Viimeksi julkaistu 27.11.2021 17.31

Kirjallinen kysymys KK 509/2021 vp 
Ano Turtiainen vkk 
 
Kirjallinen kysymys koronarokotteiden puhtaudesta

Eduskunnan puhemiehelle

Julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan koronarokotteet ovat vanhenemassa, ja siksi kansalle kiirehditään antamaan kolmatta rokotuskierrosta (https://yle.fi/uutiset/3-12103934). 

Japani on viime viikolla löytänyt sekä Moderna että Pfizer -koronarokotteista saastuneita annoksia. Viime kuussa terveysministeriö lopetti noin 1,63 miljoonan rokotteen käytön varotoimenpiteenä sen jälkeen, kun vieraita aineita oli löydetty lukuisista injektiopulloista. (Uutisointi 15.9.2021: https://www.japantimes.co.jp/news/2021/09/15/national/contaminants-pfizer-tokyo-osaka/) 

Näitä samoja rokotteita käytetään suomalaisten rokottamiseen, ja Fimealta saatujen tietojen mukaan jotkin rokote-erät ovat numerotunnisteeltaan hyvin lähellä Japanin saastuneita tuotantoeriä.  

Fimea lainmukaisena lääketuotteiden turvallisuuden ja oikeellisuuden valvojana luottaa täysin sokeasti Euroopan lääkevirasto EMA:an, koska se ei ole tehnyt tai Suomessa teettänyt ainoatakaan testiä yhteenkään Suomessa käytössä olevaan koronarokotteen tuotantoerään. 

Ennen kuin rokottamista jatketaan tuotteilla, jotka ovat mahdollisesti saastuneita, Suomen viranomaisten on syytä omilla puolueettomilla ja asianmukaisilla laboratoriotesteillä varmistaa, että tuotteiden oikeellisuus ja puhtaus on juuri sitä mitä valmistaja lupaa, ja että tuotteita voidaan turvallisesti käyttää suomalaisilla ja erityisesti puolustuskyvyttömillä lapsilla. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Oletteko valmis toteuttamaan koronarokotteiden puhtautta koskevan suomalaisen tutkimuksen ja myös jatkuvan seurannan suomalaisten ja erityisesti suomalaisten koululaisten terveyden turvaamiseksi? 
Helsingissä 22.9.2021 
Ano Turtiainen vkk