Pöytäkirjan asiakohta
PTK
10
2016 vp
Täysistunto
Torstai 18.2.2016 klo 15.59—20.29
2.5
Suullinen kysymys Ison-Britannian mahdollisen EU-eron vaikutuksista (Pertti Salolainen kok)
Suullinen kysymys
Suullinen kyselytunti
Toinen varapuhemies Paula Risikko
Ehdimme ottaa vielä yhden kysymyksen: edustaja Salolainen. 
Keskustelu
16.58
Pertti
Salolainen
kok
Arvoisa rouva puhemies! Miten te, ulkoministeri Soini, suhtaudutte siihen vakavaan mahdollisuuteen, että Britannia eroaa Euroopan unionista? Minkälaisia seurauksia sillä olisi taloudellisesti, kauppapoliittisesti ja ulkopoliittisesti nykyisessä Euroopan jännittyneessä ilmapiirissä? 
16.59
Ulkoasiainministeri
Timo
Soini
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa rouva puhemies! Tämä on äärimmäisen vakava ja tärkeä kysymys, tästä juuri ensi yönä neuvotellaan. Varapuheenjohtaja, suurlähettiläs Salolainen tietää erittäin hyvin tämän merkityksen. Britannia on Euroopan unionin toiseksi suurin talous. Se on toiseksi suurin nettomaksaja. Se on ehkä vahvin sotilaallinen voima Euroopan unionissa. Se on täydellinen katastrofi Euroopan unionille — ei välttämättä Britannialle, mutta Euroopan unionille — jos he päättävät lähteä. Minä en ohjeista, mitä britin pitää äänestää, mutta sen sanon, että jos nämä kaikki toteutuvat, niin Suomen lasku kasvaa. Jos tulee hyvä neuvottelutulos, siellä voi olla jotakin sellaista, joka Suomea myös hyödyttää. 
Toinen varapuhemies Paula Risikko
Ja vielä ministeri Stubb lyhyesti. 
17.00
 Valtiovarainministeri 
Alexander 
Stubb 
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa rouva puhemies! Tämä on monella tapaa erittäin tärkeä päivä Euroopalle ja Euroopan unionille. Olisi sekä lyhyellä tähtäimellä markkinaturbulenssien ja muun kautta että pitkällä tähtäimellä taloudellisesti ja poliittisesti erittäin valitettavaa, kuten ulkoministeri tuossa totesi, katastrofaalista sekä Euroopan unionille, Britannialle että Suomelle, jos Britannia eroaisi. Uskon itse, että ne vaikutukset Britannian EU:sta lähdöstä olisivat muun muassa rahoitusmarkkinoilla järisyttävät. Me teemme kaikkemme tässä hallituksessa, että Britannia ei lähde Euroopan unionista. 
Toinen varapuhemies Paula Risikko
Ministeri Toivakka, hyvin lyhyesti. 
17.00
 Ulkomaankauppa-  ja  kehitysministeri 
Lenita 
Toivakka
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Tämä on erittäin tärkeä kysymys. Esimerkiksi kauppapoliittisesti kun mietimme, niin Britannia, kuten Suomikin, kannattaa kaupan vapauttamista ja on siinä mielessä ollut meille tärkeä liittolainen, kun mietitään kaupan vapauttamisneuvotteluja. Myöskin toisessa mielessä: Britannia on meille kuudenneksi tärkein vientikohde, 5,2 prosenttia Suomen viennistä menee Britanniaan. Nyt jos Britannia jäisi EU:n ulkopuolelle, pitäisi tehdä uudet sopimukset, jotkut Efta-tyyliset tai EU—Turkki-väliset sopimukset, ja siinä viiveessä voisi Suomellakin olla vaikeuksia käydä kauppaa Britannian kanssa. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Kyselytunti päättyi. 
Viimeksi julkaistu 17.11.2016 13:48