Viimeksi julkaistu 27.11.2021 15.40

Kirjallinen kysymys KK 327/2018 vp 
Satu Taavitsainen sd 
 
Kirjallinen kysymys tasa-arvon parantamisesta urheilussa

Eduskunnan puhemiehelle

Ratsastuksen MM-kilpailut järjestetään 11.—23. syyskuuta Yhdysvalloissa Tryonissa Pohjois-Carolinassa. Mukana ovat olympialajien, eli koulu-, este- ja kenttäratsastuksen lisäksi valjakkoajo, matkaratsastus, pararatsastus, vikellys ja lännenratsastus reining. Kilpailuissa nähdään ratsastajia noin 70 maasta. Suuri osa ratsastajista ja hevosista lentää kilpailuihin Euroopasta. Suomen Ratsastajainliitto on nimennyt seitsemän suomalaisratsukkoa kilpailuihin. 

Helsingin Sanomat uutisoi 27.8.2018 kenttäratsastaja Pauliina Swindellsistä, joka oli saanut kesäkuussa tiedon, että Suomi lähettäisi hänet ja hänen hevosensa MM-kilpailuihin. Iloisen ilmoituksen jälkeen Suomea edustaville ratsukoille ilmoitettiin kilpailubudjetti. Ratsastajan maksettavaksi jää 10 000 euroa. Omavastuumaksuun kuuluu osa hevosen lentolipusta, ratsastajan lentolippu sekä avustajien lentoliput, hevosen ja ihmisten majoitukset ennen kisaviikkoa sekä muita kilpailuihin liittyviä kuluja. Näyttää siltä, että ratsastuksen MM-kilpailujen kulut jäävät pelkästään lajiliiton ja kilpailijoiden maksettaviksi. Suomalaisten ratsastajien todellisuutta on, että he laskevat tarkasti, mihin kilpailuihin heillä on varaa. Tämä tuntuu uskomattomalta, kun urheilun parissa liikkuu miljoonia euroja. 

Suomessa sukupuolten tasa-arvon pitää toteutua myös urheilun piirissä. Voimakkaimmin naisten lajeja ovat ratsastus, taitoluistelu ja voimistelu. Naisvaltaisten lajien ja naisjoukkueiden kilpailujen medianäkyvyys on pienempää, joten sponsorien saaminen on tästä syystä vaikeampaa. Tämän asian korjaamisessa on YLE:llä ja kaupallisilla kanavilla roolinsa. On arvostettava tyttöjen ja naisten urheilua. 

Tasa-arvoa on edistettävä yhteiskunnan joka saralla; ei pelkästään puheissa, vaan sen on näyttävä päätöksissä ja euroissa. Urheileminen arvokisoissa ei saa olla kiinni ihmisen varallisuudesta tai sukupuolesta. Myös tavallisella palkansaajalla, naisella ja miehellä, on oltava mahdollisuus edustaa Suomea. Kansainvälinen kilpailu-ura on oltava suomalaisille mahdollista myös tavallisista lähtökohdista. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miksi ratsastuksen MM-kilpailujen kulut jäävät pelkästään lajiliiton ja kilpailijoiden maksettaviksi, 
onko ministerin mielestä oikein, että Suomea MM-kilpailuissa edustavan urheilijan pitää maksaa osallistumisestaan 10 000 euroa, 
miten ministeri aikoo varmistaa naisten ja miesten tasa-arvoisen kohtelun arvokilpailujen osallistumiskustannuksissa, 
aikooko ministeri uudistaa valtionavustusten saamisen kriteereitä niin, että ne edistävät urheilijoiden yhdenvertaisuutta, 
mitä ministeri aikoo tehdä, jotta tyttöjen ja poikien (naisten ja miesten) urheilun harrastamista ja eri lajeissa kilpailemista edistetään tasavertaisesti Suomessa ja  
mitä ministeri aikoo tehdä, jotta naisten ja miesten suosimien urheilulajien medianäkyvyys olisi tasapuolisempaa? 
Helsingissä 28.8.2018 
Satu Taavitsainen sd