Kirjallinen kysymys
KK
155
2018 vp
Mikko
Kärnä
kesk
Kirjallinen kysymys eläinperäisten tuotteiden nimien käytön kieltämisestä kasvisruokien myynnissä ja markkinoinnissa
Eduskunnan puhemiehelle
Ranskan parlamentti teki viime viikolla päätöksen kieltää kaikenlaisten eläinperäisten tuotteiden nimien käytön kasvisruokien myynnissä ja markkinoinnissa. Päätös on laatuaan ensimmäinen Euroopan unionissa. Päätöksen myötä sellaiset käsitteet, kuten vaikkapa juusto, pihvi, paisti, makkara, jauheliha tai filee, ovat varattuja vain tuotteille, jotka ovat eläinperäisiä. Kielto koskee kaikenlaisia eläinperäisiin tuotteisiin perinteisesti liitettyjä käsitteitä, ja se kattaa myös ravintolat. 
Suomessa on myynnissä useita erilaisia tuotteita, joissa kuluttajaa johdetaan harhaan käyttämällä perinteisesti eläinperäisiin tuotteisiin liitettäviä nimityksiä kasvisruoissa. Näin on myös ravintoloissa, joissa myydään vaikkapa vegaanisia "makkaraperunoita". 
Ranskan päätös on osoitus korkeasta oman ruokakulttuurin ja maataloustuotannon arvostuksesta. Ranskan esimerkin mukaisesti myös Suomi voisi toimia vastaavalla tavalla, mikäli meillä on tähän liittyen poliittista tahtoa. 
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin, että nimikkeiltään kuluttajia harhaanjohtavien tuotteiden myynti ja markkinointi kielletään myös Suomessa Ranskan esimerkin mukaisesti? 
Helsingissä 24.4.2018 
Mikko
Kärnä
kesk
Viimeksi julkaistu 24.4.2018 12.12