Viimeksi julkaistu 11.11.2020 16.13

Kirjallinen kysymys KK 856/2020 vp Kirjallinen kysymys koronarajoitusten vaikutuksista urheiluseurojen ja -sarjojen talouteen ja tulevaisuuteen

JussiWihonenps

Eduskunnan puhemiehelle

Yksi suuri kärsijä koronapandemian aiheuttamien rajoitusten vaikutuksista on urheilu- ja tapahtuma-ala. Kun yleisömääriä on rajattu koronatoimenpiteinä, on seuroilta ja tapahtumanjärjestäjiltä lähtenyt merkittävä siivu tuloista ja oman toiminnan rahoittaminen on muuttunut entistä vaikeammaksi. Esimerkiksi koripalloseurat Kouvolan Kouvot ja Kotkan KTB-Basket ovat ilmoittaneet mediassa, ettei niiden talous kestä kauden loppuun pelaamistahttps://www.aamulehti.fi/a/ab0e955c-2ba4-41ef-bd29-42c1bab68c3e. Taloudellisesti ja yleisömääriltään suurimmassa urheiluliigassa, jääkiekon Liigassa seurat ovat tehneet jo monia säästötoimenpiteitä. Seuroissa henkilökuntaa ja jopa valmentajia on lomautettu ja pelaajat ovat suostuneet palkanalennuksiin. Rajoitetut yleisömäärät syövät kuitenkin seurojen kassoja. Ongelma on sama monissa lajeissa, ja koronapandemian pitkittyessä tulevat ongelmat jatkumaan myös tulevalle vuodelle.  

Seurat ovat toki yksityisiä yrityksiä, ja ne kohtaavat samoja haasteita kuin monet muut yrittäjät maassamme. Niillä ei ole kuitenkaan mahdollisuuksia tehdä täysin samankaltaisia toimenpiteitä kuin muilla aloilla, ja työntekijöiden eli pelaajien asema on nykyisessä tilanteessa huono. Jos pelaajia lomautettaisiin, jäisivät he täysin työttömyyskorvauksen varaan, kun huippu-urheilijoilla ei ole ansiosidonnaisia. Kun keskivertourheilija ei pääse Suomen urheiluliigoissa nauttimaan vastaavanlaisista palkoista kuin monissa ulkomaisissa sarjoissa, on tilanne tukala monelle.  

Korona vaikuttaa monille aloille, ja on ymmärrettävää, ettei kaikkia pystytä rahallisesti tukemaan, vaikka halua olisikin. On kuitenkin vaikea hyväksyä, että mitään tukea ei annettaisi ja seurojen ja urheiluliigojen annettaisiin kaatua koronan aiheuttamiin taloudellisiin ongelmiin. Seuraukset eivät jää pelkästään urheiluliigojen tasolle, vaan ongelmat johtavat eittämättä myös harrastetoimintatarjonnan heikkenemiseen. Pelissä ovat työpaikat ja terveys. 

Ponsiosa 

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Miten urheiluseuroja aiotaan tukea koronapandemian aiheuttamissa ongelmissa,  
miten tuetaan urheiluseuroja ja -sarjoja nousemaan jaloilleen koronapandemiasta, 
miten urheiluseuroja ja -sarjoja on tähän mennessä autettu toimimaan yleisörajoitusten kanssa ja 
miten turvataan suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuus? 
Helsingissä 11.11.2020 
JussiWihonenps