Viimeksi julkaistu 5.6.2021 13.07

Pöytäkirjan asiakohta PTK 34/2018 vp Täysistunto Torstai 12.4.2018 klo 16.00—19.53

2.4. Suullinen kysymys valinnanvapauskokeilusta (Pia Kauma kok)

Suullinen kysymysSKT 49/2018 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Paula Risikko
:

Vielä kysymys, edustaja Kauma. 

Keskustelu
16.59 
Pia Kauma kok :

Arvoisa puhemies! Sote- ja maakuntauudistukseen liittyvä valinnanvapauslaki on määrä hyväksyä kesäkuussa. Jos ja kun laki etenee, voivat niin kutsutut valinnanvapauspilotit käynnistyä 1. heinäkuuta alkaen. Kehysriihen yhteydessä hankkeeseen varattuja määrärahoja nostettiin 100 miljoonasta perätä 200 miljoonaan euroon. Pilottivaiheessa eri maakuntien alueella tullaan siis kokeilemaan, kuinka valinnanvapauden eri elementit, sote-keskukset, suunhoidon yksiköt, [Vasemmalta: Sille löytyi kyllä rahaa!] asiakassetelit ja henkilökohtainen budjetti, tulevat toimimaan. Hakemuksia tuli kaikkien maakuntien alueelta, ja piloteista saatava tieto on jatkoa ajatellen äärimmäisen tärkeää. 

Arvoisa puhemies! Uudenmaan alueella asuu lähes kolmasosa suomalaisista, ja se on ylivoimaisesti suurin maakunta. Näin ollen Uudenmaan alueelta saatava tieto olisi luonteeltaan erittäin kattavaa, ja se auttaisi erottamaan, mikä valinnanvapaudessa toimii alusta lähtien ja mikä kaipaa parannuksia. Kysynkin ministeri Vehviläiseltä: millaisin kriteerein pilottivaiheeseen päätyvät maakunnat tullaan valitsemaan, ja onko Uudenmaan alueen erityispiirteet tarkoitus huomioida jo pilottivaiheessa? 

Puhemies Paula Risikko
:

Tämä taitaa olla ministeri Saarikolle, olkaa hyvä. 

17.00 
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko 
(vastauspuheenvuoro)
:

Arvoisa puhemies! Aivan kuten edustaja Kauma kysymyksessään totesi, hallitus tosiaan teki päätöksen siitä, että valinnanvapauspilotit on syytä nähdä vahvana vaiheistuksen osana sote-maakuntauudistuksen voimaanpanossa. Tätähän meiltä edellytti viime kesänä myös perustuslakivaliokunnan lausunto, joka edellytti sitä, että valinnanvapaus astuisi voimaan vaiheittain. Näin tapahtuu lakipykälissä valinnanvapauden lainsäädännön osalta, se porrastuu eri vuosille, mutta pilotit lain pykäliin tuotuna ovat myös osa tätä. 

Ja aivan kuten kysyjä totesi, näitä hakemuksia tuli todellakin 18 maakunnasta, myös Uudeltamaalta. Se antaa minusta hyvän käsityksen siitä, että kaikkialla uudistus etenee ja sen halutaan konkretisoituvan todeksi myös kansalaisten palveluissa. Tietojeni mukaan, nyt kun tuo hakemusten määräaika on päättynyt, Uusimaa jätti 67 miljoonan euron suuruisen hakemuksen. Ottamatta kantaa lienee selvää, että aivan koko summan osalta, kun jaossa [Puhemies koputtaa] on se 200 miljoonan kokonaisuus... Me joudumme käymään neuvotteluja, ja nyt on asiantuntija-arvioiden aika. Mutta mikään ei ole estämässä, etteikö Uusimaa voisi olla saamassa pilottirahaa. 

Puhemies Paula Risikko
:

Tämä kysymys on tässä vaiheessa loppuun käsitelty. Jatkamme kehyskeskustelua tiistaina. 

Kyselytunti päättyi.