Pöytäkirjan asiakohta
PTK
10
2020 vp
Täysistunto
Torstai 20.2.2020 klo 15.59—19.11
3.4
Suullinen kysymys työlupien käsittelyajoista (Harry Harkimo liik)
Suullinen kysymys
SKT 15/2020 vp
Suullinen kyselytunti
Toinen varapuhemies Juho Eerola
Seuraava aihe ja kysymys, edustaja Harkimo. 
Keskustelu
16.51
Harry
Harkimo
liik
Arvoisa puhemies! Ministeri Haatainen, hallitus puhuu koko ajan työperäisestä maahanmuutosta, ja heidän kärkihankkeensa on, että saadaan korkeakoulutettuja ihmisiä töihin Suomeen. Kävin tällä viikolla Maahanmuuttovirastossa ja kysyin, kuinka pitkät ovat ne ajat, kun näitä työlupia käsitellään. Minulle ilmoitettiin, että neljä kuukautta on minimi, mutta siihen ei päästä, vaan tänä päivänä se kestää kuusi kuukautta. Mistä tämä johtuu? Tämä johtuu resurssipulasta. Sieltä puuttuu 10 miljoonaa euroa. [Timo Heinonen: Kokoomus esitti sitä!] Kuvitteletteko te, että työntekijä tai työnantaja pystyy odottamaan kuusi kuukautta, että työnantaja saa työntekijän tai työntekijä menee töihin, kun meidän kilpailijamaissa, esimerkiksi Hollannissa, missä on rekisteröity ne yrityk-set, joihin voi mennä töihin, [Puhemies koputtaa] 14 päivässä saa työluvan? 
16.53
Työministeri
Tuula
Haatainen
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Edustaja Harkimo nostaa esille todella tärkeän asian, johon hallitus etsii nyt tarmokkaasti toimenpiteitä: miten voimme lyhentää näitä ylipitkiä työlupien käsittelyaikoja. Ne ovat kohtuuttomia aikoja. Tavoitteena on yksi kuukausi. Sitä lyhyemmäksi on vaikea päästä, jos asiat hoidetaan kuitenkin asianmukaisella tavalla. 
Hallituksen keskeinen tavoite on nyt selkeyttää tämä hallinto. Työ- ja elinkeinoministeriöön on nyt perustettu työperäisen maahanmuuton yksikkö, ja me tulemme tätä kautta nyt ohjaamaan tätä prosessia. Siinä on mukana ulkoministeriö, siinä ovat mukana sisäministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö, ja yhdessä me käymme nyt läpi, työ- ja elinkeinoministeriö minun johdollani, kaikki lainsäädännön ja käytännön ongelmat, jokainen kivi ja kanto käydään läpi, mikä tässä oikein hidastaa. Ja tätä järjestelmää tullaan nyt sillä tavalla vauhdittamaan, että lainsäädännölliset [Puhemies koputtaa] esteet puretaan ja käytäntöjä nopeutetaan. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Viimeksi julkaistu 28.8.2020 12.10