Pöytäkirjan asiakohta
PTK
135
2018 vp
Täysistunto
Torstai 20.12.2018 klo 10.00—20.54
4.9
Suullinen kysymys Suomen talouden tilasta ensi vuonna (Reijo Hongisto sin)
Suullinen kysymys
SKT 215/2018 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Paula Risikko
Sininen eduskuntaryhmä vielä. 
Keskustelu
16.58
Reijo
Hongisto
sin
Arvoisa puhemies! Neljä vuotta sitten hallitus aloitti hyvin vaikeassa tilanteessa: Suomi oli taantumassa kahdeksatta vuotta. Neljän vuoden aikana valtion velkaantuminen on saatu pysäytettyä ja työllisyys on kasvanut. Tällä viikolla valtiovarainministeriö kertoi, että tulevaisuudessa huoltosuhde heikentyy, sillä ennusteiden mukaan tulevina vuosina veronmaksajia on nykyistä vähemmän. Vanhusta kohden on aina vähemmän työikäisiä. Tää korutont’ on kertomaa. Tämän takia valtion kassan hoitaminen tulee entistä vaikeammaksi. Yllättävä mahdollisuus lyhentää velkaa taitaa olla harvinaista herkkua tulevaisuudessa. Pysyvä korjaus talouteen on hankalaa tehdä. 
Arvoisa puhemies! Kysynkin valtiovarainministeriltä: millainen tilanne odottaa aloittavaa hallitusta ensi vuonna, kun huomioidaan myös kestävyysvaje? 
16.59
Valtiovarainministeri
Petteri
Orpo
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Aloittavan hallituksen tilanne on huomattavasti parempi kuin tämän hallituksen aloittaessa eli neljä vuotta sitten, niin kuin kuvasitte kysymyksessänne. Takana oli seitsemän erittäin huonoa vuotta taloudessa, velkaa oli lähes 100 miljardia. Nyt tämän hallituskauden aikana velkaantuminen on saatu pysäytettyä, ja taustalla on ennen kaikkea hyvä, vahva talouskasvu, työllisyyden hyvä kehittyminen.  
Me olemme nyt tilanteessa, jossa budjettitalous ja valtiontalous ovat tasapainossa tänä vuonna, mutta jo ensi vuonna velkaantuminen jatkuu näillä kasvuluvuilla. Kun mennään 20-lukuun, silloin tämä ikääntyminen alkaa toden teolla vaikuttaa, 20-luvun puolivälissä. Silloin, jos työllisyysastetta ei saada merkittävästi ylöspäin, sinne 75:een ja ylöspäin, velkaantuminen uhkaa räjähtää käsiin. Siksi ensi hallituksen on välttämätöntä jatkaa tiukkaa finanssipolitiikkaa ja määrätietoista, hyvää työllisyyspolitiikkaa, ottaa mallia tästä hallituksesta: seuraavat 100 000 työpaikkaa. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Viimeksi julkaistu 11.2.2019 13:00