Viimeksi julkaistu 3.5.2021 16.26

Kirjallinen kysymys KK 365/2018 vp 
Mika Raatikainen ps 
 
Kirjallinen kysymys verorahoilla kustannetuista mediatuotannoista

Eduskunnan puhemiehelle

Viime päivinä mediassa on ihmetelty liikenne- ja viestintäministeriön tilaamia kotitekoisilta vaikuttavia videoita, joista on laskutettu kymmeniätuhansia euroja. Kaarina Hazardin ja Mikko Roihan tekemät videot ovat tähän mennessä tulleet maksamaan veronmaksajille 50 000 euroa. Yhden n. 10—15 minuutin jakson hinta on viisituhatta euroa. Videoissa henkilöt puhuvat epämääräisesti ja varsin rönsyilevästi suomalaisista liikenteen infrakohteista. Videot on kuvattu kännykkäkameralla ja selfietikulla. Ennen median asiaan kiinnittämää huomiota videoita oli katsottu erittäin vähän. https://www.youtube.com/watch?v=2f6KtHd2WPk&list=PLpRiQ4-xzcreiZAIx9YTAxbcKggJZCHF- 

Verorahojen käyttö tällaiseen tuotantoon ei vaikuta vastuulliselta, varsinkaan kun kyseessä olevien videoiden todellinen informatiivinen anti on erittäin niukka. Kansalaisia ei hyödyttäne kuunnella lähinnä taiteilijoiden tajunnanvirraksi luokiteltavaa puhetta. Kansalaisilta kerättyjä verovaroja tulisi käyttää harkiten, mutta nyt vaikuttaa siltä, että harkintaa ei ole käytetty riittävästi. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Kuinka hallitus aikoo varmistaa, ettei verorahoilla tuoteta yhdentekeviä ja ylihintaisia videoita, joiden katselumäärät sekä niiden antama informaatio jäävät vähäisiksi? 
Helsingissä 25.9.2018 
Mika Raatikainen ps