Viimeksi julkaistu 9.3.2022 15.39

Pöytäkirjan muu asiakohta PTK 22/2022 vp Täysistunto Keskiviikko 9.3.2022 klo 14.00

4. Suullinen kyselytunti

Vastaamassa olivat seuraavat ministerit 

pääministeri Sanna Marin valtiovarainministeri Annika Saarikko ulkoministeri Pekka Haavisto oikeusministeri Anna-Maja Henriksson työministeri Tuula Haatainen elinkeinoministeri Mika Lintilä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kuntaministeri Sirpa Paatero pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari sisäministeri Krista Mikkonen opetusministeri Li Andersson tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén 
Ensimmäinen varapuhemies Antti Rinne
:

Nyt, arvoisat edustajat, Ukrainan tilanteen johdosta käymme poikkeuksellisella tavalla kyselytunnille, jonka aiheena on ulko- ja turvallisuuspolitiikan tilanne ja varautuminen.  

Tässä on tavoitteena, että tämän puolen tunnin aikana, jossa kyselytunti toteutetaan, annetaan kysymys ja vastaus, siis yksi kysymys yhdelle ministerille. Me ei keritä kovin monta kysymystä tämän ensimmäisen kyselytunnin aikana nyt toteuttamaan; se on noin 15 kysymystä ja 15 vastausta, minkä jälkeen kyselytunti on ohi. Tämä on pieni koe myöskin siitä, jatketaanko tällä tavalla tämän sotatilan aikana vai jatketaanko sitten toisella tavalla ensi viikolla, eli katsotaan miten tämä sujuu. Siis aihealueena on ulko- ja turvallisuuspolitiikan tilanne ja varautuminen. 

Pyydän nyt paikalla olevia ministereitä siirtymään ministeriaitioon, ja pyydän niitä edustajia, jotka haluavat esittää kysymyksen paikalla olevalle ministerille, ilmoittautumaan painamalla V-painiketta ja nousemalla seisomaan. 

Siis jotta kyselytuntiin nyt sitten saadaan sisällytetyksi mahdollisimman monta kysymystä, on toivottavaa, että kysymys kattaa kerrallaan vain yhden kysymyksen, joka kohdistuu yhdelle ministerille. Niin kuin todettua, tähän kyselytuntiin varataan aikaa 30 minuuttia. 

Ministereille esitettiin seuraavat kysymykset: