Pöytäkirjan asiakohta
PTK
18
2020 vp
Täysistunto
Torstai 5.3.2020 klo 16.00—20.25
2.7
Suullinen kysymys koronaviruksen vaikutuksista maailmankauppaan ja suomalaisyrityksiin (Hanna Huttunen kesk)
Suullinen kysymys
SKT 24/2020 vp
Suullinen kyselytunti
Ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne
Seuraava kysymys, edustaja Huttunen. 
Keskustelu
16.57
Hanna
Huttunen
kesk
Arvoisa puhemies! Koronaviruksen arvioidaan heikentävän maailmantalouden kasvua tänä vuonna — maailmankauppaakin voidaan pitää eräänä koronapotilaista. Koronaepidemialla voi olla ennakoitua suuremmat vaikutukset myös suomalaisyrityksiin. Vaikutukset Suomessa tuntuvat etenkin matkailussa. Koronavirus vaikuttaa sekä liikematkustamiseen että myös turismiin. Tilanne tuntuu myös ulkomaankauppaa harjoittavissa vientiyrityksissä, jos ja kun komponentti- ja tavaravirtoihin tulee katkoksia — Kiina kun on meidän neljänneksi suurin kauppakumppanimme. 
Arvoisa puhemies! Miten hallitus huolehtii siitä, että suomalaiset matkailualan yritykset, jotka työllistävät laajasti juuri tuolla maakunnissa, kärsisivät tässä tilanteessa mahdollisimman vähän? Ja kuinka voidaan varmistaa, että pienet ja keskisuuret vientiyritykset selviävät tästä katastrofista? 
16.58
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri
Ville
Skinnari
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Suomi on altis kansainvälisen talouden muutoksille, ja Kiinan merkitys maailmantaloudessa on suuri. Kuten kuvasitte, kansainvälisen kaupan arvoketjut, komponenttitoimitukset kaiken kaikkiaan vaikuttavat totta kai myös suomalaiseen elinkeinoelämään ja yrityksiin varsin negatiivisellakin tavalla.  
Matkailu on Suomen kasvavin toimiala. Meillä on matkailussa yli 150 000 työpaikkaa. Me olemme tehneet vuosia työtä, erinomaista työtä, matkailun kansainvälistymiseksi, voi sanoa, ympäri Suomea, etenkin Lapissa, josta Suomi tietenkin maailmallakin tunnetaan. On selvää, että kansainväliseen matkailuun tällä on vaikutuksia. Sama koskee myös yrityksiä — monet kotimaisetkin yritykset ovat tehneet jo matkustusrajoituksia. Ja siinäkin mielessä nähtäväksi jää, millaiset ne vaikutukset ovat nyt vaikka kevään sesongin osalta juuri sen kansainvälisen matkailun osalta.  
Mutta edelleenkin: kotimainen matkailu, suomalaiset matkustavat — uskon kyllä, että me matkailussa tästäkin selviämme, mutta tämä on iso haaste meille kaikille. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Kyselytunti päättyi. 
Viimeksi julkaistu 16.3.2020 12.06