Pöytäkirjan asiakohta
PTK
172
2018 vp
Täysistunto
Torstai 7.3.2019 klo 16.02—20.58
2.9
Suullinen   kysymys    naisiin  kohdistuvan  lähisuhdeväkivallan  vähentämisestä   (Pia Kauma kok)
Suullinen kysymys
SKT 290/2018 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Paula Risikko
Vielä yksi kysymys. Kokoomuksen eduskuntaryhmä, edustaja Kauma. 
Keskustelu
16.59
Pia
Kauma
kok
Arvoisa puhemies! Huomisen naistenpäivän kunniaksi voi todeta, että Suomi on monella tapaa erittäin hyvä paikka syntyä tytöksi. Suomi on usein listattu maailman parhaaksi maaksi äideille huolimatta siitä kritiikistä, mitä tänään on täällä kuultu. Kuitenkin meillä on myöskin ongelmia. Vuoden 2016 EU-tutkimuksesta kävi ilmi, että Suomi oli naisille EU:n toiseksi turvattomin maa. Tutkimuksen mukaan Suomessa tapahtuvista väkivaltarikoksista 30 prosenttia oli nykyisen tai entisen kumppanin tekemiä. Perheväkivalta jää piiloon monta kertaa muun muassa koetun häpeän takia. Kysyisin perhe- ja peruspalveluministeri Saarikolta: mitä tällä hallituskaudella on tehty naisten kokeman perheväkivallan vähentämiseksi? 
17.00
Perhe- ja peruspalveluministeri
Annika
Saarikko
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Maailman talousfoorumin arvion mukaan Suomi on naisille maailman neljänneksi tasa-arvoisin maa. Aiemmassa keskustelussa kävi ilmi, että tasa-arvo on kuitenkin asia, jota on edistettävä joka päivä. Kysymyksessänne esiin nostamanne lähisuhdeväkivalta on suomalaisen yhteiskunnan häpeäpilkku. Me emme voi riemuita tasa-arvosta työelämässä tai naisten asemasta vaikkapa yhteiskunnallisissa tehtävissä, jos niin moni nainen kokee elämässään lähimmässä ihmissuhteessaan väkivaltaa. Tämän vuoksi olen ylpeä Suomesta, joka sitoutui Istanbulin sopimukseen, joka velvoittaa Suomea toimenpiteisiin juuri naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi. Sopimus ja sitoumus on laaja ja käsittää esimerkiksi myös vaikkapa erittäin puistattavan tyttöjen sukuelinten silpomisen vahvan kriminalisoinnin, jonka Suomi rikoslaissa tietysti on tehnyt. 
Lähisuhdeväkivallan osalta tämä hallituskausi jää historiaan merkittävinä parannuksina turvakotipaikkojen lisäämisessä ja niiden alueellisessa tasa-arvossa ja myöskin puhelinlinjan avaamisessa, joka on ollut valitettavan kaivattu ja tarvittu anonyymeihin yhteydenottoihin väkivallan uhreille — nämä esimerkit vain mainitakseni. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Kyselytunti päättyi. 
Viimeksi julkaistu 2.10.2020 10.46