Viimeksi julkaistu 27.11.2021 14.36

Kirjallinen kysymys KK 172/2017 vp 
Satu Taavitsainen sd 
 
Kirjallinen kysymys Postin työllisyystavoitteen vastaisesta toiminnasta

Eduskunnan puhemiehelle

Suomen Posti on päättänyt siirtää MSM-koneiden koodaustyötä Hollannin Postin tehtäväksi, ja näin koodaustyö tehdään vastedes Filippiineillä. MSM-lajittelukoneilla postit lajitellaan valmiiksi jakelujärjestykseen osoitteiden automaattisen tunnistusjärjestelmän avulla. Jos lajittelukoneen optinen luenta ei tunnista lähetyksen vastaanottajan osoitetietoja riittävän tarkasti, lähetyksen kuva siirtyy koodaustyöasemalle, jossa ihminen täydentää kuvan perusteella tunnistamatta jääneet osoitetiedot. Täydennetty osoitetieto välitetään takaisin lajittelukoneelle. 

Koodaustyön siirtäminen koskee Helsingin ja Kuopion lajittelukeskuksia ja aiotaan toteuttaa kesäkuussa. Filippiineillä palkka on noin 200 euroa kuukaudessa, eli halvan työvoiman käyttö houkuttaa valtion 100-prosenttisesti omistamaa yhtiötä näin toimimaan. Mielestäni tämä on täysin moraalitonta ja vastoin maan hallituksen työllisyystavoitteita. Koodaustyöt ovat erittäin hyviä työpaikkoja osatyökykyisille, ja tästä on vieläpä valtiolla kärkihankekin menossa: Osatyökykyisille tie työelämään. On pöyristyttävää, että valtion 100-prosenttisesti omistama yhtiö aikoo toimia maan hallituksen tavoitteita ja kärkihanketta vastaan. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko omistajaohjauksesta vastaava ministeri ohjata valtionyhtiö Postin perumaan päätöksensä siirtää töitä Filippiineille ja ohjata Posti oikealle uralle toteuttamaan valtion työllisyystavoitetta, 
aikooko ministeri ohjata valtionyhtiö Postin noudattamaan Osatyökykyisille tie työelämään -kärkihanketta, 
aikooko ministeri ohjata valtionyhtiö Postin noudattamaan hyvää työnantajapolitiikkaa, korkeaa moraalia ja eettisyyttä toiminnassaan ja  
aikooko ministeri ohjata valtionyhtiö Postia jatkossa toimimaan niin, ettei se ulkoista töitään halpamaihin, vaan työllistää ihmisiä Suomessa? 
Helsingissä 28.4.2017 
Satu Taavitsainen sd