Viimeksi julkaistu 27.11.2021 15.00

Kirjallinen kysymys KK 427/2017 vp 
Hanna Sarkkinen vas ym. 
 
Kirjallinen kysymys lapsiavioliittojen lopettamisesta Suomessa

Eduskunnan puhemiehelle

Kehitysmaissa joka kolmas tyttö joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana, osa heistä jopa alle kymmenvuotiaana. Lapsiavioliitot merkitsevät tytöille usein koulunkäynnin keskeytymistä ja raskaaksi tuloa aivan liian nuorena. Usein lapsiavioliitot ovat pakkoavioliittoja; tytöt eivät siis saa itse päättää omasta naimisiin menostaan ja elämästään. 

Lapsiavioliittojen seuraukset usein myös kertautuvat seuraavilla sukupolvilla: nuorten ja kouluttamattomien äitien tyttärillä on suuri riski joutua myös naimisiin nuorina ja keskeyttää opintonsa. 

Lapsiavioliitot ovat räikeä ihmisoikeusloukkaus ja kestävän kehityksen este. Suomen ja kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä toimiin lapsiavioliittojen lopettamiseksi. YK:n ihmisoikeusneuvosto on suosittanut kaikkia maita kieltämään lapsiavioliitot.  

Suomessa on ulkomailla vastentahtoisesti naitettuja tyttöjä, mutta myös Suomen lainsäädäntö mahdollistaa alle 18-vuotiaiden avioliiton. Lainsäädäntöä tulee muuttaa alle 18-vuotiaiden henkilöiden avioliittojen kieltämiseksi Suomessa sekä ulkomailla solmittujen lapsiavioliittojen mitätöimiseksi. Lainsäädäntömuutosten lisäksi tarvitsemme viranomaisten yhteisen toimintasuunnitelman lapsiavioliittojen kitkemiseksi.  

Oikeusministeri Jari Lindström kertoi julkisuudessa viime keväänä aloittavansa lainsäädäntövalmistelun alle 18-vuotiaiden henkilöiden avioliittojen mahdollisuuden poistamiseksi lainsäädännöstä. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus tehdä lainsäädäntömuutokset alle 18-vuotiaiden henkilöiden avioliittojen kieltämiseksi Suomessa sekä ulkomailla solmittujen lapsiavioliittojen mitätöimiseksi? 
Helsingissä 12.10.2017 
Hanna Sarkkinen vas 
 
Aila Paloniemi kesk 
 
Saara-Sofia Sirén kok