Suomen perustuslain mukaan tasavallan presidentiksi voidaan valita ainoastaan syntyperäinen Suomen kansalainen. Syntyperäisyydellä tarkoitetaan perustuslaissa sitä, että henkilön on täytynyt syntyessään saada Suomen kansalaisuus.
Syntyperäisyyden vaatiminen rajoittaa merkittävää osaa ei-syntyperäisiä Suomen kansalaisia asettumasta ehdolle Suomen presidentinvaaleissa. Samanlainen vaatimus ei koske esimerkiksi pääministeriä, muita ministereitä tai eduskunnan puhemiestä. Ylipäätään Suomen oikeusjärjestelmä ei tee eroa syntyperäisten tai myöhemmin Suomen kansalaisuuden saaneiden välillä, muuten kuin presidentin kohdalla. Suomessa syntyperäisyyttä vaadittiin myös aiemmin ministereiltä, mutta vaatimus poistettiin jo viime vuosituhannen lopulla.
Vaaleissa on valituksi tulemisen ohella tärkeää se, kenellä on oikeus asettua ehdolle. Vaaleissa myös keskustellaan tärkeistä yhteiskunnallisista asioista ja arvoista. Nykyinen vaatimus syntyperäisestä suomalaisuudesta estää satojatuhansia suomalaisia asettumasta ehdolle presidentinvaaleissa.
Monissa Länsi-Euroopan demokratioissa ei vaadita presidentinvaaleissa syntyperäisyyttä, vaan kansalaisuus riittää. Syntyperäisyys vaaditaan Liettuassa, Portugalissa ja Virossa. Kaksoiskansalaisuuden omaavat henkilöt eivät kuitenkaan voi asettua esimerkiksi Latviassa ehdolle. Kreikassa syntyperäistä kansalaisuutta ei edellytetä, mutta ehdokkaan pitää olla kreikkalaista alkuperää äitinsä tai isänsä puolelta.