Pöytäkirjan asiakohta
PTK
56
2017 vp
Täysistunto
Torstai 18.5.2017 klo 16.00—18.30
2.8
Suullinen kysymys sisäilmaongelmien ratkaisemisesta (Sari Sarkomaa kok)
Suullinen kysymys
SKT 82/2017 vp
Suullinen kyselytunti
Puhemies Maria Lohela
Ehdimme ottaa vielä yhden kysymyksen. Edustaja Sarkomaa. 
Keskustelu
16.55
Sari
Sarkomaa
kok
Arvoisa rouva puhemies! Sisäilmaongelmat ovat mittava kansanterveydellinen ja kansantaloudellinen ongelma. Sisäilmaongelmat ovat murheena tuhansissa perheissä. Tuorein tutkimus osoittaa, että sisäilmaongelmia on noin viidesosassa terveydenhuollon työpaikkoja. Niitä on kouluissa, päiväkodeissa ja kotona, ja mitään valoa ei ole näköpiirissä siihen, että suomalaisessa yhteiskunnassa saataisiin nämä vakavat ongelmat kuriin. 
Pohdin sitä, onko mahdollista, kun me tarvitsemme tiukempia toimenpiteitä, että hallitus asettaisi kansallisen selvitystyöryhmän pohtimaan, miettimään sitä, millä sisäilmaongelmat saataisiin paremmin kuriin, ja myöskin tuo työryhmä esittäisi toimenpide-ehdotuksia ja lainsäädäntömuutoksia. Kysynkin pääministeriltä tai sitten valtiovarainministeriltä, kun tämä on myöskin iso kansantaloudellinen kysymys: onko mahdollista, että tällainen selvitystyöryhmä asetettaisiin? 
Puhemies Maria Lohela
Ministeri Vehviläinen vastaa. 
16.56
Kunta- ja uudistusministeri
Anu
Vehviläinen
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Tämä kysymyshän koskettaa monia ministereitä, muun muassa asuntoministeri Tiilikaista, ja pääministerillä oli tässä myös tämä selvitysmies Virtasen työryhmä, ja myös sitten puoliväliriihessä koko hallitus päätti siitä, että me aiomme tehdä yhdessä, yhteistyössä valtion ja kuntien kanssa, tilaohjelman, jossa sen lisäksi, että haetaan tätä tilojen tehokkuutta ja rakentamisen parantamista, tähän liittyy myös se, että meidän tarvitsee antaa meidän kunnille parempaa ammattimaisuutta siihen rakentamiseen. On olemassa esimerkkejä: muun muassa Oulun kaupunki on tehnyt semmoisen kuivaohjelman, että he katsovat sen alusta loppuun, että rakentamisprosessi tuottaa sen, että tiloja ei tarvitse hetken päästä sitten korjata. Tässä on nyt tällä hetkellä vireillä aika paljonkin, mutta pystymme kertomaan konkretiaa tästä muutaman viikon päästä ehkä vähän enemmän. 
Kysymyksen käsittely päättyi. 
Kyselytunti päättyi. 
Viimeksi julkaistu 8.10.2018 16:03