Arvoisa herra puhemies! Tässä lakiesityksessä ehdotetaan säädettäväksi lait eräistä maa‑, metsä‑, kala- ja porotalouden sekä maaseudun kehittämisen tukiin koronavirusepidemian johdosta sovellettavista väliaikaisista menettelyistä sekä yhteismetsälaissa ja yhteisaluelaissa tarkoitettujen osakaskuntien kokousten sekä eräiden poronhoitolaissa tarkoitettujen kokousten väliaikaisesta järjestämisestä.
Ensin mainitun lakiehdotuksen tavoitteena on mahdollistaa tukien kohteena olevan toimenpiteen, työn tai hankkeen määräajan jatkaminen poikkeuksellisista olosuhteista johtuen sekä tukien maksaminen nopeammassa tahdissa ylimääräisin maksuerin tai ennakkoon. Jälkimmäisen lakiehdotuksen sisältönä olisi sallia kokousten järjestäminen sähköisesti niissäkin tilanteissa, joissa osakaskuntien ohjesäännöt tai säännöt tai paliskuntien tai Paliskuntain yhdistyksen säännöt eivät tätä mahdollistaisi.
Arvoisa puhemies! Tällä lakiesityksellä voidaan pitää yllä jossain määrin maaseudun toimintoja, kun tukia voidaan maksaa joko nopeutetusti tai ennakkoon, ja tämähän on positiivinen asia. Lisäksi kala- ja poro-osakaskuntien toiminta ei tyrehdy kokonaan, kun sallitaan sähköiset kokoukset nyt epidemian aikana, vaikka säännöt eivät sitä sallisi.
Tässä esityksessä on positiivista myös se, että kiinteistönmuodostamislain mukaisia toimituskokouksia voidaan pitää sähköisesti. Tämä ei pysäytä mahdollisia kiinteistökauppoja tai tärkeitä infrahankkeita, ja näin ollen pystytään pitämään yllä työllisyyttä edes vähän paremmin esimerkiksi maaseutualueilla.
Tässä ehdotetaan tälle vuodelle myös joustavuutta Kemera-lain — selkokielellä nimeltään metsätalouden rahoituslaki — nuoren metsän hoidon sekä istutusten suhteen. Tämä takaa hyvän metsänhoidon myös poikkeusoloista riippumatta, se on tärkeä asia. Perussuomalaiset pitää sitä hyvänä, että se mahdollistetaan tälle vuodelle.
Lakiesityksessä käsitellään myös metsästyslakia. Tässä esityksessä ehdotetaan muutettavaksi metsästyslakia siten, että tammikuun ensimmäisenä päivänä 2017 tai sen jälkeen mutta viimeistään heinäkuun 31. päivänä 2018 suoritetusta ampumakokeesta annetun ampumakoetodistuksen voimassaoloa pidennettäisiin heinäkuun 2021 loppuun. Tämä varmistaa sen, että esimerkiksi hirvieläinkantojen sääntely ei vaarannu sen vuoksi, että osa metsästäjistä ei voisi osallistua metsästykseen vanhaksi menneen ampumakoesuorituksen vuoksi. Elikkä pieniä asioita, mutta tärkeitä ja merkittäviä muun muassa metsästäjille.
Arvoisa puhemies! On todellakin niin, että maanviljelijät, puutarhanviljelijät ja maaseudulla yrittäjinä toimivat ovat olleet pulassa ja myös pelossa siinä suhteessa, miten koronavirusepidemia vaikuttaa heidän toimeentuloonsa. On tärkeää, että me saamme satokauden alkaessa tiloille työntekijöitä ja sinne saadaan myös esimerkiksi opiskelijoita, koska tällä hetkellä hyvin moni opiskelija on menettänyt kesätyöpaikkansa. Ilmoituksia on tullut siitä, että nyt jo sovitut kesätyöt on peruttu johtuen tästä koronavirusepidemiasta. Olisi hyvä, että nuorilla olisi mahdollisuus myös työskennellä maatalouden parissa.
Perussuomalaiset esitti sellaista ehdotusta, että henkilö, joka on lomautettuna tai joutunut työttömäksi ja saa kuitenkin sosiaalietuutta, ei menettäisi sitä etuutta, jos työskentelee esimerkiksi näissä kausitöissä. Se olisi ollut hyvä asia, ja ehkäpä työstämme sitä vielä eteenpäin, että mitenkä se olisi mahdollista. Valitettavasti sitä ei kuitenkaan vielä ole hyväksytty.
On tärkeää, että huomioimme maanviljelijöiden ja puutarha-alan ihmisten tilanteen myös tässä koronaviruksessa, koska voi olla, että meiltä loppuu kotimainen ruoka pöydästä, jos ei sinne saada työntekijöitä ja kuulla myös heitä. On hyvä, että nyt maa‑, metsä‑, kala- ja porotalouden ja maaseudun kehittämisen tukiin ollaan myös ojentamassa auttavaa kättä.