Ohita päänavigaatio

Siirry sisältöön

KK 568/2020 vp

Viimeksi julkaistu 28.7.2020 10.18

Kirjallinen kysymys KK 568/2020 vp Kirjallinen kysymys reagoinnista koronaviruksen kehittymiseen kotimaassa ja muualla maailmassa

JussiWihonenps

Eduskunnan puhemiehelle

Koronatilanne on eri puolilla maailmaa erilainen ja tilanne elää koko ajan. Suomessa tilanne on ollut vakaa pitkään, mutta nyt on nähty pientä kasvua tartuntaluvuissa. Euroopassa monessa maassa koronatartuntojen määrä on lähtenyt suurempaan kasvuun. 

Päätöksiä matkustussuosituksista on tehty kahden viikon välein sen mukaan, mikä eri maiden tartuttavuusluku on. Eri maiden tilannetta on seurattu ja tartuttavuusluvun perusteella matkustusta suositetaan tai rajataan eri maihin. Esimerkiksi maanantaina 27.7. tulivat jälleen voimaan matkailurajoitukset Suomen ja Itävallan, Slovenian ja Sveitsin välille. Hallitus päätti asiasta viime torstaina. Samalla tiedossa on, että esimerkiksi Tanskassa ja Belgiassa tartuttavuusluku on kasvanut yli asetettujen raja-arvojen.https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006582067.html?ref=rss 

Belgian tilanne on aiheuttanut ihmetystä, sillä maan tilanne on pienessä ajassa muuttunut nopeasti, mutta viranomaiset eivät ole toistaiseksi tehneet muutoksia Belgian matkailusuosituksiin. Tilannetta on perusteltu sillä, ettei tarkasteluajankohtana Belgian tilanne ollut hälyttävä. Koronatilanne voi kuitenkin muuttua hyvinkin nopeasti ja tilanteisiin tulee reagoida nopeasti. Liiallisen byrokratian ei tule hidastaa koronatoimenpiteitä.  

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Onko hallitus varautunut koronatilanteen nopeaan muutokseen,  
onko hallitus valmistautunut tekemään päätöksiä matkailusuosituksista nopeammalla aikataululla,  
miten varmistetaan, ettei liiallinen byrokratia hidasta koronatoimenpiteitä ja 
voisiko ajankohtaisista tartuttavuusluvuista ja matkailusuosituksista tiedottaa kansalaisille paremmin? 
Helsingissä 28.7.2020 
JussiWihonenps