Viimeksi julkaistu 27.11.2021 15.27

Kirjallinen kysymys KK 124/2018 vp 
Satu Taavitsainen sd 
 
Kirjallinen kysymys koirien pentutehtailusta

Eduskunnan puhemiehelle

Suomessa rehottava laiton lemmikkikauppa ja sen kasvu huolestuttavat yhä laajempaa joukkoa kansalaisia. Eduskunta ei voi ummistaa silmiään tältä haitalliselta rikollisen liiketoiminnan ilmiöltä.  

Koiria salakuljetetaan ulkomailta, asiakirjoja väärennetään ja mikrosiruja vaihdetaan. Ihmiset hankkivat koiranpentuja usein tietämättään vastuuttomasti toimivilta henkilöiltä. Nämä koiranpentuja "autojen takakontista" myyvät henkilöt ovat osoittaneet vakavaa piittaamattomuutta eläinten hyvinvoinnista. Koirille on aiheutunut sairauksia ja kärsimystä ja niiden ostajille sekä henkistä pahoinvointia että taloudellisia menetyksiä suurten eläinlääkärikulujen vuoksi pennun ostamisen jälkeen. Uhkana on myös erilaisten tarttuvien tautien, kuten rabieksen, leviäminen. 

Pentutehtailu on saatava loppumaan, ja ihmisten tietoisuutta on lisättävä siitä, että koiranpentu tulee aina ostaa vastuulliselta kasvattajalta, joka on sitoutunut edistämään koirien hyvinvointia ja terveyttä. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mitä ministeri aikoo tehdä kitkeäkseen Suomesta laittoman koirakaupan, koirien pentutehtailun ja lemmikkien salakuljetuksen ulkomailta sekä näihin liittyvät eläinsuojelurikokset ja 
miten ministeri aikoo edistää sitä, että Suomessa koiranpentu hankitaan aina vain vastuulliselta kasvattajalta? 
Helsingissä 6.4.2018 
Satu Taavitsainen sd