Pöytäkirjan asiakohta
PTK
135
2018 vp
Täysistunto
Torstai 20.12.2018 klo 10.00—20.54
4.7
Suullinen kysymys kotimaisuuden suosimisesta (Eerikki Viljanen kesk)
Suullinen kysymys
SKT 213/2018 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Paula Risikko
Hallituspuolueitten ryhmille yksi kysymys per ryhmä. — Keskustan eduskuntaryhmä, edustaja Viljanen. 
Keskustelu
16.53
Eerikki
Viljanen
kesk
Arvoisa puhemies! Toivottavasti kaikilla on pyhien aikana mahdollisuus pysähtyä, rauhoittua ja nauttia hyvästä ruoasta, juomasta ja läheisten seurasta sekä muistaa heitä, joille on suotu vähemmän. Talouden, työllisyyden ja ympäristönkin kannalta kannustamme kaikkia nauttimaan kotimaisesta ruoasta ja suosimaan mahdollisissa lahjaostoksissaan kotimaisia tuotteita ja toimijoita, olivat lahjat sitten ruokaa, juomaa, palveluita tai tavaraa. 
Arvoisa puhemies! Kysynkin hallitukselta: mitä hallitus on tehnyt sen turvaamiseksi, että tarjolla olisi mahdollisimman paljon kotimaisia tuotteita, joiden raaka-aineiden tuottamisesta, jalostamisesta, kuljettamisesta ja kaupasta jokainen ketjun osa saa heille kuuluvan oikeudenmukaisen osuuden ja hinnan? 
16.54
Maa- ja metsätalousministeri
Jari
Leppä
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Kysymys on myöskin siinä mielessä aiheellinen, että jos aloitetaan tästä kansainvälisestä yhteydestä, niin pitää muistaa se, että tässä maailmassa on edelleenkin lukuisa joukko ihmisiä, jotka eivät saa päivässä riittävästi ravintoa. Varsinkin lasten osuus tässä on kasvava, ja se on sydäntäsärkevää ja osoittaa, että kansainvälisen yhteisön pitää tehdä myös ruokaturvan osalta paljon enemmän kuin nykyisin. Siksi on erittäin hyvä, että hallitus pääministerin johdolla on esittänyt toimenpiteitä, joita Euroopan unioni voisi tehdä vaikkapa Afrikan mantereella, jotta tämä asia olisi paremmalla tolalla. Ja siihen me olemme valmiita, ja meidän pitää olla valmiita kantamaan oma vastuumme. 
Mutta se ei vähennä sen tarvetta, että me joudumme täällä kotimaassa tekemään myöskin kaikkemme, jotta vastuu omasta ruoantuotannostamme toteutuu. Äsken luettelin tuossa toimia, mitä olemme tehneet. Lisään siihen vielä pari asiaa: Budjetissa toimme reilun 80 miljoonan euron potin, [Puhemies koputtaa] joka ei tietenkään ratkaise asiaa mutta tuo tähän välittömään hätään tiloille helpotusta. Ja ehkä tärkein asia on se, [Puhemies: Aika!] että myöskin valtiontakauksia tulee hädässä oleville tiloille, ja sekin alkaa olla kohta valmista ja on vuoden alusta voimassa. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Viimeksi julkaistu 11.2.2019 12:57