Viimeksi julkaistu 6.6.2021 12.16

Pöytäkirjan asiakohta PTK 18/2020 vp Täysistunto Torstai 5.3.2020 klo 16.00—20.25

2.1.  Suullinen kysymys hallituksen linjauksista  Turkin ja  Kreikan pakolaistilanteessa (Sebastian Tynkkynen ps)

Suullinen kysymysSKT 18/2020 vp
Suullinen kyselytunti
Ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne
:

Edustaja Tynkkynen.  

Keskustelu
16.02 
Sebastian Tynkkynen ps :

Arvoisa puhemies! Turkki on päättänyt laittaa rajoiltaan liikkeelle valtavan siirtolaisvyöryn, joka uhkaa koko Eurooppaa. EU:n ja Suomen on reagoitava nopeasti, jotta vuoden 2015 kriisi ei toistu. Silloin pääministeri Sipilä kutsui Lähi-idän Suomeen ja kokoomuksen sisäministeri Orpo viimeisteli, että pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia. Eurooppaan laittomasti pyrkivät henkilöt eivät ole pakolaisia, eivät edes turvapaikanhakijoita, vaan laittomia siirtolaisia, jotka pyrkivät kohdentamaan hakemuksensa maihin, joissa on paras sosiaaliturva — kuten tapahtui myös vuonna 2015. 

Vyöry tulee estää tiukasti EU:n ulkorajoilla, eikä minkäänlaiseen taakanjakoon tule lähteä mukaan. Kaikilla sisärajoilla on otettava käyttöön rajatarkastukset. Turkki voidaan määritellä turvalliseksi maaksi, joten kaikki hakemukset tulee hylätä EU-maissa pikakäsittelyssä. Koska pääministeri on poissa tästä tärkeästä keskustelusta, kysyn varapääministeri Kulmunilta: ottaako hallitus edellä mainitut linjaukset käyttöön? 

16.03 
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni 
(vastauspuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Tilanne tuolla Turkin ja Kreikan rajallahan on todella vakava, ja EU seisoo tässä yhtenäisenä tietenkin Kreikan tukena. [Perussuomalaisten ryhmästä: Eikö hallitus?] Kysymys on siitä, että EU:n ulkorajojen täytyy pitää. Tämä on tietenkin myös Suomelle ulkorajavaltiona erittäin tärkeä kysymys, ja eurooppalainen solidaarisuus ulkorajojen suojelussa on tietenkin keskeistä. Tämä kaikki tehdään aina kansainvälistä oikeutta ja ihmisoikeussopimuksia noudattaen. Tietenkin Euroopan unionille on tärkeää, että pysytään siinä sopimuksessa, joka aikanaan Turkin ja Euroopan unionin välillä saatiin sovittua, ja päästään sitä noudattamaan. Tämä on aivan keskeistä EU:lle ja sitä kautta myös Suomen hallitukselle. [Perussuomalaisten ryhmästä: Entä sen vierustoverin vastaus?]  

Ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne
:

Pyydän nyt niitä edustajia, jotka haluavat esittää lisäkysymyksiä, ilmoittautumaan painamalla V-painiketta ja nousemalla seisomaan. 

16.04 
Sebastian Tynkkynen ps 
(vastauspuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Saksan sisäministeri tviittasi, että EU:n ja Saksan rajat eivät ole auki Turkista tuleville. Suomen sisäministeri kertoo, että Kreikan linja eli tulijoiden pysäyttäminen ei ole Suomen linja. Sisäministeri lisäksi tiedotti, että rajavalvonnan tehtävä on sujuva ja turvallinen rajanylitys. Mikä siis on Suomen linja? Eikö kansan viesti ole vieläkään mennyt perille? Onneksi Saksa, Unkari, Itävalta ja Tanska ovat Kreikan ja Suomen välissä. Näissä maissa järkilinja voitti: tulijat on pysäytettävä. 

Suomen on tehostettava rajavalvontaa Ruotsin rajalla, pysäytettävä kaikki siirtolaiset ja hylättävä heidän hakemuksensa pikavauhtia ilmeisen perusteettomina. [Välihuutoja] Kaikki, joita ei voida jostain syystä palauttaa, tulee ottaa säilöön. Kaikki vetovoimatekijät tulee poistaa lainsäädännöllisin keinoin. Arvoisa sisäministeri, otatteko käyttöön edellä mainitut toimenpiteet? Jos ette, miksi ette? [Kokoomuksen ryhmästä: Ei pidä uhkailla tai pelotella!]  

Ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne
:

Samasta aihealueesta on esittänyt muutama muukin eduskuntaryhmä kysymyksiä... [Eduskunnasta: Vastaus!] — Anteeksi, vastaus, ministeri. 

16.05 
Sisäministeri Maria Ohisalo 
(vastauspuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Kysymys konkreettisesti oli, että ottaako Suomi sisärajatarkastukset käyttöön. Tällä hetkellä meidän viranomaistieto Rajavartiolaitokselta on, että sellaista ei ole meille suositeltu. Hallitushan tästä lopulta sitten päättää. Tässä kohtaa todetaan sekin, että verrattuna vaikkapa vuosiin 15—16 turvapaikanhakijoiden määrät ovat erittäin alhaisella tasolla. Vuosina 18—19 Suomen rajoilta turvapaikkaa haki 2 000—2 500 ihmistä. [Jussi Halla-aho: Kiitos Unkarille ja Tanskalle!] On huomattava, että sisärajatarkastukset eivät tarkoita sitä, että rajat laitetaan kiinni, vaan silloin tehostetaan tarkastuksia mutta silti jokaista tulijaa ei silloinkaan tarkasteta läpi — jos tämä on se ajatus, että tässä kohtaa rajat pitäisi sulkea. Tällaista ohjetta emme Rajavartiolaitokselta ole saaneet. [Oikealta: Turvallisista maista otetaan ihmisiä!]