Viimeksi julkaistu 27.11.2021 16.25

Kirjallinen kysymys KK 401/2020 vp 
Sari Sarkomaa kok ym. 
 
Kirjallinen kysymys lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman toteutumisesta poikkeusoloissa

Eduskunnan puhemiehelle

Kaikkia pikkulasten rokotteita on otettu alkuvuonna vähemmän kuin vuosi sitten. Joissain sairaanhoitopiireissä rotavirus-, pneumokokki- tai viitosrokotussarjaan kuuluvien rokoteannosten kattavuudet ovat merkittävästi matalampia kuin viime vuoden toukokuussa. Alueelliset erot ovat suuria. 

Koronaepidemia on vaikuttanut lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman toteutukseen. Monissa kunnissa neuvola- ja kouluterveydenhuollon palveluja on rajattu. Lisäksi vanhemmat ovat siirtäneet neuvola-aikoja koronatilanteen takia. 

Valtakunnallisesti tarkasteltuna esimerkiksi viitosrokotteen saaneiden lasten osuus on laskenut 6—16 prosenttiyksikköä riippuen rokoteannoksesta. Viitosrokote antaa suojan kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja Hib-tauteja vastaan. Viitosrokote annetaan kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä. 

Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen kattavuus on 10 prosenttiyksikköä matalampi kuin viime keväänä viidessä sairaanhoitopiirissä. Muualla lasku on ollut hieman vähäisempää. Ainoastaan Itä-Savossa MPR-rokotetta on annettu hieman enemmän kuin vuosi sitten. Myös pneumokokkirokotetta ja rotavirusrokotetta on annettu vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. 

Koulujen siirryttyä etäopetukseen myös käynnit kouluterveydenhuollossa ovat vähentyneet. Koulujen avautuessa on tärkeää huolehtia kouluterveydenhuollossa annettavista rokotteista ja terveystarkastuksista. 

Erityisen tärkeää on, että kaikki peruskoulun päättävät ovat saaneet kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteen, tytöt kaksi annosta HPV-rokotetta ja kaikki, joilta suoja puuttuu, myös vesirokkorokotteen.  

Kansallinen rokotusohjelma on suunniteltu niin, että rokotteet antavat suojaa juuri oikeaan aikaan. Sekä neuvola- että kouluterveyshuollon käynneistä on tärkeää  huolehtia  myös poikkeusoloissa, jotta rokotussuojaan ei jää puutteita. Rokotusohjelman mukaisista rokotuksista on tärkeää huolehtia myös poikkeusoloissa. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Mihin toimiin hallitus ryhtyy, ettei terveystarkastuksiin ja  rokotussuojaan  jää koronavirusepidemian takia puutteita ja  
miten varmistetaan, että kaikki peruskoulun päättäneet saavat rokoteohjelman mukaisen rokotesuojan? 
Helsingissä 14.5.2020 
Sari Sarkomaa kok 
 
Anna-Kaisa Ikonen kok 
 
Mia Laiho kok 
 
Pia Kauma kok