Viimeksi julkaistu 27.11.2021 15.00

Kirjallinen kysymys KK 3/2017 vp 
Hanna Sarkkinen vas ym. 
 
Kirjallinen kysymys Trumpin hallinnon päätöksestä kieltää rahoitus kehitysmaiden perhesuunnittelujärjestöille

Eduskunnan puhemiehelle

Heti ensimmäisenä työpäivänään Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump asetti voimaan ns. "Global Gag Rulen", joka kieltää USA:n rahoituksen Yhdysvaltain ulkopuolella toimiville järjestöille, jotka ovat jotenkin tekemisissä abortin kanssa — vaikka toiminta olisi vain perhesuunnittelu- ja terveysneuvontaa. Ensimmäisen kerran tämän politiikan otti käyttöön presidentti Reagan v. 1984, ja sen jälkeen jokainen republikaanihallinnon presidentti on voimaanpannut Global Gag Rulen omalla kaudellaan. 

Global Gag Rule aiheuttaa peruuttamatonta haittaa perhesuunnittelujärjestöille, jotka antavat lailliseen aborttiin liittyvää tietoa, lähetteitä ja palveluita. Ne joutuvat valitsemaan joko USA:n rahoituksen tai vapauden tarjota laadukkaita lisääntymisterveyspalveluita ja neuvontaa. USA on merkittävin globaalia seksuaali- ja lisääntymisterveystyötä rahoittava maa. Yksin Kansainvälinen Perhesuunnittelujärjestöjen Liitto tulee menettämään 100 miljoonaa dollaria Trumpin politiikan seurauksena. Global Gag Rule ei siis ainoastaan vähennä tarpeellista aborttineuvontaa, vaan se vähentää myös seksuaali- ja lisääntymisterveysneuvontaa ja palveluja yleisesti, sillä monet järjestöt valitsevat mieluummin toiminnan supistamisen rahoitusleikkausten seurauksena kuin aborttineuvonnan lopettamisen. 

Trumpin politiikka vaarantaa miljoonien naisten ja tyttöjen hengen, oikeudet ja hyvinvoinnin, sillä ei-toivotut raskaudet ja turvattomat abortit tulevat lisääntymään. Se myös pysäyttää vuosikymmenten edistyksen lisääntymis-, äitiys- ja lasten terveydessä asettamalla kriittiset terveys- ja perhesuunnittelupalvelut ja ehkäisymenetelmät niitä eniten tarvitsevien ulottumattomiin. Eniten Trumpin politiikka haittaa kehitysmaiden köyhiä tyttöjä ja naisia. Marie Stopes Internationalin arvion mukaan ilman korvaavaa rahoitusta Global Gag Rule tulee lisäämään Trumpin ensimmäisellä kaudella 6,5 miljoonaa ei-toivottua raskautta, 21 700 äitiyskuolemaa, 2,2 miljoonaa aborttia ja 2,1 miljoonaa vaarallista aborttia.  

Panostus nykyaikaiseen ehkäisyyn, naisten terveyteen ja oikeuksiin on viisas investointi. Nykyaikaisten ehkäisyvälineiden ja laillisen ja turvallisen abortin takaaminen kaikille, jotka niitä tarvitsevat, vähentäisi ei-toivottuja raskauksia 70 prosentilla ja turvattomien aborttien määrää 74 prosentilla. Tutkimukset osoittavat lisäksi, että jokainen ehkäisyyn käytetty dollari tuottaa 120 dollaria. Ehkäisyyn ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon investoiminen ei ainoastaan pelasta tyttöjen ja naisten henkiä, vaan on myös taloudellisesti kustannustehokasta. 

Presidentti George W. Bushin aikana Euroopan komissio ja jäsenmaat senaikaisen EU:n kehityskomissaarin Poul Nielsonin johdolla tulivat kattamaan Global Gag Rulen aiheuttamaa rahoitusvajetta. Nyt myös EU:ssa seksuaaliterveyden ja -oikeuksien vastaiset voimat ovat vahvistuneet, ja tällaisen avun saaminen voi olla vaikea aikaansaada. Suomen tulisi kuitenkin omalta osaltaan pyrkiä paikkaamaan rahoitusvajetta ja ajaa EU:ssa läpi kantaa, jonka mukaisesti EU-rahoitusta suunnattaisiin kattamaan Yhdysvaltain jättämää rahoitusaukkoa. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten Suomi aikoo omalta osaltaan kantaa vastuunsa Yhdysvaltain perhesuunnitteluun jättämän rahoitusvajeen kattamisessa ja  
miten Suomi aikoo omalla toiminnallaan kannustaa EU:ta kantamaan vastuunsa kehitysmaiden naisten ja tyttöjen oikeuksien turvaamisessa ja lisäämään rahoitusta seksuaaliterveyden ja -oikeuksien edistämiseen? 
Helsingissä 1.2.2017 
Hanna Sarkkinen vas 
 
Jaana Pelkonen kok 
 
Ilkka Kantola sd 
 
Aila Paloniemi kesk 
 
Eva Biaudet 
 
Satu Hassi vihr