Kirjallinen kysymys
KK
196
2019 vp
Peter
Östman
kd
ym.
Kirjallinen kysymys Suomen tuesta UNRWA-järjestölle
Eduskunnan puhemiehelle
United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) on humanitaarinen järjestö, joka tarjoaa peruspalveluja ja suojelua noin 5,4 miljoonalle palestiinalaispakolaiselle Länsirannalla, Gazassa, Jordaniassa, Libanonissa ja Syyriassa. Suomi rahoittaa ulkoministeriön kautta UNRWA:n toimintaa 5 miljoonalla eurolla vuosittain vuosina 2019—2022. Viimeisin rahoituspäätös on tehty 20.3.2019.  
UNRWA:ta on vuosien aikana usealta eri taholta syytetty siitä, että sen ylläpitämissä kouluissa on oppilaille välitetty Israelin vastaista propagandaa, jossa yllytetään väkivaltaan. Genevessä sijaitsevan UN Watch -järjestön viime viikolla julkaiseman raportin mukaan useat UNRWA:n työntekijät sosiaalisessa mediassa kiihottavat terrorismiin Israelia vastaan. Tiedot on kerätty UNRWA:n työntekijöiden julkisista Facebook-profiileista.  
Raportin mukaan esimerkiksi henkilö nimeltä Mohammed Al-Ajrami, joka toimii UNRWA:n Gazan toimistossa varajohtajana, on julkaissut sosiaalisessa mediassa sisältöä, joka kannustaa palestiinalaislapsia ja -nuoria terrorismiin, ja opettajana toimiva Mudalalah Louz kannustaa kuvien kautta Israelin valtion tuhoamiseen. 
UNRWA:ta on ennenkin arvosteltu lepsusta suhtautumisesta vihapuhetta ja terrorismiin viittaavaa toimintaa kohtaan esim. järjestön salliessa Hamasin sijoittaa aseita ja raketteja kouluihinsa vuonna 2014. UNRWA on myös YK:n tutkinnan alla liittyen syytöksiin järjestön johtotason henkilökunnan epäasiallisesta käyttäytymisestä, ml. virka-aseman väärinkäytöstä.  
Ei ole tiedossa, että yhtään UNRWA:n työntekijää olisi koskaan erotettu väkivaltaa ihannoivan ja siihen kehottavan puheen vuoksi.  
Useat maat, kuten Belgia, Hollanti, Sveitsi ja Uusi Seelanti, ovat väliaikaisesti keskeyttäneet taloudellisen tuen UNRWA:lle em. raportin tultua ilmi. 
Suomen kehityspolitiikan tavoitteena on tukea kehitysmaiden pyrkimyksiä köyhyyden ja eriarvoisuuden poistamiseksi ja kestävän kehityksen edistämiseksi. Konfliktien ylläpitäminen ja syventäminen vihakasvatuksen kautta eivät sovi yhteen Suomen tavoitteiden kanssa.  
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Aikooko hallitus keskeyttää Suomen tuen UNRWA-järjestölle, jonka työntekijät toistuvista huomautuksista huolimatta syyllistyvät vihapuheeseen ja julkisesti kehottavat lapsia ja aikuisia terroristiseen toimintaan ja  
aikooko hallitus asettaa ehtoja UNRWA:n rahoituksen jatkamiselle? 
Helsingissä 4.10.2019 
Peter
Östman
kd
Sanna
Antikainen
ps
Sari
Tanus
kd
Antero
Laukkanen
kd
Sari
Essayah
kd
Heikki
Vestman
kok
Mika
Niikko
ps
Ben
Zyskowicz
kok
Viimeksi julkaistu 7.10.2019 16:24