Viimeksi julkaistu 13.1.2022 10.27

Pöytäkirjan asiakohta PTK 117/2021 vp Täysistunto Torstai 14.10.2021 klo 16.00—21.13

2.3. Suullinen kysymys kulttuurialan rahoituksesta (Pirkka-Pekka Petelius vihr)

Suullinen kysymysSKT 175/2021 vp
Suullinen kyselytunti
Toinen varapuhemies Juho Eerola
:

Edustaja Petelius. 

Keskustelu
16.45 
Pirkka-Pekka Petelius vihr :

Arvoisa puhemies! Täällä mainittiin sana ”kulttuuri”. Kulttuuri‑ ja tapahtuma-ala on kärsinyt koronasta kohtuuttoman paljon. Onneksi näitä rajoituksia on nyt purettu, mutta tämän puolentoista vuoden epävarmuus on jättänyt alalle syvät jäljet. 

Opetus‑ ja kulttuuriministeriö julkaisi leikkauslistan, joka on kylmäävää luettavaa kulttuurin ammattilaisille. Hallitus kantaa yhdessä vastuun päätöksistä. Tässä vaiheessa meidän on myös yhdessä kyettävä löytämään ratkaisuja kulttuurialan tukemiseksi, ei lisättävä kurjuutta. Hallituksessa on ollut tahtoa vastata poliisien hätään lisätalousarviossa, ja nähdäkseni nyt jos koskaan on reagoitava myös kulttuurin hätähuutoon. Kysyisinkin tiede‑ ja kulttuuriministeri Kurviselta: miten hallitus aikoo toimia, jotta kulttuurialaa uhkaavat leikkaukset voitaisiin välttää? 

Toinen varapuhemies Juho Eerola
:

Näin. Aihealue hieman laajenee, mutta ei se mitään. — Ministeri Kurvinen, olkaa hyvä. [Ben Zyskowicz: Kurvinen on syyllinen!] 

16.46 
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen 
(vastauspuheenvuoro)
:

Herra puhemies! Kulttuuri on tärkeä asia, [Hälinää — Puhemies koputtaa] ja on hyvä, että se on pinnalla ja keskustelussa. Kuten kaikki tiedämme, hallitus teki keväällä kehyksen, raamit, tuleville vuosille. Meillä oli budjettiriihi kuukausi sitten, ja siinä sovittiin, että koska veikkausvoittovarat tippuvat satoja miljoonia, kun haittapelaamista on haluttu vähentää, niin meillä 330 miljoonaa laitetaan Veikkauksen tulojen tippumiseen ensi vuonna. Mutta se ei ole täysi kompensaatio: hallituksen päätökset ovat johtamassa 40 miljoonan euron leikkautumiseen ensi vuodelle. [Ben Zyskowicz: Mutta silloin ei tiedetty koronasta!] Kuulunee varmasti pääministerille, valtiovarainministerille ja muulle viisikolle, johon myös vihreät kuuluvat, sitten se, jos löytyy lisärahaa. Sille kyllä paljon käyttöä on, sillä kulttuuriala todella on hyvin kriittisessä tilanteessa, kuten edustaja tuossa äsken kuvasi. 

Onneksi olemme kyenneet tällä vaalikaudella myös panostamaan kulttuuriin. [Sari Sarkomaa: Luottaako pääministeri kulttuuriministeriin?] Esimerkiksi meillä tulee luovien alojen rahasto, 7,5 miljoonaa pääomitetaan sitä, kansalaisyhteiskunta antaa toisen 7,5 miljoonaa. Myös kuvataiteilijoiden näyttelypalkkiomalli vakiinnutettiin, miljoonan euron vuotuinen lisäys. Työ jatkuu [Puhemies koputtaa] kulttuurialan nostamiseksi. Olosuhteet ovat vaikeat.