Esitys liittyy vuoden 2017 alusta voimaan tulevaksi tarkoitettuun eläkeuudistukseen, joka on samanaikaisesti eduskunnan käsiteltävänä (HE 16/2015 vp). Eläkeuudistuksessa kuntien, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon ja Kelan palveluksessa olevien eläkkeitä koskevat eläkelait ehdotetaan yhdistettäviksi yhdeksi uudeksi, julkisten alojen eläkelaiksi. Kumottavista laeista ehdotetaan tässä esityksessä siirrettäviksi valtion sekä evankelis-luterilaisen kirkon eläketurvan rahoitusta koskevat säännökset sisällöltään muuttamattomina uusiin rahoitusta koskeviin lakeihin.
Valiokunta toteaa, että eläketurvan sisältöä koskevien säännösten ja rahoitusta koskevien säännösten eriyttäminen eri lakeihin selkeyttää sääntelyä samoin kuin ministeriöiden välistä toimivallanjakoa. Eläketurvan sisältöä koskeva julkisten alojen eläkelaki kuuluu jatkossa selkeästi sosiaali- ja terveysministeriön toimialalle ja eläketurvan rahoitusta koskevat lait niistä vastaavien ministeriöiden toimialoille.
Hallituksen esitykseen sisältyvään lakiehdotukseen Kevasta ehdotetaan otettavaksi nykyisin kunnallisessa eläkelaissa olevat Kevan hallintoa, valvontaa ja rahoitusta koskevat säännökset. Lisäksi lakiin otettaisiin uusina säännöksinä riskienhallintaa, sisäistä valvontaa ja sisäistä tarkastusta koskevat säännökset. Kevan hallituksen tehtäviin esitetään lisättäväksi sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä huolehtiminen. Uudessa laissa säädetään myös Kevan toimitusjohtajan ja varatoimitusjohtajan kelpoisuusvaatimuksista samoin kuin hallituksen ja sen jäsenten kelpoisuusvaatimuksista. Valiokunta pitää asianmukaisena, että nämä nykyisin pääosin Kevan johtosäännössä ja hallinnollisissa määräyksissä olevat säännökset saatetaan nyt lain tasolle.
Valiokunta katsoo, että Kevan rooli lakisääteisen sosiaaliturvan toimeenpanijana ja merkittävien eläkevarojen hallinnoijana edellyttää sen toiminnalta läpinäkyvyyttä ja hyvän hallinnon periaatteiden noudattamista. Tästä syystä on hyvä, että nyt ehdotettavat säännökset riskienhallinnasta sekä sisäisestä tarkastuksesta ja valvonnasta vastaavat pääosin työeläkevakuutusyhtiöstä annettuun lakiin kuluvan vuoden alusta lisättyjä säännöksiä.
Hallituksen esityksen mukaan Finanssivalvonnan vastuulla olisi Kevan rahoitustoiminnan suunnittelua ja sijoitustoimintaa koskeva tarkastus valtiovarainministeriön vastatessa Kevan toiminnan muusta valvonnasta. Talousvaliokunta toteaa lausunnossaan, että viranomaisten ja toimielinten valvontaan liittyvien oikeuksien ja vastuiden tulee olla johdonmukaisia ja tasapainossa. Talousvaliokunta huomauttaa, että valvonnan selkeys ja yksiselitteisyys olisi valvonnan kaikkien osapuolten etu. Esitys näyttäisi tässä suhteessa jättävän valtionvarainministeriön ja Finanssivalvonnan toimittaman valvonnan rajapintaan epäselvyyttä, minkä suhteen talousvaliokunta edellyttää, että säännösten toimivuutta seurataan tiiviisti ja tarvittaessa säännöksiä selkeytetään.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta toteaa, että Kevan sijoitustoiminnan valvonnan tulee olla kattavaa ja mahdollisia sijoitustoiminnan ja hallinnon valvonnassa olevia rajapintoja tulee vähentää. Kun otetaan huomioon Kevan toiminnan luonne ja sen hoidettavana olevien varojen määrä ja laatu, tulee valvontaoikeuksien sekä valvontavastuiden muodostaa selkeä ja toimiva kokonaisuus. Sosiaali- ja terveysvaliokunta pitää tarpeellisena, että valvonnan toimivuutta selvitetään ja selvityksen perusteella tarvittaessa valmistellaan mahdolliset säädösmuutokset.
Lakiehdotuksen nykytilan arvioinnissa todetaan, että esityksen valmistelun yhteydessä on arvioitu myös mahdollista tarvetta muuttaa Kevan hallintoelinten kokoonpanoa koskevia säännöksiä. Perustelujen mukaan keskustelun kohteena on ollut erityisesti työmarkkinaosapuolten edustus hallinnossa työeläkeyhtiöitä vastaavin tavoin pariteettiperiaatetta noudattaen. Lisäksi todetaan, että osapuolet ovat ilmoittaneet valmistelevansa asiaa erikseen pyrkien löytämään yhteisen näkemyksen. Mahdolliset muutokset hallintoelinten kokoonpanoa koskeviin säännöksiin valmistellaan siten, että niitä voitaisiin soveltaa heti huhtikuussa 2017 pidettävien kuntavaalien jälkeen. Valiokunta pitää asian selvittämistä tarpeellisena. Kevan tehtävien laajennuttua koskemaan myös valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläketurvan toimeenpanoa olisi valiokunnan näkemyksen mukaan lisäksi tarpeen selvittää valtion, kirkon ja Kelan edustusta Kevan hallinnossa.
Tilintarkastuslainsäädäntö muuttuu 1.1.2016 voimaan tulevalla lailla (1141/2015). Tästä syystä valiokunta ehdottaa 1. lakiehdotuksen 6 ja 35 §:iä muutettaviksi.