Viimeksi julkaistu 27.11.2021 16.28

Kirjallinen kysymys KK 393/2020 vp 
Jussi Wihonen ps 
 
Kirjallinen kysymys kausi- ja ulkomaalaistyöntekijöiden karanteeneista ja suojelemisesta koronatartunnoilta

Eduskunnan puhemiehelle

Koronaepidemian rajoitustoimina Suomi sulki rajansa välttämättömältä liikenteeltä, ja koronaepidemia on vaikeuttanut ulkomaalaisten työntekijöiden saapumista maahamme. Mediassa on erityisesti puitu maatalouden kausityöntekijöiden tarvetta tiloilla huoltovarmuuden turvaamiseksi. Ulkomaalaisilla työntekijöillä on myös merkittävä rooli esimerkiksi rakennusalalla ja telakkateollisuudessa. 

Kyseistä työvoimapulaa helpottaakseen hallitus sallii EU-maiden kansalaisten maahantulon kausityöhön muun työmatkaliikenteen tavoin 14.5. alkaen, minkä lisäksi sallitaan kevään ja alkukesän tarpeisiin 3 000 henkilön maahantulo EU:n ulkopuolelta aikaisemmin päätetyn 1 500 henkilön lisäksi 14.5. alkaen. Hallituksen suositusten mukaan maahan saapuvien työntekijöiden tulee kuitenkin noudattaa "omaehtoista karanteenia" 14 päivän ajan. Omaehtoisen karanteenin aikana on lähtökohtaisesti hyväksyttävää liikkua vain kodin ja työpaikan välillä. 

Tarkemmin ei ole kuitenkaan kerrottu, millaisissa oloissa kausityöntekijät asuvat. Tärkeää olisi, ettei työntekijöitä majoiteta ahtaisiin tiloihin ja koronasuosituksista pidettäisiin kiinni. Esimerkiksi Rakennusliitto on nostanut esiin huolensa ulkomaalaisten työntekijöiden majoitusolosuhteistahttps://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/rakennusliitolta-kovia-syytoksia-karanteenissa-olevia-ulkomaalaisia-tyontekijoita-vaadittu-toihin-samoissa-majoitushuoneissa-jopa-nelja-ihmista-aito-vaara-etta-korona-lahtee-leviamaan/7811350#gs.61bq8i. Yle uutisoihttps://yle.fi/uutiset/3-11327482, että Helsingissä rakenteilla olevan Kalasataman vieressä sijaitsevassa kontissa asui viime vuonna noin 15 latvialaista rakennusmiestä.  

Ahtaat majoitustilat ja rajalliset peseytymismahdollisuudet ovat koronalle erinomainen leviämispaikka. Esimerkiksi Singaporessahttps://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006479938.html, jossa korona saatiin kertaalleen jo tukahdutettua, tauti on levinnyt ahtaasti asuvien siirtotyöläisten keskuudessa. Jos ulkomaalaisten työntekijöiden tarve koetaan huoltovarmuuden kannalta elintärkeäksi, niin heidän turvallisuudestaan tulee myös huolehtia, ettei korona leviä heidän keskuudessaan, suomalaisiin tai työntekijöiden mukana heidän kotimaahansa. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Millä konkreettisilla toimilla hallitus varmistaa, että kausi- ja ulkomaalaistyöntekijöiden majoitus- ja asuinolosuhteet ovat suositusten mukaisia, 
miten hallitus konkreettisesti aikoo valvoa, että koronasuosituksia noudatetaan työpaikoilla ja maatiloilla ja 
miten hallitus on edistänyt suomalaisten rekrytoimista huoltovarmuuden kannalta oleellisiin työtehtäviin? 
Helsingissä 13.5.2020 
Jussi Wihonen ps