Kirjallinen kysymys
KK
437
2019 vp
Jussi
Wihonen
ps
Kirjallinen kysymys hallituksen toimista kotimaanmatkailun edistämiseksi
Eduskunnan puhemiehelle
Matkailuala on Suomessa suuri työllistäjä ja Suomessa on edelleen paljon käyttämätöntä potentiaalia. Esimerkiksi Business Finlandin vuoden 2017 matkailutilinpidonhttps://www.businessfinland.fi/suomalaisille-asiakkaille/palvelut/matkailun-edistaminen/tutkimukset-ja-tilastot/matkailutilinpito/ mukaan matkailun tuottama arvonlisäys oli viisi miljardia euroa ja vuonna 2017 matkailutoimialoilla työskenteli noin 140 000 henkilöä, 5,5 prosenttia kaikista Suomen työllisistä. Matkailun kysyntä painottui erityisesti Uudellemaalle, mutta matkailun merkitys korostui maakunnissa, kuten Ahvenanmaalla, Lapissa, Kainuussa, Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa.  
Tilastokeskuksen raportinhttps://www.tilastokeskus.fi/til/matk/2019/11/matk_2019_11_2020-01-03_fi.pdf mukaan Suomen majoitusliikkeissä yövyttiin tammi—marraskuussa 2019 yhteensä 21,32 miljoonaa kertaa. Määrä on 4,1 prosenttia enemmän kuin edeltävänä vuonna vastaavana ajanjaksona. Kotimaisten matkailijoiden yöpymiset lisääntyivät 4,5 prosenttia ja ulkomaalaisten 3,3 prosenttia edellisvuodesta. Yöpymisissä suurta kasvua oli esimerkiksi Pohjois-Karjalassa (8,2 prosenttia). 
Matkailuala on suuri työllistäjä, ja sen merkitys on pienemmilläkin paikkakunnilla suuri. Matkailusta voisi olla paljon apua pienten paikkakuntien ja maakuntien taloudelle.  
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Mihin toimiin hallitus ryhtyy, jotta kasvava kotimaanmatkailun potentiaali pystytään hyödyntämään niin, että se tuo työtä, toimeentuloa ja investointeja ja 
miten hallitus aikoo edistää matkailun kasvua maakunnissa, kuten Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa? 
Helsingissä 8.1.2020 
Jussi
Wihonen
ps
Viimeksi julkaistu 8.1.2020 15:35