Yleistä
Hallituksen esityksellä laajennetaan työsuojeluviranomaisen tiedonsaantioikeuksia ja tiedonluovutusoikeuksia sen suorittaessa harmaan talouden torjuntaan liittyviä valvontatehtäviä. Uudistuksen tavoitteena on tehostaa työsuojeluviranomaisen toimintaa ja viranomaisten välistä yhteistyötä harmaan talouden torjunnassa.
Uudistus toteutetaan muuttamalla työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun lain (44/2006; jäljempänä työsuojelun valvontalaki) työsuojeluviranomaisen salassa pidettävän tiedon saantia ja luovuttamista koskevia säännöksiä. Uudella sääntelyllä mahdollistetaan jatkossa myös työsuojeluviranomaisten keskinäinen tietojen vaihto kaikissa työsuojeluviranomaisen valvontatehtävissä. Lisäksi työsuojeluviranomaiselle annetaan oikeus saada Harmaan talouden selvitysyksikön tuottamia velvoitteidenhoitoselvityksiä muuttamalla Harmaan talouden selvitysyksiköstä annettua lakia.
Työsuojelun valvontalakia muutetaan uudistuksen yhteydessä myös siten, että nykyistä useampi taho voi tehdä muistutuksen työsuojeluviranomaisen toiminnasta ja työsuojelutarkastaja voi antaa työnantajalle kehotuksen asiassa, joka koskee kirjallisen lomautustodistuksen tai työsopimuksen päättämisperusteita koskevan kirjallisen ilmoituksen antamista työntekijälle.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta on useissa yhteyksissä (mm. TyVM 5/2009 vp, TyVL 16/2010 vp ja TyVL 17/2012 vp) korostanut tietosuojaviranomaisten tiedonsaantioikeuksien tärkeyttä ja niiden laajentamisen välttämättömyyttä harmaan talouden torjunnan tehostamiseksi ja käytännön valvontatyössä koettujen ongelmien ratkaisemiseksi. Valiokunta pitää tärkeänä, että tietojensaantioikeuksia ja -luovutuksia koskeva esitys on nyt saatu eduskunnan käsiteltäväksi ja puoltaa lakiehdotusten hyväksymistä muutettuina seuraavin huomautuksin.
Tiedonsaantioikeuksien laajentaminen ja velvoitteidenhoitoselvitys
Työsuojeluviranomainen saa valvonnassa tarvittavat tiedot ja asiakirjat lähtökohtaisesti suoraan yksittäisen valvonnan kohteelta. Pelkkä valvonnan kohteelta saatu tieto ei kuitenkaan aina riitä, vaan joissakin tapauksissa täydentävää tietoa sekä vertailutietoa tarvitaan myös viranomaisilta. Lisäksi valvonnan kohdentamiseksi tarvitaan tietoa yrityksistä, joiden toiminnassa esiintyy muita todennäköisemmin laiminlyöntejä ja epäkohtia. Työsuojeluviranomaisen tiedonsaantioikeudet ovat tällä hetkellä varsin rajattuja ja mahdollistavat salassa pidettävien tietojen saannin vain tietyiltä viranomaisilta. Tästä aiheutuu ongelmia käytännön valvontatyöhön ja valvonnan kohdentamiseen.
Harmaan talouden selvitysyksikkö tuottaa harmaan talouden torjumiseksi velvoitteidenhoitoselvityksiä niihin oikeutettujen viranomaisten pyynnöstä. Selvityksessä voidaan käyttää julkisia tietoja ja tietoja, joihin selvityksen pyytäneellä viranomaisella on oikeus. Selvityksessä tarkasteltavan kohteen toiminnasta saadaan eri lähteistä kerättyä tietoa yhdistämällä ja analysoimalla selkeä kokonaiskuva.
Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta esitti Harmaan talouden selvitysyksiköstä säätämisen yhteydessä valtiovarainvaliokunnalle antamassaan lausunnossa (TyVL 16/2010 vp), että työsuojeluviranomainen olisi valvonnan kohdentamisen tehostamiseksi tullut lisätä velvoitteidenhoitoselvityksiin oikeutettujen viranomaisten luetteloon. Suppeiden tiedonsaantioikeuksien vuoksi työsuojeluviranomainen jätettiin kuitenkin tuolloin selvityksiin oikeutettujen viranomaisten ulkopuolelle.
Nyt käsillä olevassa esityksessä ehdotetaan työsuojeluviranomaisen tiedonsaantioikeuksien laajentamista sen suorittaessa harmaan talouden torjuntaan liittyviä valvontatehtäviä. Laajennettujen oikeuksien ansiosta myös velvoitteidenhoitoselvitysten tekemisessä pystytään tietoja hyödyntämään nykyistä laajemmin, minkä vuoksi työsuojeluviranomainen ehdotetaan lisättäväksi velvoitteidenhoitoselvityksiin oikeutettujen viranomaisten luetteloon.
Valiokunta pitää ehdotettuja muutoksia tärkeinä ja tarpeellisina ja katsoo, että työsuojeluviranomaisen mahdollisuudet harmaan talouden torjuntaan sekä työsuojeluvalvontaan helpottuvat ja tehostuvat uudistuksen ansiosta merkittävästi. Uudistus kaventaa valiokunnan näkemyksen mukaan harmaan talouden toimijoiden liikkumatilaa ja lisää harmaata taloutta harjoittavien yritysten kiinnijäämisriskiä. Lisäksi esitys lisää yritysten välistä tervettä kilpailua valvonnan tehostuessa ja kohdistuessa tarkemmin niihin yrityksiin, jotka toimivat väärin.
Oikeus saada tietojoukko ja oikeus luovuttaa tietoja
Työsuojeluviranomaisella on työsuojelun valvontalakiin nyt ehdotetun uuden 4 c §:n mukaan jatkossa oikeus saada tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä annetun lain (1233/2006) valvonnan kohdentamiseksi viranomaiselta ja muulta julkista tehtävää hoitavalta taholta tietojoukkoja. Tietojoukolla tarkoitetaan yhteistyössä tiedon luovuttavan tahon kanssa rajattua listaa yritys- ja yhteisötietojärjestelmään rekisteröitävistä yksiköistä. Tehtävässä rajauksessa otetaan huomioon työsuojeluviranomaisen tietotarve valvonnan kohdentamisessa.
Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että työsuojeluviranomainen saa tietojoukkojen yhteydessä myös sellaisia tietoja, jotka eivät ole tarpeen yksittäisissä valvontatapauksissa. Valvonnan kohdentamisessa tarpeettomiksi jääneet tiedot on pykälän 3 momentin mukaan hävitettävä välittömästi.
Lakiin ehdotetun uuden 4 d §:n mukaan työsuojeluviranomainen saa salassapitosäännösten estämättä oma-aloitteisesti luovuttaa tietoja säännöksessä mainituille tahoille silloin, kun on syntynyt epäilys laiminlyönnistä tai epäkohdasta. Valiokunta korostaa, että tietojenluovutusoikeus ei koske 4 c §:ssä tarkoitettujen tietojoukkojen yhteydessä saatuja välittömästi hävitettäviä tarpeettomia tietoja. Sen sijaan sellaiset tiedot, jotka on saatu mainitun säännöksen nojalla ja joita käytetään tilaajavastuutarkastuksissa, liitetään normaaliin tapaan työsuojeluviranomaisen kutakin tarkastusta koskeviin tietoihin. Tiedot hävitetään aikanaan tiedonohjaussuunnitelman mukaisesti.
Tietojärjestelmien kehittäminen
Velvoitteidenhoitoselvitysten hyödyntäminen edellyttää yhteisen tietojen yhdistämistä tukevan hyvän tietojenkäsittelytavan mukaisen rajapinnan rakentamista Harmaan talouden selvitysyksikön ja työsuojeluviranomaisten tietojärjestelmien välille. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan yhteisen rajapinnan rakentamiseen ei ole työsuojeluviranomaisten vähentyneiden resurssien vuoksi kyetty riittävästi panostamaan, mikä saattaa viivästyttää uudistuksen täysimääräistä hyödyntämistä. Valiokunta edellyttää, että tietojärjestelmien ja tietoturvallisuuden kehittämiseen varataan riittävät resurssit.
Tilaajavastuulain valvontaa voidaan jatkossa kohdentaa nykyistä tarkemmin, minkä johdosta laiminlyöntimaksun määräämiseen johtavien valvontatapausten määrän ennakoidaan lisääntyvän merkittävästi. Tämä lisää samalla myös Oikeusrekisterikeskuksen maksujen perintään liittyviä tehtäviä. Tällä hetkellä Oikeusrekisterikeskus hoitaa perinnän manuaalisesti, koska keskuksen vuonna 2004 valmistuneeseen tietojärjestelmään ei ole pystytty tekemään muutoksia, jotka mahdollistaisivat perintätoimenpiteiden hoitamisen tietojärjestelmän avulla. Valiokunta pitää tärkeänä, että Oikeusrekisterikeskukselle varataan tietojärjestelmän kehittämiseen riittävät resurssit.