Viimeksi julkaistu 3.5.2021 18.55

Kirjallinen kysymys KK 591/2020 vp 
Arja Juvonen ps 
 
Kirjallinen kysymys pisaravisiirien käyttösuosituksesta koronavirusepidemian hallinnassa

Eduskunnan puhemiehelle

Maskejakin tehokkaampi suoja kansalaisille koronavirusta vastaan voisi olla muovinen suojavisiiri, joka peittää kasvot lähes kokonaan. Pisaravisiiri on koko kasvoja suojaava tuote, joka suojaa maskia paremmin silmiä, nenää ja suuta, ja vähentää tutkimusten mukaan pisaratartuntojen riskiä jopa 96 %. Niiden käyttöä on suositeltu muun muassa siksi, että suojavisiirejä on helpompi desinfioida ja ne estävät kasvojen koskettelunkin maskeja tehokkaammin. 

Ihmiset koskettelevat herkästi hengityssuojaimia niiden kostuessa ja riisuvat tai laskevat maskinsa suun edestä keskustellessaan toisille. Kirkas huurtumaton visiiri muistuttaa sosiaalisen etäisyyden pitämisestä, kuitenkin niin, että keskustelun osapuolet näkevät toistensa ilmeet ja huulten liikkeet. Visiirin kanssa on myös helpompi hengittää kuin maskin, joka voi tuntua helposti hiostavalta ja epämukavalta.  

Maskeja ei myöskään usein haluta mieltää kertakäyttöisiksi, eikä kalliita maskeja raaskita heittää lyhyen käytön jälkeen roskiin. Lyhyen aikaa käytössä olleita maskeja säilötään taskuissa ja käytetään hetken kuluttua uudelleen. Tämä luonnollisesti vesittää koko kasvomaskin idean. 

Suojavisiireiden kotimainen tuotanto on lisääntynyt tämän vuoden puolella voimakkaasti. Kotimaisia visiirejä on hyvin saatavilla, valmistajia löytyy useita eikä hintakaan ole kertahankinnaksi korkea (n. 15—25 euroa). Verrattuna kasvomaskien käyttöön visiiri maksaa itsensä jo muutaman päivän käytöllä takaisin.  

Visiirit on tähän saakka mielletty lähinnä terveydenhuollon työntekijöiden suojavarusteeksi, josta syystä ehdotan visiirin nostamista yleisesti esille yhtenä erinomaisena vaihtoehtona myös tavalliselle kansalaiselle suojautumisessa koronaa vastaan. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Aikooko hallitus antaa yleisen suosituksen kansalaisille myös pisaravisiirien käytöstä? 
Helsingissä 17.8.2020 
Arja Juvonen ps