Viimeksi julkaistu 27.11.2021 16.34

Kirjallinen kysymys KK 377/2020 vp 
Arja Juvonen ps 
 
Kirjallinen kysymys selkeiden koronakaranteeniohjeiden saatavuudesta ja karanteenimääräyksen rikkomisesta aiheutuvista seuraamuksista

Eduskunnan puhemiehelle

Tämä kysymys on jatkoa 10.3.2020 jättämääni kirjalliseen kysymykseen KK 157/2020 vp. Kysyin tuolloin, miksi kansalaisille ei ole tarjolla selkeitä ja yksiselitteisiä toimintaohjeita karanteenin varalta. Puutteelliset ja ristiriitaiset toimintaohjeet herättivät kansalaisissa kysymyksiä jo tuolloin, ja sama ongelma on olemassa edelleen. Vastauksessaan KKV 157/2020 vp ministeri mainitsi karanteeniohjeista näin; "Taudille altistunut, oireeton henkilö määrätään karanteeniin ja samalla annetaan viranomaisohjeet tartuntatautilain mukaisesti tehdyllä päätöksellä."  

Ohjeita oikeaoppiseen karanteeniin ei siis ole edelleenkään saatavilla ennen kuin altistus on todettu. Samaan aikaan, kun hengityssuojaimia ei riitä kaikille ja niiden käyttösuosituksetkin ovat ristiriidassa keskenään, taudille altistuu satoja ihmisiä kauppakeskuksissa päivittäin. Niin kauan kuin laajamittaista testausta ei lupauksista huolimatta saada tehtyä ja näin siis tartuntaa varmennettua ja karanteeniohjeita annettua, tulisi vähintäänkin karanteeniin määrättyjen henkilöiden ymmärtää levittävänsä liikkuessaan vaarallista virusta ja tietää, että ei ole hyväksyttävää osoittaa piittaamattomuutta tässä asiassa. Ihmisille tulee saattaa yleisesti tietoon, että mikäli rikkoo karanteenimääräystä ja altistaa lukuisia ihmisiä tarttuvalle taudille, niin siitä tulee seuraamuksia. Jollakin tähän vaaralliseen välinpitämättömyyteen on tartuttava.  

Espoossa Nihtisillan vastaanottokeskuksessa on todettu nyt jo yli sata koronavirustartuntaa, ja vastaanottokeskus on ollut karanteenissa vapunaatosta lähtien. Tästä huolimatta sen asukkaista on tehty havaintoja mm. Sellon kauppakeskuksessa Espoossa. (YLE 6.5.2020) 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten koronakaranteenia velvoitetaan noudattamaan,  
mitä seuraamuksia karanteenimääräyksen rikkomisesta koituu ja  
miten hallitus aikoo puuttua ongelmaan, jotta epidemia ei karanteenirikkomusten seurauksena leviä tarpeettomasti? 
Helsingissä 7.5.2020 
Arja Juvonen ps