Arvoisa puhemies! Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annettua lakia. Tämä liittyy tietenkin koronavirusepidemiaan, ja muutos on osa kuntatalouden toimenpidepakettia. Näillä ehdotetuilla muutoksilla korvataan epidemiasta kunnille vuonna 2020 aiheutuvaa kustannusten kasvua ja verotulojen heikkenemistä yhteensä 722,3 miljoonaa euroa. Valiokunta esittää, että kunnan peruspalvelujen valtionosuusprosenttia korotettaisiin 0,03 prosenttiyksiköllä hallituksen esityksessä ehdotetun 0,05 prosenttiyksikön sijaan. Tämän valtionosuusprosentin muutoksen tarkoituksena on ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annettuun lakiin ehdotetusta iäkkäiden henkilöiden tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon henkilöstömitoituksesta vuonna 2020 aiheutuvien kustannusten korvaaminen kunnille.
Valiokunta toteaa tämän tukipaketin olevan kuntakentälle erittäin tarpeellinen. Epidemialla ja sen rajoitustoimilla on ollut vaikutuksia kaikkiin kuntiin. Ne vaihtelevat alueellisesti epidemian levinneisyyden mukaan, ja niihin vaikuttavat lisäksi kunnan väestö- ja elinkeinorakenne sekä rahoitusrakenne. Valiokunta pitää sen vuoksi perusteltuna, että kuntatalouden tukipaketti koostuu neljästä eri osiosta, mikä mahdollistaa erilaisten vaikutuskanavien huomioonottamisen. Hallintovaliokunta pitää tärkeänä, että kuntatalouden tukipaketin suurin osa eli tämä valtionosuuden korotus jakaantuu osioihin, joiden laskentaperusteet pyrkivät korvaamaan erikseen erityyppisiä talousvaikutuksia. Valtionosuuteen tehtävien lisäysten vaikutukset eri kuntiin vaihtelevat sen mukaan, mikä on kunnan asukasmäärä, alle 18-vuotiaiden asukkaiden määrä ja 65 vuotta täyttäneiden asukkaiden määrä sekä verovuoden verontilityksessä sovellettava kunnallisveron jako-osuus ja verotulojen ja valtionosuuksien osuus kunnan tuloista. Kun euromääräisesti näitä tarkastellaan, niin merkittävä osa lisäyksistä kohdentuu erityisesti suurimmille kaupungeille. Noin kolmannes valtionosuuden lisäyksistä kohdentuu Uudellemaalle. Koronavirusepidemian talousvaikutukset painottuvat voimakkaimmin näille alueille. Asukasta kohden tarkasteltuna kuitenkin kaikki kunnat saavat merkittävän valtionosuuden lisäyksen vuonna 2020.
Valtionosuuslain muutosehdotuksen ulkopuolisena toimenpiteenä mutta kuitenkin osana tukipakettia neljänteen lisätalousarvioesitykseen sisältyy sairaanhoitopiireille 200 miljoonan euron avustus koronavirustilanteen aiheuttamien kustannusten ja alijäämien kompensointiin. Valiokunta on aiemmin julkisen talouden suunnitelmasta antamassaan lausunnossa todennut, että kunnille ja sairaanhoitopiireille syntyy kriisin johdosta myös varautumiseen liittyviä kustannuksia, ja kiinnittänyt huomiota kiireettömän hoidon lykkääntymisen vaikutuksiin.
Hallituksen esityksessä on suuntaa-antavasti arvioitu, että koronakriisin yhteisvaikutus kuntatalouteen olisi noin 1,6—2 miljardia euroa. On kuitenkin hyvin vaikea erottaa, mikä johtuu suoraan koronavirusepidemian vaikutuksesta ja mikä jo muutenkin kuntien historiallisen vaikeasta tilanteesta ja ylipäätänsä talouden vaimeasta kehityksestä. Hallintovaliokunta pitää tärkeänä, että on ryhdytty nopeasti toimenpiteisiin, jotta kuntien edellytykset huolehtia peruspalveluista eivät vaarantuisi. Siihen, miten kuntatalous sitten kokonaisuutena toipuu, vaikuttaa paljon muun muassa se, miten elpyminen käynnistyy, ja myös rakenneuudistuksilla vaikutetaan kuntien taloudelliseen ahdinkoon. Joka tapauksessa epidemian vaikutuksia ja tukipaketin riittävyyttä on edelleen seurattava ja tukea tarpeen mukaan lisättävä, ja tukemiseen on syytä varautua myös tämän vuoden jälkeen.
Hallintovaliokunnan saaman tiedon mukaan henkilöstömitoituksesta ja siihen liittyvistä tietojärjestelmämuutoksista ja koulutuksesta aiheutuva arvioitu kustannus on noin 12,7 miljoonaa euroa vuodelle 2020, jos laki siis tulee voimaan 1.10.2020. Tästä seuraa, että hallituksen esityksessä ehdotettua kunnan peruspalvelujen valtionosuusprosenttia on tarpeen muuttaa. Ja kuten todettua, valiokunta esittää tässä, että sitä korotetaan 0,03 prosenttiyksiköllä hallituksen esityksessä olevan 0,05 prosenttiyksikön sijasta, jolloin uusi valtionosuusprosentti on 25,49 ja kuntien omarahoitusosuus siis 74,51. Näiden prosenttien saaminen aikaan ei ollut aivan yksinkertaista. Valiokuntaneuvos teki jälleen suuren urakan, jotta saimme tämän mietinnön tänne saliin tänään, mutta tässä ne prosentit nyt ovat.
Arvoisa puhemies! Hallintovaliokunta kannattaa valtionosuuden korotusta ja pitää ylipäätänsä neljänteen lisätalousarvioesitykseen sisältyvää tukipakettia kuntakentälle erittäin tarpeellisena. Tässä käsittelyssä mukana oli toimenpidealoite 39/2020 vp, jossa samoin ehdotetaan, että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin kuntien pelastusohjelman luomiseksi koronakriisin aikana. Tämä toimenpidealoite sisältää myös muita ehdotuksia tällaisen kuntaohjelman toimenpiteiksi, ja tässä hallituksen esityksessä ehdotettu valtionosuuksien korotus muodostaa suurimman osan koronavirusepidemiaan liittyvää kuntatalouden tukipakettia. Näiltä osin hallintovaliokunta esittää, että tämä toimenpidealoite hylätään.
Nämä toimenpiteet otetaan tässä muuten huomioon. Ja edellä esitetyt muutokset huomioiden hallintovaliokunta esittää, että tämä esitys siis hyväksytään muutettuna, ja meidän mietintömme oli yksimielinen.