Viimeksi julkaistu 27.11.2021 16.27

Kirjallinen kysymys KK 117/2020 vp 
Ilmari Nurminen sd 
 
Kirjallinen kysymys Postin peruspostin jakamisesta Varhaisjakelu kotiin -palvelun yhteydessä Pirkanmaalla

Eduskunnan puhemiehelle

Posti Palvelut Oy on ostanut Alma Manu Oy:n varhaisjakelun liiketoiminnasta Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Näin ollen varhaisjakelun kotiin tuonut Alma Manun VIP-palvelu on päättynyt 31.1.2020 ja varhaisjakelun kotiovelleen haluavat ostavat nyt palvelun Postilta (Varhaisjakelu kotiin -palvelu). Palvelun hinnoittelu määräytyy sen mukaan, miten pitkä poikkeama jakelureitiltä on kotiovelle. Esimerkiksi 1 001 — 2 000 metrin poikkeamalla päivittäinen palvelu maksaa 1 425 euroa vuodessa ja 201—300 metrin poikkeamalla 503 euroa vuodessa.  

Postin yleispalveluvelvoitteen mukaan perusposti eli päiväposti on jaettava kotiovelle niihin kotitalouksiin, joiden kaikki asukkaat ovat yli 75-vuotiaita. Tällöin palvelu on asiakkaalle maksuton toisin kuin varhaisjakelussa, jossa noudatetaan yhteneväisiä ehtoja.  

Pirkanmaalla on kuitenkin ilmennyt, että Posti jakaa peruspostia Varhaisjakelu kotiin -palvelun yhteydessä myös niille asiakkaille, joille peruspostin jakelun kotiin tulisi olla maksutonta. Näin ollen nämä asiakkaat joutuvat käytännössä maksamaan heille lakisääteisesti kuuluvasta maksuttomasta palvelusta tahtomattaan Varhaisjakelu kotiin -palvelun hinnaston mukaisen maksun.  

Hallitusohjelmassa kirjataan, että postilaki ja sen toteutuminen tarkastetaan säilyttäen yleispalveluvelvoite sekä että postinjakelu turvataan harvaan asutuilla alueilla. Edellä kuvaillussa tilanteessa on kyse postilain mukaisen velvoitteen kiertämisestä, joka koskee erityisesti niitä vanhuksia, jotka asuvat harvaan asutuilla alueilla pidemmän matkan päästä jakelureitistä. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko Postin toimintatapa peruspostin jakelussa Pirkanmaalla Varhaisjakelu kotiin -palvelun yhteydessä oikea ja  
miten tällainen toiminta aiotaan huomioida hallitusohjelman mukaisessa postilain tarkastamisessa?  
Helsingissä 28.2.2020 
Ilmari Nurminen sd