Edustaja Kiljunen näyttää esimerkkiä ja pysyy otsakkeen mukaisessa aiheessa.
Arvoisa puhemies! Te olette tässä kuulleet upeita puheenvuoroja ja yleistä hyminää koskien näitä etäkokouksia ja tätä digitalisaatioprosessia. Puhemies varmaan sallii riitasoinnunkin tähän kohtaan, yhden kerettiläisen puheenvuoron, joka asettaa ainakin muutamia kysymyksiä silloin, kun me puhumme tästä digihypestä, joka on vallannut myöskin eduskunnan, ja suuresta riemusta, mikä täällä on.
Talousvaliokuntaa kiitettiin siitä, että se teki yksimielisen esityksen. Kyllä, varmasti se yksimielisyys on paikallaan, jos on kyse tilapäistoimesta, mutta edustaja Pirttilahtihan tässä esitti sitä, että nämä järjestelmät täytyisi saada pysyviksi, ja edustaja Heinonenhan yleisellä ihastuttavalla tavallaan idealisoi koko tämän digimaailman rakentumisen ja etäkokousten luonteen niin, että minäkin jouduin etäältä juoksemaan tänne pystyäkseni vastaamaan edustaja Heinoselle, ja tässä hän nyt näköjään istuu vielä paikallaan. [Timo Heinonen: Totta kai!]
Haluaisin todeta nyt ihan ensimmäiseksi sen, että tämä ei ole vain tekninen ongelma, mihin muun muassa edustaja Essayah viittasi. Etäkokouksissa on yleensä vaikeuksia, varsinkin myöskin sisällön toiminnallinen ongelma.
Tekninen ongelma se on sikäli, että meillä on iso joukko Suomen kansalaisia, joille nämä modernit tekniset välineet ovat ylivoimaisia. Myöskin minä kuulun niihin, jotka jatkuvasti joutuvat ärhentelemään siinä, kun sormet eivät ole niin näppäriä kuin nämä laitteet vaativat. Tänäänkin on ollut useita kokouksia, joissa olen itse joutunut harrastamaan sorminäppäryyttä, joka menee taitojeni ylitse. Sen lisäksi on myöskin iso joukko ihmisiä, joille nämä ovat saavuttamattomissa: yli 300 000 yli 65-vuotiasta ilman tietokoneita. Hyvät ihmiset, älkää nyt rakentako järjestelmää, joka rakentuu tämän digimaailman, teknologian ympärille, kun meillä on ihmisiä, jotka ovat täysin ulkona tästä päätöksentekojärjestelmästä. Eli tämä on se tekninen puoli tässä.
Mutta sisällöllinen puoli: Luonteeltaan nämä etäkokoukset, joihin minäkin tänään olen osallistunut jo useampaan, tarkoittavat vallan keskittämistä. Edustuksellisessa demokratiassa tapahtuu aitoa vallan keskittämistä, kun me siirrämme kokoukset tämmöisiin etätilanteisiin. Valta keskittyy niille, jotka valmistelevat sen kokouksen, ja niille, jotka johtavat sen kokouksen.
Tämä on vakava hälytyshuuto siihen kohtaan, kun täällä puhuttiin siitä, että pitää päätöksentekojärjestelmä eduskunnan puitteissa saattaa etäyhteyksien varaan, että älkää nyt ihmeessä menkö sokeina tässä eteenpäin. Kyllä inhimillinen, fyysinen kanssakäyminen, läheisyys, tarjoaa sitä, mikä kokouksissa ja erityisesti kansainvälisissä kokouksissa on tärkeintä — eli käytävissä vaikuttaminen, kokouksen ulkopuolella vaikuttaminen, kommunikointi, tällä tavalla tapahtuva vuorovaikutus. Ei se kokoustilanne ole muuta kuin se kokoustilanne — kyllä sen voi muodollisesti järjestää kuinka tahansa — mutta koska se fyysinen läsnäolo tarkoittaa sitä, että me voimme toisella tavalla kommunikoida kollegoidemme kanssa, niiden ihmisten kanssa, joidenka kanssa päätöksiä tehdään edustuksellisessa demokratiassa, niin minulle se on ehdottomasti iso, iso kysymys. — Edustaja Heinonen, lähettäkää kuitenkin kysymysmerkki tähän teidän ihanteelliseen puheenvuoroonne.