1.1
Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista
4 §. Vartijan tehtävät ja toimialue. Pykälän 2 momentissa on säädetty niistä vartioimistehtävistä, joita vartija voi suorittaa myös muualla kuin vartioimisalueella. Momentin luetteloon ehdotetaan selvyyden vuoksi lisättäväksi myös vartioimisalueella suoritettavaa tehtävää tukeva tai siihen liittyvä vartioimistehtävä. Esimerkkinä tällaisesta tehtävästä voidaan mainita turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa hälytyskeskuspäivystystä suorittavan vartijan tehtävä. Vartija ei tällöin olisi välttämättä vartioimisalueella mutta välittäisi esimerkiksi vartioimisalueella työskentelevälle vartijalle tiedon kohteen murtohälytyksestä. Tehtävän ei välttämättä tarvitsisi olla vartioimisalueella suoritettavaa tehtävää tukeva vartioimistehtävä, mutta sillä olisi kuitenkin oltava liityntä vartioimisalueeseen. Tällaisesta tehtävästä voidaan esimerkkinä mainita kaukokäyttöisenä kameravalvontana suoritettava tehtävä. Olennaista joka tapauksessa olisi, että tehtävällä olisi laissa mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta jokin liityntä vartioimisalueeseen. Toisaalta ei olisi myöskään tarpeellista rajoittaa lain säännöksillä sellaisia teknologisia vartioimisratkaisuja, jotka perustuvat muuhun kuin vartijan fyysiseen läsnäoloon vartioimisalueella.
8 §. Tapahtumailmoitus. Pykälän ensimmäistä momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että vartijalla olisi oikeus laatia tapahtumailmoitus myös muista toimenpiteisiin johtavista tapahtumista kuin niistä, jotka liittyvät tapahtumailmoituksen laatimisvelvollisuuteen. Vartijalla olisi siten edelleen velvollisuus laatia tapahtumailmoitus kiinniottamiseen ja voimakeinojen käyttöön liittyvistä tapahtumista mutta oikeus laatia tapahtumailmoitus myös muista toimenpiteisiin johtaneista tapahtumista.
10 §.Vartijaksi hyväksyminen. Pykälän 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että hakijan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta vartijaksi hyväksyisi poliisilaitos. Siten mikä tahansa poliisilaitos voisi toimia hyväksyvänä viranomaisena riippumatta hakijan kotikunnasta. Tällä voitaisiin tasata poliisin lupahallinnon resursseja. Lupahakemuksia voitaisiin ohjata käsiteltäväksi sille poliisilaitokselle, jolla olisi siihen kullakin hetkellä riittävät resurssit. Tämä lyhentäisi ja tasaisi hakemusten käsittelyaikoja maan eri osissa. Ruuhkaisimpien poliisilaitosten alueella asuvien hakijoiden hyväksymishakemusten käsittely lyhenisi nykyiseen verrattuna. Sääntelyn joustavoittaminen tältä osin olisi siten sekä viranomaisten että hyväksymistä hakevien edun mukaista.
Pykälän 3 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että vartijan peruskoulutusta vastaavan aikaisemman koulutuksen suorittanut voitaisiin hyväksyä uudelleen vartijaksi hänen hakiessaan hyväksymistä ennen aikaisemman vartijaksi hyväksymisen päättymistä. Siten hyväksymistä ei näissä tapauksissa voisi enää hakea kolmen kuukauden kuluessa aikaisemman vartijaksi hyväksymisen päättymisestä. Ehdotettu säännös vastaisi tältä osin järjestyksenvalvojaa koskevaa 35 §:n 2 momentin vastaavaa sääntelyä.
11 §.Vartijaksi hyväksymisen ehdot ja rajoitukset sekä niiden muuttaminen. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että hakijan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta poliisilaitos voisi liittää vartijaksi hyväksymiseen pykälässä tarkoitettuja ehtoja. Poliisilaitos voisi myös muuttaa näitä ehtoja pykälässä säädettyjen edellytysten täyttyessä vartijan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta. Käytännössä se poliisilaitos, joka hyväksyisi hakijan vartijaksi, myös liittäisi hyväksymiseen ehtoja. Sen sijaan näitä ehtoja voisi käytännössä muuttaa muukin kuin hyväksymisen suorittanut poliisilaitos.
12 §.Väliaikaiseksi vartijaksi hyväksyminen. Pykälän 3 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että hakijan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta väliaikaiseksi vartijaksi hyväksyisi poliisilaitos. Perustelujen osalta viitataan 10 §:n perustelujen yhteydessä esitettyyn.
13 §.Vartijaksi hyväksymistä koskeva hakemus ja päätös. Pykälän 1 momentissa säädetään vartijaksi hyväksymistä koskevista menettelytavoista. Momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, ettei vartijaksi hyväksymistä koskevaa hakemusta olisi välttämätöntä enää jättää kaikissa tapauksissa henkilökohtaisesti poliisilaitokselle. Vartijakorttia haettaisiin poliisilta ja hakemuksen voisi panna vireille sähköisesti. Vaatimus hakemuksen henkilökohtaisesta jättämisestä on perustunut pitkälti siihen, että poliisilaitoksen henkilöstö voisi hakemuksen vastaanottaessaan samalla arvioida tarvittaessa sitä, kuinka vartija täyttää laissa asetetun henkilökohtaisten ominaisuuksien sopivuutta koskevan vaatimuksen. Käytännössä tätä arviointia ei ole hakijan tapaamisen perusteella tehty, vaan arviointi on tältä osin perustunut poliisilla muutoin oleviin tietoihin. Tämän vuoksi hakemuksen henkilökohtaista jättämistä koskevasta vaatimuksesta ehdotetaan luovuttavaksi. Vaihtoehtoisena hakutapana se kuitenkin säilytettäisiin, koska kaikilla hakijoilla ei välttämättä olisi mahdollisuutta sähköiseen asiointiin.
Hakemus jätettäisiin sähköisesti käytännössä panemalla se vireille poliisin asiointipalvelussa kansalaisen asiointitilin avulla. Henkilökohtaisesti hakemus puolestaan voitaisiin jättää mille tahansa poliisilaitokselle.
Epäselvien tapausten varalta pykälään ehdotetaan kuitenkin säädettäväksi mahdollisuutta velvoittaa hakija saapumaan poliisilaitokselle henkilökohtaisesti, jos se olisi erityisestä syystä tarpeen. Hakijan henkilökohtaisten ominaisuuksien sopivuuden arvioiminen saattaisi joissakin tapauksissa edellyttää sitä, että poliisilaitoksen virkailija tapaa hakijan. Tällainen erityinen syy saattaisi olla käsillä myös esimerkiksi silloin, jos hakijan sähköisesti toimittaman valokuvan laatuun, aitouteen tai eheyteen liittyy erityinen selvitystarve.
14 §.Vartijakortti. Pykälän 1 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että vartijan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta poliisilaitos antaisi vartijaksi hyväksytylle vartijakortin. Ehdotettu muutos liittyisi siihen, että hyväksymisviranomaisena olisi poliisilaitos hakijan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta 10 §:ää koskevan ehdotetun muutoksen mukaisesti.
Pykälän 2 momentin ehdotetun muutoksen mukaan vartija voisi puolestaan hakea vartijakortin kaksoiskappaletta poliisilaitokselta kotikuntansa poliisilaitoksen sijasta. Käytännössä vartija voisi hakea kortin kaksoiskappaletta miltä tahansa poliisilaitokselta.
24 §.Luvanvaraisuus. Pykälän 1 momenttia ehdotetaan täsmennettäväksi siten, että siinä tarkoitetun luvanvaraisuuden osalta viitattaisiin lain 2 §:n 11 kohdassa määriteltyyn järjestyksenvalvontatehtävään järjestyksenvalvojatoiminnan sijasta. Kyse olisi teknisenä pidettävästä muutoksesta, jolla selvennettäisiin luvanvaraisen toiminnan alaa, johon sinänsä ei ehdoteta muutoksia.
26 §. Järjestyksenvalvojan asettaminen. Pykälän 4 momentista ehdotetaan selvyyden vuoksi poistettavaksi maininta järjestyksenvalvojasta, koska turvallisuusalan elinkeinoluvan haltija saisi muutoinkin teettää järjestyksenvalvontatehtäviä vain henkilöllä, jonka hyväksyminen järjestyksenvalvojaksi on voimassa. Momentin asiasisältöä ei ehdoteta muutettavaksi.
28 §.Järjestyksenvalvojan asettaminen poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi. Pykälän 4 momenttia ehdotetaan selvennettäväksi siten, että pykälässä tarkoitetuilla alueilla ja paikoissa saisi järjestyksenvalvontatehtäviä hoitaa ainoastaan turvallisuusalan elinkeinoluvan haltija. Turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan palveluksessa olevan järjestyksenvalvojan olisi tällöin täytettävä pykälässä säädetyt edellytykset. Pykälän asiasisältöä ei sinänsä ehdoteta muutettavaksi.
33 §. Tapahtumailmoitus. Tapahtumailmoituksen laatimista koskevaan pykälän 1 momenttiin ehdotetaan vastaavaa lisäystä kuin vartijaa koskevaan vastaavaan sääntelyyn. Perustelujen osalta viitataan 8 §:n perustelujen yhteydessä esitettyyn.
35 §.Järjestyksenvalvojaksi hyväksyminen. Pykälän 1 momenttia esitetään muutettavaksi siten, että momentin 4 kohdassa tarkoitetun järjestyksenvalvojan kertauskoulutuksen vaatimukset säädettäisiin sisäministeriön asetuksella eikä Poliisihallituksen vahvistamina. Poliisihallituksen tehtäväksi jäisi joka tapauksessa laissa ja sen nojalla annetuissa asetuksissa säädettyä tarkempien määräysten antaminen koulutuksen opetusaiheista, opetussisällöistä ja tuntijakaumista vahvistaminen siten kuin 111 §:n 2 momenttiin ehdotetussa lisäyksessä ehdotetaan.
Pykälän 3 momenttia ehdotetaan puolestaan muutettavaksi siten, että hakijan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta järjestyksenvalvojaksi hyväksyisi poliisilaitos. Muutos vastaisi 10 §:n 2 momenttiin ja 12 §:n 3 momenttiin ehdotettuja muutoksia.
36 §.Järjestyksenvalvojaksi hyväksymisen ehdot ja rajoitukset sekä niiden muuttaminen. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että hakijan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta järjestyksenvalvojaksi hyväksymiseen voisi ehtoja ja rajoituksia liittää poliisilaitos. Käytännössä kyse olisi hyväksymispäätöksen tehneestä poliisilaitoksesta. Ehtoja ja rajoituksia voisi puolestaan muuttaa mikä tahansa poliisilaitos.
38 §.Järjestyksenvalvojaksi hyväksymistä koskeva hakemus ja päätös. Pykälän 1 momentissa säädetään järjestyksenvalvojaksi hyväksymistä koskevista menettelytavoista. Momenttia ehdotetaan muutettavaksi vastaavalla tavalla kuin vartijaksi hyväksymistä koskevaa hakemusta koskevaa 13 §:n 1 momenttia. Tältä osin viitataan 13 §:n 1 momentin perustelujen yhteydessä esitettyyn.
39 §.Järjestyksenvalvojakortti ja hyväksymisen johdosta annettava todistus. Pykälän 1 ja 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että toimivana viranomaisena olisi järjestyksenvalvojan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta poliisilaitos. Muutosehdotus vastaisi tältä osin 14 §:ään ehdotettua muutosta ja sen perustelujen osalta viitataan 14 §:n muutosehdotuksen perustelujen yhteydessä esitettyyn.
55 §.Voimankäyttökouluttajaksi hyväksymisen ehdot ja rajoitukset sekä niiden muuttaminen. Pykälään ei ehdoteta tehtäväksi asiallisia muutoksia. Kuitenkin pykälän momentin kirjoitusasua ehdotetaan muutettavaksi vastaamaan teknisesti lain muiden hyväksymisen ehtoja ja rajoituksia sekä niiden muuttamista koskevien säännösten kirjoitusasua.
57 §.Asekouluttajaksi hyväksymisen ehdot ja rajoitukset sekä niiden muuttaminen. Pykälään ei ehdoteta tehtäväksi asiallisia muutoksia. Kuitenkin pykälän momentin kirjoitusasua ehdotetaan muutettavaksi vastaamaan teknisesti lain muiden hyväksymisen ehtoja ja rajoituksia sekä niiden muuttamista koskevien säännösten kirjoitusasua.
58 §.Järjestyksenvalvojakouluttajaksi hyväksyminen. Pykälän 3 momentin mukaan järjestyksenvalvojakouluttaja voi hakea hyväksymisensä uusimista vielä kuuden kuukauden kuluttua hyväksymisen päättymisestä. Momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että järjestyksenvalvoja voisi hakea hyväksymisensä uusimista kuuden kuukauden kuluessa hyväksymisen päättymistä. Säännöksen kirjoitusasu saatettaisiin näin vastaamaan lain 54 §:n voimankäyttökouluttajaa ja 56 §:n asekouluttajaa koskevaa vastaavaa sääntelyä.
60 §. Luvanvaraisuus. Pykälään ehdotetaan tehtäväksi teknisluonteinen muutos, jossa elinkeinon harjoittamisen oikeudesta annetun lain (122/1919) nimi kirjoitettaisiin oikeaan muotoon.
61 §.Turvasuojaajaksi hyväksyminen. Pykälän 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että turvasuojaajaksi hyväksyisi hakijan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta poliisilaitos. Ehdotettu muutos vastaisi siten 10, 12 ja 35 §:ään ehdotettuja vastaavia muutoksia.
62 §.Turvasuojaajaksi hyväksymisen ehdot ja rajoitukset sekä niiden muuttaminen. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että hakijan kotikunnan poliisilaitoksen sijasta turvasuojaajaksi hyväksymiseen voisi ehtoja ja rajoituksia liittää poliisilaitos. Käytännössä kyse olisi hyväksymispäätöksen tehneestä poliisilaitoksesta. Ehtoja ja rajoituksia voisi puolestaan muuttaa mikä tahansa poliisilaitos.
63 §.Turvasuojaajaksi hyväksymistä koskeva hakemus ja päätös. Pykälän 1 momentissa säädetään turvasuojaajaksi hyväksymistä koskevista menettelytavoista. Momenttia ehdotetaan muutettavaksi vastaavalla tavalla kuin vartijaksi hyväksymistä koskevaa hakemusta koskevaa 13 §:n 1 momenttia ja järjestyksenvalvojaksi hyväksymistä koskevaa hakemusta koskevaan 38 §:n 1 momenttia.
64 §.Turvasuojaajakortti. Pykälän 1 ja 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että toimivana viranomaisena olisi turvasuojaajan kotipaikan poliisilaitoksen sijasta poliisilaitos. Muutos vastaisi tältä osin 14 ja 39 §:ään ehdotettuja muutoksia.
66 §. Velvollisuus ilmoittaa hyväksymistä edellyttävien turvasuojaustehtävien hoitamisen päättymisestä. Pykälässä on säädetty turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijan velvollisuudesta ilmoittaa poliisille turvasuojaajan työsuhteen päättymisestä sekä itsenäisen ammatinharjoittajana toimivan henkilön vastaavasta velvollisuudesta ilmoittaa turvasuojaustehtävien hoitamisen päättymisestä. Ehdotetun muutoksen mukaan ilmoitus voitaisiin tehdä kotipaikan poliisilaitoksen sijasta poliisilaitokselle. Ilmoitus voitaisiin siten tehdä käytännössä mille tahansa poliisilaitokselle.
68 §.Turvallisuusalan elinkeinolupa. Turvallisuusalan elinkeinolupa oikeuttaa pykälän 1 momentin mukaan hoitamaan toimeksiantoja kaikkialla maassa. Selvyyden vuoksi ehdotetaan säännökseen tehtäväksi suomalaisia aluksia koskeva lisäys. Lupa oikeuttaisi siten hoitamaan toimeksiantoja suomalaisella aluksella silloinkin, kun alus liikkuu muualla kuin Suomen alueella. Tätä on pidetty sinänsä jo aikaisemminkin lähtökohtana, mutta siitä säätämistä voidaan kuitenkin pitää perusteltuna täsmennyksenä.
69 §.Turvallisuusalan elinkeinoluvan ehdot ja rajoitukset sekä niiden muuttaminen. Pykälään ei ehdoteta tehtäväksi asiallisia muutoksia. Kuitenkin 1 momentin kirjoitusasua ehdotetaan muutettavaksi vastaamaan teknisesti lain muiden hyväksymisen ehtoja ja rajoituksia sekä niiden muuttamista koskevien säännösten kirjoitusasua.
88 §.Turvallisuusalan elinkeinoluvan peruuttaminen. Pykälän 2 momenttia ehdotetaan korjattavaksi siten, että siinä viitattaisiin 71 §:n 2 momentin 1 ja 3 kohtien sijasta 1 ja 2 kohtiin. Kyse olisi teknisen virheen korjaamisesta.
91 §.Vartijaksi, järjestyksenvalvojaksi ja turvasuojaajaksi hyväksymisen peruuttaminen. Pykälässä säädetään vartijaksi, järjestyksenvalvojaksi ja turvasuojaajaksi hyväksymisen peruuttamisesta. Pykälän 1 ja 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että niissä tarkoitetun hyväksymisen peruuttamisen suorittaisi kotikunnan poliisilaitoksen sijasta poliisilaitos. Käytännössä hyväksymisen voisi peruuttaa mikä tahansa poliisilaitos. Kun kotikuntasidonnaisuudesta ehdotetaan luovuttavaksi laissa tarkoitetun vartijaksi, järjestyksenvalvojaksi ja turvasuojaajaksi hyväksymisen yhteydessä, olisi perusteltua, että siitä luovuttaisiin myös hyväksymisen peruuttamisen yhteydessä.
95 §.Vartijaksi, järjestyksenvalvojaksi ja turvasuojaajaksi hyväksymisen väliaikainen peruuttaminen. Pykälässä on säädetty vartijaksi, järjestyksenvalvojaksi ja turvasuojaajaksi hyväksymisen väliaikaisesta peruuttamisesta. Väliaikaisesta peruuttamisesta on pykälän 3 momentin mukaan ilmoitettava heti vartijan, järjestyksenvalvojan tai turvasuojaajan kotikunnan poliisille, joka voi jatkaa päätöksen voimassaoloaikaa tietyin edellytyksin. Pykälää ehdotetaan muutettavaksi siten, että kotikunnan poliisilaitoksen sijasta ilmoitus olisi tehtävä poliisilaitokselle. Käytännössä se poliisilaitos, jolle ilmoitus olisi tehty, myös jatkaisi tarvittaessa päätöksen voimassaoloaikaa.
105 §. Turvallisuuspalvelurikkomus. Pykälän 2 momentin 2 kohdan mukaista vastaavan hoitajan rangaistusvastuuta ehdotetaan vähäisessä määrin laajennettavaksi. Sen sijaan, että vastaava hoitaja olisi rangaistusvastuussa vain silloin, kun hän päättäisi ampuma-aseen, kaasusumuttimen ja teleskooppipatukan kantamisesta vastoin lain säännöksiä, vastuu koskisi kaikkia voimankäyttövälineitä koskevia päätöksiä. Muutos olisi perusteltu sen vuoksi, että vastaavan hoitajan voimankäyttövälineitä koskeva päätösvalta laajennettiin lain eduskuntakäsittelyssä koskemaan kaikkia voimankäyttövälineitä.
107 §.Ulkomaiset pätevyystodistukset. Pykälä käsittää viittauksen ammattipätevyyden tunnustamisesta annettuun lakiin (1093/2007). Mainittu laki on kumottu vuoden 2016 alusta voimaan tulleella uudella ammattipätevyyden tunnustamisesta annetulla lailla (1384/2015). Pykälän käsittämää viittausta ehdotetaan muutettavaksi siten, että se kohdistuisi mainittuun uuteen lakiin.
111 §.Tarkemmat säännökset. Pykälän 2 momenttia ehdotetaan muutettavaksi siten, että sen 1, 3 ja 5 kohdissa tarkoitettu asetuksenantovaltuus koskisi mainituissa kohdissa tarkoitettuja koulutuksia ilman tarkempaa yksilöintiä. Kyse olisi teknisenä pidettävästä muutoksesta.
Pykälän 3 momenttiin ehdotetaan lisättäväksi, että Poliisihallitus antaisi jatkossa laissa ja sen nojalla annetuissa asetuksissa säädettyä tarkempia määräyksiä vartijan ja järjestyksenvalvojan koulutusten, voimankäyttövälineiden käyttäjä- ja kertauskoulutusten sekä voimankäyttö-, ase- ja järjestyksenvalvojakouluttajan koulutusten opetusaiheista, opetussisällöistä sekä tuntijakaumasta. Siten niistä ei olisi tarpeen säätää asetuksen tasoisella säädöksellä. Tästä syystä lakiin olisi syytä lisätä tätä koskeva valtuutussäännös.
114 §.Turvallisuusalan elinkeinolupaa koskevat siirtymäsäännökset. Uuden lain 114 §:n 3 momentin mukaan nykyisessä laissa tarkoitettuun vartioimisliikeluvan haltijaan sovelletaan 114 §:n 1 momentissa tarkoitettuna siirtymäaikana uuden lain 6 ja 7 luvun säännöksiä. Selvyyden vuoksi momenttiin ehdotetaan lisättäväksi, että siirtymäaikana vartioimisliikeluvan haltijaan sovellettaisiin myös uuden lain turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijaa koskevia säännöksiä. Ehdotettujen muutosten tarkoituksena olisi ensinnäkin selventää sitä, että nykyinen vartioimisliikeluvan haltija voisi normaalisti jatkaa vartioimisliiketoiminnan harjoittamista uudessa laissa tarkoitettuna siirtymäaikana. Toisaalta muutoksilla pyrittäisiin selventämään myös sitä, että järjestyksenvalvojatoimintaa, jota uuden lain voimaantulon myötä voisi harjoittaa vain turvallisuusalan elinkeinoluvan haltija, voisi siirtymäaikana harjoittaa myös vartioimisliikeluvan haltija.
Pykälän 3 momenttiin ehdotetaan myös lisättäväksi säännös siitä, miten menetellään ennen lain voimaantuloa laadittujen tapahtumailmoitusten säilyttämisen suhteen. Tapahtumailmoitusten säilytysaika lyhenee nykyiseen verrattuna uudessa laissa. Ennen lain voimaantuloa laadittuja tapahtumailmoituksia olisi kuitenkin säilytettävä kumotun lain säännösten mukaisesti viiden vuoden ajan niiden laatimispäivästä, jonka jälkeen ne olisi hävitettävä.
Pykälään ehdotetaan lisättäväksi myös uusi 6 momentti, jonka mukaan turvasuojaustoiminnan harjoittaja saisi ennen turvallisuusalan elinkeinoluvan myöntämistä teettää hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä vain sellaisella palveluksessaan olevalla, jonka hyväksyminen turvasuojaajaksi on voimassa. Ehdotettu lisäys liittyy turvasuojaustoiminnan harjoittajalle pykälän 5 momentissa annettuun, turvallisuusalan elinkeinoluvan hakemista koskevaan kahden vuoden siirtymäaikaan. Hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä käsittävää turvasuojaustoimintaa voi siirtymäaikana harjoittaa ilman turvallisuusalan elinkeinolupaa. Siirtymäaikanakaan ei kuitenkaan olisi perusteltua, että toiminnan harjoittajia saisi teettää hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä muilla kuin poliisin turvasuojaajiksi hyväksymillä henkilöillä.
Siirtymäajan jälkeen turvasuojaustoiminnan harjoittajaa koskisi lain 80 §:n tehtävien suorittamista koskeva säännös. Sen mukaan turvallisuusalan elinkeinoluvan haltija saa teettää vartioimis-, järjestyksenvalvonta- tai hyväksymistä edellyttäviä turvasuojaustehtäviä vain palveluksessaan olevilla vartijoilla, järjestyksenvalvojilla tai turvasuojaajilla, joiden hyväksyminen tehtävään on voimassa. Vastuun tehostamiseksi lain 105 §:n 1 momentin 5 kohdan rangaistussäännöstä ehdotetaan sovellettavaksi myös niihin turvasuojaustoiminnan harjoittajiin, joilla ei vielä olisi turvallisuusalan elinkeinolupaa.
Vartioimistehtävien teettämistä koskeva vastaava siirtymäsäännös olisi tarpeeton, koska mainitun 80 §:n sääntely tulee vartioimisliiketoiminnassa sovellettavaksi jo 114 §:n 1 momentissa mainittuna siirtymäaikana 114 §:n 3 momentin perusteella. Järjestyksenvalvojatoimintaa puolestaan koskee lain 25 §:n 3 momentin säännös, jonka mukaan järjestyksenvalvojaksi saadaan asettaa vain henkilö, jolla on poliisin myöntämä voimassa oleva hyväksyminen järjestyksenvalvojaksi.
115 §.Muut siirtymäsäännökset. Pykälään ehdotetaan lisättäväksi kokonaan uusi 3 momentti, joka koskisi nykyisen järjestyslain (612/2003) perusteella annettua lupaa asettaa järjestyksenvalvojia poliisin tai rajavartiolaitoksen avuksi eräille alueille. Järjestyksenvalvojan asettaminen järjestyslain 22 §:ssä tarkoitetuille alueille edellyttää poliisilaitoksen lupaa. Sääntely siirtyy vuoden 2017 asiallisesta muuttamattomana uuden yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain 28 §:ään ja samalla järjestyslain 22 § kumotaan. Koska lupa järjestyksenvalvojien asettamiseen on voimassa enintään viisi vuotta, ehdotetulla säännöksellä turvattaisiin järjestyksenvalvojien asettamislupien jatkuvuus. Ehdotuksen mukaisesti järjestyslain nojalla myönnetyt luvat olivat ehtoineen ja rajoituksineen voimassa myös uuden lain voimaan tullessa lupien voimassaoloajan.
Pykälään ehdotetaan lisättäväksi myös kokonaan uusi 4 momentti, joka koskisi aiempien säännösten nojalla vartioimis- tai järjestyksenvalvontatehtävissä käytettäväksi hyväksytyn koiran hyväksymisen jatkumista. Vartija tai järjestyksenvalvoja voisi pitää mukanaan aiempien säännösten vaatimukset täyttävää koiraa kahden vuoden ajan aiempien säännösten mukaisesta hyväksymisestä.