Pöytäkirjan asiakohta
PTK
10
2020 vp
Täysistunto
Torstai 20.2.2020 klo 15.59—19.11
3.2
Suullinen kysymys EU:n maataloustuista (Janne Sankelo kok)
Suullinen kysymys
SKT 13/2020 vp
Suullinen kyselytunti
Toinen varapuhemies Juho Eerola
Edustaja Sankelo. 
Keskustelu
16.31
Janne
Sankelo
kok
Arvoisa puhemies! Pääministerit neuvottelevat parasta aikaa Brysselissä EU:n tulevien vuosien budjetista. Neuvotteluissa on Suomella paljon pelissä. Kokoomus tukee suomalaisia viljelijöitä. Haluamme tukea myös neuvotteluja, mutta edellytämme, että hallitus osaa ajaa Suomen etua. 
Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Suomen maataloustuista ja maaseudun kehittämisrahoista olisi lähtemässä 310 miljoonaa euroa. [Eduskunnasta: Ohhoh!] Kyse on sananmukaisesti viljelijän leivästä ja maaseudun elinvoimasta. Lisärahoitusta siis tarvitaan, jotta voimme panostaa kaikkia EU-maita yhdistäviin asioihin, kuten yhteiseen rajaturvallisuuteen ja EU:n kilpailukykyyn. Britannian lähtö on vaikuttamassa sen rahan määrään, joka vaikuttaa myös suomalaisen viljelijän arkeen. Kysynkin asianomaiselta ministeriltä: kuinka hallitus on varautunut turvaamaan viljelijöiden uskon ruoantuotannon tulevaisuuteen tilanteessa, [Puhemies koputtaa] jossa EU-rahoitus vähenee sadoilla miljoonilla euroilla? [Perussuomalaisten ryhmästä: Vakava kysymys!] 
16.33
Valtiovarainministeri
Katri
Kulmuni
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Kiitoksia tärkeästä kysymyksestä. Aivan kuten edustaja Sankelo toteaa, pääministeri on parhaillaan neuvottelemassa Suomen puolesta tulevasta EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä. Ehkäpä edustajat eilen huomasivatkin, että kun pääministeri tapasi liittokansleri Merkeliä, hän tiedotustilaisuudessa hyvin selkeäsanaisesti kertoi Suomen tavoitteista. Meille yksi keskeisimpiä tavoitteita on maatalous, maaseudun kehittämisrahasto ja se pilari kakkonen, joka on Suomelle hyvin tärkeä. Julkisuudessa olleista tiedoista tietenkin käydään julkisuudessa keskustelua, mutta Suomen kanta on se, että me haluamme, yksi keskeisimmistä asioista meille on, että tässä maassa on myös tulevaisuudessa puhdasta ruoantuotantoa, omavaraista viljelyä, ja sen takia se on yksi Suomen kärkitavoitteista noissa neuvotteluissa, joissa pääministeri parhaillaan on. Ja totta kai, jos hän menestyisi niissä huonosti, niin meillähän myös hallitusohjelmassa kansallisesti kompensoidaan ne menetykset, mitä mahdollisesti tulisi. Mutta toivotamme pääministerille menestystä neuvotteluihin. 
16.34
Janne
Sankelo
kok
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Hallitusohjelmassa tosiaan lukee: ”tarvittaessa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan tulevan tukiohjelmakauden 2021—27 EU-rahoituksen Suomelle kohdentuvan osan alenema kompensoidaan jakamattomasta varauksesta”. 
Arvoisa hallitus! Politiikassa asiat ovat tärkeitä. Oikeasti tärkeät asiat ovat kuitenkin niitä, joille on oikeasti varattu rahat ohjelmiin ja budjetteihin. Hallitus, te siis tuon äskeisenkin puheenvuoron mukaan haluatte turvata suomalaisen viljelijän toimeentulon ja puhtaan kotimaisen ruoan saannin. [Keskeltä: Juuri näin!] Tässä semmoinen ihmetyttää, että koko jakamaton varaus kaikkiin yllättäviin menoihin on hallituksella tuleville vuosille 150 miljoonaa. Tämä on puolet siitä, mitä ennakkotietojen mukaan on nyt lähtemässä. Ministeri Leppä: Voitteko luvata suomalaisille viljelijöille, että maataloustukia ei leikata tällä vaalikaudella? Voiko suomalainen viljelijä [Puhemies koputtaa] luottaa teihin ja hallitusohjelman lupauksiin? 
16.35
Maa- ja metsätalousministeri
Jari
Leppä
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa herra puhemies! Suomen linja, mistä valtiovarainministeri Kulmuni äsken kertoi, on se sama linja, mitä viime kaudella ajettiin, missä kokoomus oli myöskin mukana. Täysin sama linja, [Ben Zyskowicz: Silloin se ei pitänyt!] ja juuri samat periaatteet, jotka äsken kuulimme valtiovarainministerin suusta, joita tällä hetkellä pääministeri Marin erinomaisen jämäkällä tavalla, niin kuin eilen huomattiin julkisuudesta, vie eteenpäin. Se on se linja, josta me lähdemme. 
Me haluamme tästä mahdollisimman hyvän neuvottelutuloksen. Me emme tyydy mihinkään muuhun kuin hyvään neuvottelutulokseen. [Ben Zyskowicz: Sitä ei kysytty!] Ja pidämme huolen siitä, että kun viljelijöille ollaan nyt asettamassa lisää velvoitteita ympäristö‑ ja ilmastonäkökulmasta, on selvää, ettei rahoitus voi silloin pienentyä. Päivänselvä asia. Ei voi olla niin, että meillä vaatimukset kasvavat ja rahoitus pienenee. Mahdoton yhtälö. Sen vuoksi meillä on myöskin ne perälautakirjaukset hallituksessa ja hallitusohjelmassa, ja sen mukaan tullaan menettelemään. [Sari Sarkomaa: Kysymys jäi vastaamatta!] 
Viimeksi julkaistu 28.8.2020 12.07