Pöytäkirjan asiakohta
PTK
172
2018 vp
Täysistunto
Torstai 7.3.2019 klo 16.02—20.58
2.8
Suullinen kysymys  henkilöllisyyden  todistamisesta  äänestyspaikalla (Antti Kurvinen kesk)
Suullinen kysymys
SKT 289/2018 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Paula Risikko
Seuraava kysymys, keskustan eduskuntaryhmä, edustaja Kurvinen. 
Keskustelu
16.57
Antti
Kurvinen
kesk
Arvoisa rouva puhemies! Alle 40 päivää on seuraaviin eduskuntavaaleihin huhtikuun puolivälissä, kansanvallan juhlaan, ja en ole varmasti ainoa kansanedustaja, joka on saanut runsaasti kysymyksiä ja palautteita siitä, kuinka nyt sitten pääsee äänestämään ja kuinka voi äänestää. Nämä liittyvät kaikista vahvimmin tähän uuteen lakiin tunnistautumisesta, joka on aiheuttanut sen, että esimerkiksi passia haettaessa ei enää auton ajokortti kelpaa henkilöllisyyden todistamiseksi. Siksi kysyisinkin oikeusministeriltä kysymyksen, jotta varmasti on helppo meidän sitten kansalaiskirjeisiimme ja sähköposteihimme vastata: voiko vielä auton ajokortilla äänestää? 
Puhemies! On myös henkilöitä, joilla ei ole auton ajokorttia eikä ole myöskään tätä uutta henkilökorttia, ja ilmeisesti Kela-kortilla käsittääkseni ei voi äänestää. Miten tällaiset henkilöt voivat päästä kansalaisoikeuttaan käyttämään, ja, arvoisa oikeusministeri, miten hallitus muuten aikoo helpottaa sitä, että mahdollisimman moni suomalainen [Puhemies koputtaa] olisi aktiivinen ja käyttäisi ääntään tulevissa vaaleissa? 
16.58
Oikeusministeri
Antti
Häkkänen
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Suomessahan vaalijärjestelmä rakentuu siihen, että olisi mahdollisimman helppo käydä äänestämässä. Meillä ei ole sellaista USA:laista mallia, jossa pitäisi rekisteröityä tai jossa varsin monimutkaisten prosessien kautta ylipäätään päästään äänestämään. Meillä ei ole ihan niin helppo päästä äänestämään kuin vaikka Virossa, jossa on nettiäänestysmahdollisuus, mutta toisaalta voidaankin sanoa, että meidän vaalijärjestelmä on vähän turvallisempi kuin vaikkapa tämmöinen nettiäänestysjärjestelmä. 
Näiden henkilöllisyystodistusten osalta: Edelleen siis äänestäjän henkilöllisyys voidaan todeta esimerkiksi henkilökortista, passista, ajokortista tai muusta vastaavasta kuvallisesta ja virallisesta asiakirjasta. Meillä on erilaisia henkilöllisyystodistuksia eri tarkoituksiin, ja tästä on syntynyt hieman hämminkiä, mutta äänestystilanteessa riittää, että näistä voidaan henkilöllisyys tarkistaa. Näistä tulee informaatiota varmasti vaalien alla vielä enemmän. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Viimeksi julkaistu 2.10.2020 10.43