Viimeksi julkaistu 5.6.2021 20.34

Pöytäkirjan asiakohta PTK 135/2018 vp Täysistunto Torstai 20.12.2018 klo 10.00—20.54

4.8. Suullinen kysymys palautussopimuksesta Irakin kanssa (Pia Kauma kok)

Suullinen kysymysSKT 214/2018 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Paula Risikko
:

Kokoomuksen eduskuntaryhmän kysymys, edustaja Kauma. 

Keskustelu
16.55 
Pia Kauma kok :

Arvoisa puhemies! Oulussa tapahtuneet alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikokset ovat järkyttäneet monen suomalaisen turvallisuudentunnetta. Ulkomaalaisten osuus Suomessa tehdyistä raiskausrikoksista on korkea: se on paljon korkeampi kuin on ulkomaalaisten suhteellinen osuus väestöstä. Noin 30 prosentissa raiskausrikoksista tekijä on ulkomaalainen. Näihin rikoksiin on puututtava nykyistä hanakammin, sillä jos ei noudata sääntöjä, ei ansaitse turvaakaan. 

Aina kohdemaa ei kuitenkaan suostu ottamaan rikollisia vastaan. Tämä on tilanne esimerkiksi Irakin kanssa. Palautussopimukset ovat takkuilleet. Kysyisin nyt teiltä, ulkoministeri Soini: millä tavalla neuvottelut Irakin kanssa ovat edenneet, etenkin nyt, kun muun muassa Bagdadiin on suunnitteilla lähetystön perustaminen? 

16.56 
Ulkoministeri Timo Soini 
(vastauspuheenvuoro)
:

Arvoisa rouva puhemies! On tärkeä asia, että irakilaisille ja kaikille muillekin tehdään hyvin selväksi, että niiden, jotka eivät saa tai voi saada täältä turvapaikkaa, täytyy palata kotimaahansa. 

Muutama lukufakta: Tänne tuli aikanaan 21 500 irakilaista turvapaikanhakijaa. Heistä vapaaehtoisesti on palannut 3 200, oleskeluluvan on saanut 6 300, vastaanottokeskuksissa on 5 100 henkeä, 6 400 on poistunut joko Eurooppaan tai Irakiin — kukaan ei oikein tiedä — ja sitten vielä 700 on saatu ikään kuin pakolla palautettua. Eli paljon on tehty ja lisää pitää tehdä. 

On tärkeää huomata, että Irak ei ole Suomen kahdenvälinen kehitysyhteistyökumppani, vaan se rahoitus, mitä me Irakiin annamme, menee kansainvälisten järjestöjen kautta, YK:n kautta, Maailmanpankin kautta. Sen takia on tärkeää, että me avaamme siellä lähetystön ja pystymme tätä kautta paljon paremmin viemään näitä palautusasioita eteenpäin. [Puhemies koputtaa] Yksi palautussopimus ei sinänsä pelkästään ole ratkaiseva asia. Ruotsilla sellainen on, ja ihan [Puhemies koputtaa] muutamissa kymmenissä on pystytty pakkopalauttamaan. 

Yksi asia vielä, arvoisa puhemies: On tärkeää, että tästä maasta ei lähde sellaista signaalia ulos, että voidaan jotenkin estää sellaisten henkilöiden palauttaminen, jotka eivät täältä turvapaikkaa ole saamassa. Sellaista propagandaa [Puhemies koputtaa] ei pidä tehdä. 

Kysymyksen käsittely päättyi.