Pöytäkirjan asiakohta
PTK
44
2017 vp
Täysistunto
Torstai 27.4.2017 klo 15.59—18.48
2.4
Suullinen kysymys veteraaninen palveluista (Kalle Jokinen kok)
Suullinen kysymys
SKT 59/2017 vp
Suullinen kyselytunti
Ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen
Seuraava kysymys, edustaja Jokinen. 
Keskustelu
16.53
Kalle
Jokinen
kok
Arvoisa herra puhemies! Tänään siniristiliput hulmuavat keväisessä tuulessa, kun vietetään 30. kertaa kansallista veteraanipäivää. Hyvin nöyrällä kiitollisuudella ja suurella kunnioituksella tämä sali suhtautuu veteraanisukupolven työhön, ja sen vuoksi eduskunta on päättänyt lisätä veteraanien kotiin vietäviin palveluihin 40 miljoonaa euroa. 
Tänään tuolla kansallisessa veteraanijuhlassa nousi kommentteja ja huolta siitä, että hyvin moni veteraani asuu kotona omaishoitajien tuen turvin. Siihen liittyy kysymyksiä, miten järjestetään omaishoitajille hetki taukoa hoitaa omia asioita, ehkä viettää muutama vapaapäivä, ja myöskin suodaan veteraanille hetki vaihtelua tilapäishoitopaikassa. Huomaan, että kyseinen ministeri puuttuu aitiosta, mutta haluan silti osoittaa kysymyksen valtioneuvostolle, koska pidän tätä niin tärkeänä asiana: aiotaanko varmistaa, että on riittävästi tilapäishoitopaikkoja veteraaneille, jotta myös omaishoitajien jaksaminen turvataan? [Stefan Wallin: Tämä on tärkeä kysymys!] 
16.54
Sisäministeri
Paula
Risikko
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Erittäin tärkeä päivä. Tämä päivä kunnioittaa nimenomaan veteraaneja ja myöskin niitä, jotka ovat menettäneet henkensä. 
Mutta te puhuitte nimenomaan niistä kotiin vietävistä palveluista, ja on aivan totta, että ollaan lisätty sitä rahoitusta. Me olemme myöskin lisänneet omaishoitajien rahoitusta kaiken kaikkiaan. Nyt on myöskin se, miten varmistetaan niitä hoitopaikkoja: On lisätty sitä, että myöskin nämä veljeskodit, joita vielä tällä hetkellä on, voivat sitten olla varmistamassa näitä tällaisia vuorohoitoja. Mutta on myöskin niin, että kunnissa on mahdollisuus, että niissä olisi tällainen koordinaattori, joka katsoo, että varmasti löytyy näitä vuorohoitopaikkoja. 
Olemme kehittäneet tässä hallituksessa myös perhehoitoa. Eli ei aina tarvitsisi olla niin, että omainen joudutaan viemään johonkin laitokseen välillä, jotta omaishoitaja saa vapaapäivän, vaan sinne kotiin [Puhemies koputtaa] vietäisiin sitä palvelua. 
Tätä asiaa nimenomaan on kehitetty. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Viimeksi julkaistu 5.4.2018 11:42