Pöytäkirjan asiakohta
PTK
135
2018 vp
Täysistunto
Torstai 20.12.2018 klo 10.00—20.54
4.2
Suullinen kysymys perinteisen joulujuhlan viettämisestä kouluissa (Leena Meri ps)
Suullinen kysymys
SKT 208/2018 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Paula Risikko
Seuraavaksi perussuomalaisten eduskuntaryhmä, edustaja Meri, olkaa hyvä. — Yritetään käydä läpi kaikki ryhmät joulun kunniaksi. 
Keskustelu
16.30
Leena
Meri
ps
Hyvää joulua vaan kaikille.  
Arvoisa puhemies! Joulu, se on paitsi kristillinen juhla, se on myös vahvasti suomalaisen kulttuurin ja perinteen juhla, ja sitä odotetaan pitkän syksyn jälkeen. Esimerkiksi ”Enkeli taivaan lausui näin”-virsi on ollut suomalaisessa virsikirjassa jo vuodesta 1605. Perussuomalaiset ovat surullisena seuranneet viime päivien uutisia, jotka aina aika ajoin toistuvat, että suomalaisen kulttuurin ja perinteiden poistamista havaitaan kouluissa ja ilmeisesti pelätään, että joku loukkaantuu enkeleistä tai Jeesus-lapsesta seimessä. Meillä on vapaus ja uskonnonvapaus. Jokaisella on oikeus osallistua tai olla osallistumatta tilaisuuteen. Kaikkien ei tarvitse silti perinteitä lopettaa. Haluaisin nyt Suomen pääministeriltä vahvistuksen siihen, että kouluissa uskalletaan jatkossakin rohkeasti juhlia suomalaisia perinteitä ja laulaa ”Enkeli taivaan lausui näin”.  
Puhemies Paula Risikko
Ministeri Grahn-Laasonen taitaa olla kirkkopuolen ministeri. 
16.31
Opetusministeri
Sanni
Grahn-Laasonen
(vastauspuheenvuoro)
Kiitos, arvoisa puhemies! Kuten eilen olen uloskin lausunut, niin kouluissa ja päiväkodeissa saa edelleen laulaa Enkeli taivaan, niin kuin tähänkin asti. Samoin saa vaalia suomalaiseen kulttuuriin kuuluvia perinteitä ja joulukirkoissa vierailemista myöskin kouluista ja päiväkodeista. Opetushallitus on tästä toimittanut kouluihin ohjeet, joissa todetaan myös se, että uskonnonvapauden kannalta on tärkeätä myöskin kotien kanssa käydä tätä keskustelua niin, että informoidaan vanhempia etukäteen ja sovitaan, että ne lapset, jotka eivät halua esimerkiksi joulukirkkoon osallistua, saavat jotain toista ohjelmaa sitten sen hetken ajaksi, eivätkä joudu kokemaan ulkopuolisuuden kokemuksia siitä. Mutta tämä peruslähtökohta on se, että Enkeli taivaan saa laulaa, kuten sitten kevätjuhlissa myöskin Suvivirren, ja suomalaisia jouluperinteitä ja joulun perimmäistä tarkoitusta saa tuoda esille.  
16.32
Pääministeri
Juha
Sipilä
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Haluan osaltani vahvistaa sen, että joululaulut kuuluvat kouluun ja jouluun ja Suvivirsi kuuluu meillä perinteeseen ja niitä edelleenkin saa ja pitää laulaa ja esittää. Toivon, että mahdollisimman moni suomalainen menee tänä jouluna myöskin itse joulukirkkoon kuuntelemaan ja laulamaan kauneimpia joululauluja.  
Puhemies Paula Risikko
Tämähän oli selvä vastaus, mutta haluaako edustaja Meri vielä lisäkysymyksen? 
16.33
Leena
Meri
ps
(vastauspuheenvuoro)
Kiitos, arvoisa puhemies! Peukutan tällä osittaisella peukalollani tälle vastaukselle, kiitos siitä. [Puhuja näyttää sideharsoon peitettyä peukaloaan — Naurua] Suomen kansa sai selkeän viestin, koska tästä tulee jatkuvasti kysymyksiä. Tilannehan on niin, että sääntöjä ei voi luoda sen mukaan, miten yksittäiset ihmiset ehkä asioista ajattelevat, ja silloin valtaosa voi viettää juhliaan ja perinteitään kuten aikaisemminkin ja toiset sitten esimerkiksi käyvät jossakin muualla. 
Vaikka oppositiosta annetaan yleensä hallitukselle risuja, niin perussuomalaisten eduskuntaryhmä toivoo, että pukki suo myös hallitukselle lahjoja ensi vuodeksi. 
Perussuomalaiset haluavat toivottaa kaikille rauhallista ja onnellista joulua. 
Mutta vakavasti kysyn vielä, tähän joulun teemaan liittyen, kun rakastamme joulukinkkua: onko kotimainen kinkku riittänyt hallituksen aitiossa, vai onko jouduttu turvautumaan tuontikinkkuihin? Tämähän on ollut myös vakava kysymys viime päivinä. 
Puhemies Paula Risikko
Meidän kinkkuvastaava, ministeri Leppä. [Naurua] 
16.34
Maa- ja metsätalousministeri
Jari
Leppä
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! On suuri kunnia olla suomalainen kinkkuvastaava. [Naurua] Teen sen hyvin mielelläni ja mielissäni ja totean, että hallitus tekee kaikkensa koko muun elintarvikeketjun osalta ja lisäksi, että Suomessa riittää niin joulukinkkuja kuin myöskin muuta suomalaista, kotimaista ruokaa — maailman parasta ruokaa. Ja kun me syömme kotimaista ruokaa, ja jos me söisimme kympin verran enemmän suomalaista ruokaa tai muita suomalaisia tuotteita, antaisimme niitä vaikka lahjaksi, se toisi tuhatmäärin työtä tähän maahan lisää nykyiseen verrattuna. Eli se on myöskin talousteko, se on ilmastoteko, se on ympäristöteko, se on eläinten hyvinvointiteko, ja kaiken lisäksi se on makuteko. Elikkä se on parasta mahdollista ruokaa, mitä me voimme syödä ja mitä me voimme toisillemme tarjota. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Viimeksi julkaistu 11.2.2019 12:48