavalle vuodelle lasketaan jakamalla kuluvan vuoden kolmannen neljänneksen kuukausien (heinä-, elo- ja syyskuun) elinkustannusindeksin pistelukujen keskiarvo luvulla 1,2065.
14 §.Asumislisä. Voimassa olevan pykälän 1 momentin mukaan asumislisään on oikeutettu Ahvenanmaan maakunnassa tai ulkomailla vuokralla asuva ja opiskeleva opiskelija, jolla on asumismenoja. Asumislisän määrä on 210 euroa kuukaudessa. Voimassa olevan 2 momentin mukaan asumislisään ei kuitenkaan ole oikeutettu opiskelija, joka asuu Ahvenanmaan maakunnassa tai ulkomailla vanhempansa luona tai vanhempansa tai puolisonsa omistamassa asunnossa, asuu Ahvenanmaan maakunnassa yhdessä oman tai puolisonsa lapsen kanssa, saa eläkkeensaajan asumistuesta annetun lain (571/2007) mukaista asumistukea tai asuu samassa asunnossa mainitun lain mukaista asumistukea saavan puolisonsa kanssa.
Voimassa olevan 3 momentin mukaan Suomessa kansanopistossa tai liikunnan koulutuskeskuksessa taikka Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa maksullisella linjalla opiskeleva, oppilaitoksen asuntolassa asuva opiskelija on oikeutettu asumislisään, jonka määrä on 88,87 euroa kuukaudessa.
Voimassa olevan pykälän 4 momentissa säädetään lisäksi, että valtioneuvoston asetuksella voidaan säätää asumislisän määrästä maissa, joissa vuokrataso on alhainen. Ehdotuksen mukaan tästä 4 momentin mukaisesta säätelystä luovuttaisiin, koska vuokratasossa ei Suomen ja säätelyn piiriin kuuluvien maiden välillä enää ole niin suuria eroja. Muutoksen myötä järjestelmä yksinkertaistuisi ja ulkomailla opiskelevien opintotuen määrä yhtenäistyisi. Ehdotettu pykälä vastaisi muilta osin voimassa olevaa lakia.
15 d §.Opintolainahyvitys opintojen viivästyessä. Pykälään ehdotetaan lisättäväksi uusi 4 momentti, jonka mukaan ulkomailla korkeakoulututkinnon suorittanut opintolainansaaja on oikeutettu opintolainahyvitykseen, vaikka tutkinnon suorittamiseen käytetty aika on enintään kolme kuukautta 15 c §:ssä säädettyä pidempi, jos tutkinnon suorittamisaikaa on pidentänyt ulkomaisen korkeakoulun 3 §:stä poikkeava lukukauden määritelmä ja tutkintotodistuksen myöntökäytäntö. Ehdotettu jousto turvaisi nykyistä yhdenvertaisemmat edellytykset opintolainahyvitykseen silloin, kun tutkinnon suorittamisaika pitenee ulkomaisen korkeakoulun tutkinnon myöntämismenettelyn ja lukukausikäsitteen vuoksi. Voimassa olevan pykälän 4 momentti siirtyisi 5 momentiksi. Ehdotettu pykälä vastaisi muilta osin voimassa olevaa lakia.
17 §.Opiskelijan omien tulojen vaikutus opintorahaan ja asumislisään. Pykälän 4 momentissa ehdotetaan säädettäväksi, että opintoraha ja asumislisä on palautettava vapaan tulon korottamiseksi tukivuotta seuraavan kalenterivuoden aikana. Palauttamisen määräajasta säädetään valtioneuvoston asetuksella.
Voimassa olevan säännöksen mukaan opintoraha ja asumislisä on palautettava vapaan tulon korottamiseksi tukivuotta seuraavan kalenterivuoden toukokuun loppuun mennessä. Palauttamisen aikataulu on ollut sidoksissa verotuksen aikatauluun. Verotuksen toimeenpanon aikataulu on aikaistumassa, joten opintotukilain nykyistä säännöstä on muutettava. Vapaaehtoisen palautuksen määräajasta olisi tarkoituksenmukaisempaa säätää asetuksessa, koska verotuksen aikataulu voi muuttua vuosittain. Asetuksessa säädettäisiin, että liikaa maksettu tuki olisi palautettava huhtikuun loppuun mennessä. Tarkoitus on, että muutos tulisi voimaan 1 päivänä tammikuuta 2020, jolloin muutos koskisi ensimmäisen kerran tukivuonna 2019 liikaa maksetun tuen palauttamista.