Viimeksi julkaistu 19.5.2020 14.25

Kirjallinen kysymys KK 415/2020 vp Kirjallinen  kysymys  vientiteollisuuden  kansainvälisten lentoyhteyksien turvaamisesta

JussiWihonenps

Eduskunnan puhemiehelle

Maakunnissa on herännyt huoli Finnairin suunnitelmista lakkauttaa lentoliikenne Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemiin ja Kokkolaan. Koronaviruksen taloudellisten vaikutusten takia matkustajamäärät ovat romahtaneet, ja Finnair julkisti päätöksensä olla lentämättä kyseisille kentille kesäkaudella 2020. Aikaisintaan liikenne voisi jatkua marraskuussa, mutta samaan aikaan on herännyt huoli siitä, lakkautetaanko lentoliikenne kokonaan.  

Vientiteollisuudelle maakuntakentät ovat olleet kansainvälisen toiminnan kannalta välttämättömiä. Ne ovat tarjonneet erinomaiset yhteydet maailmalle ja tarjonneet yrityksien asiakkaille mahdollisuuden vierailla tehtaille. Samankaltainen merkitys on yliopistoille sekä kulttuuri- ja urheiluelämälle. Toimivien yhteyksien avulla pystytään varmistamaan esimerkiksi isojen konferenssien ja tapahtumien järjestäminen. Esimerkiksi kotikaupungissani Joensuussa toimivien vientiyritysten, kuten Abloy, UPM, Stora Enso ja John Deere, kuten myös Itä-Suomen yliopiston kannalta kansainväliset yhteydet ovat elintärkeitä niiden toiminnalle. Unohtaa ei sovi myöskään Pohjois-Karjalan keskussairaalaa Siun Sotea.  

Joensuun ja Helsingin lentoreitin liikennemäärät ovat olleet vuosittain seuraavat: 119 714 vuonna 2017, 121 554 vuonna 2018 ja 126 613 vuona 2019https://www.finavia.fi/sites/default/files/documents/Matkustajat%20lentoasemittain%201998-2019-fi-fi_0.pdf. Lentoreitti on järjestetty niin, että jatkoyhteydet muualle Eurooppaan ja maailmalle ovat olleet toimivia. 

Tilanne on herättänyt huolta maakunnissa ympäri Suomen, ja maakunnista on tehty monia kannanottoja lentoliikenteen jatkamisen puolesta. Lentoliikenteen loppuminen vaikeuttaisi huomattavasti maan taloudelle tärkeiden vientiyritysten toimintaedellytyksiä. Koronaepidemian aiheuttamasta talousvaikeuksista selviytymiseen tarvitaan monenlaisia yrityksiä, ja vientiyritysten merkitys korostuu entisestään. Kansainvälisiä yhteyksiä tarvitaan jatkossakin, ja niiden avulla luodaan tulevaisuutta myös maakuntiin. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten hallitus aikoo turvata vientiyrityksille välttämättömiä kansainvälisiä lentoyhteyksiä tulevaisuudessa ja 
miten hallitus aikoo turvata elinkeinoelämän kilpailukyvyn maakunnissa? 
Helsingissä 19.5.2020 
JussiWihonenps